Αναδιανεμητικό και με στόχο το χτύπημα της φοροδιαφυγής το φορολογικό νομοσχέδιο, λέει η κυβέρνηση. Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Ως “το πρώτο αποφασιστικό βήμα για μια δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεών μας απέναντι στην Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο, αλλά και για την αναδιανομή των εισοδημάτων στη χώρα” χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός, στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για “επαναστατική τομή” προκειμένου να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και τόνισε πως “η ανοχή των μισθωτών, των συνταξιούχων, όσων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, έχει τελειώσει”. “Είναι δικαιολογημένη -είπε- η οργή τους, όταν αισθάνονται ότι πληρώνουν για τους άλλους που φοροδιαφεύγουν”.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως “είναι πατριωτικό καθήκον να συμβάλουν όλοι στα δημόσια έσοδα, ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες, τα πραγματικά τους εισοδήματα, χωρίς αδιανόητες φοροαπαλλαγές, χωρίς τα εξοργιστικά προνόμια των λίγων”.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να εξουδετερώσει το άδικο και τ παράλογο και να ικανοποιήσει “το αίτημα χιλιάδων πολιτών που κατέθεσαν προτάσεις μέσα από τον διάλογο και είπαν με κάθε τρόπο ‘βαρέθηκα να πληρώνω μόνο εγώ’ “.
“Μας ζητούν να σταματήσουμε να τους κάνουμε να νιώθουν θύματα, επειδή δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους” είπε ο υπουργός και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ρύθμιση για την καθιέρωση τεκμηρίων προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος, που έχουν στόχο -όπως είπε- “να περιορίσουμε και να ελέγξουμε φαινόμενα, όπως αυτά που διαπιστώνονται με δήθεν άπορους, που κατέχουν και συντηρούν βίλες, κότερα, πισίνες και πολυτελή αυτοκίνητα”.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα συμβάλει στην ύφεση. “Με την ανακοίνωση του φορολογικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκλωβίζεται σε μια καθαρά φοροεισπρακτική λογική, η οποία την οδηγεί, δυστυχώς, σε αβέβαια αποτελέσματα, καθώς η συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων θα φέρει και μείωση των φορολογικών εσόδων” τόνισε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αφορολογητο έως 200 τ.μ. στην πρώτη κατοικία, το ΚΚΕ μιλά για αντιλαϊκή επίθεση. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, “η σχεδιαζόμενη κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο α’ κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. και η καθιέρωση αφορολογήτου ορίου χαμηλής αξίας αποδεικνύει ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης δεν έχει ούτε όριο, ούτε ημερομηνία λήξης. Άρχουσα τάξη και ΕΕ βάζουν στο στόχαστρο και τα πιο στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα, όπως αυτό της στέγασης και ληστεύουν προκλητικά ό,τι απέμεινε από το λαϊκό εισόδημα”.
Ο ΛΑΟΣ σχολίασε πως “εάν γι’ αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο χρειάστηκαν πέντε μήνες προετοιμασίας, τότε πρέπει να μας προβληματίζει το τι πρέπει να μας φοβίζει περισσότερο, η οικονομική κρίση ή η ακρισία των κυβερνώντων”.
Ο Συνασπισμός σημειώνει πως “το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιφυλάσσει χάδια για τους οικονομικά ισχυρούς και τον μεγάλο πλούτο, ενώ στοχοποιεί τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τους οικονομικά αδύνατους” και προσθέτει: “Η λογική της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής του πλούτου είναι εντελώς απούσα από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης”.