Σταθερά διχασμένη η ΕΕ για το σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Οι δηλώσεις Μέρκελ, που έδειξε τον δρόμο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, πυροδότησαν μία σειρά αντιφατικών δηλώσεων, ακόμα και απο κορυφαία στελέχη της Κομισιόν, αναγκάζοντας τον Γ. Παπανδρέου να διατυπώσει υπαινιγμούς για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν.
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες εν όψει της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου, με την ελληνική πλευρά να κατεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών, κυρίως λόγω της άκαμπτης στάσης της Γερμανίας.
Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, δήλωσε ότι η Ελλάδα έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και τώρα είναι η ώρα οι Ευρωπαίοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, διατυπώνοντας ακόμη και υπαινιγμούς για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν.
“Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε. Η άλλη πλευρά αυτής της απόφασης έλεγε, πολύ συγκεκριμένα, ότι θα υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση και τη στήριξη της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε. Η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας είναι ακριβώς η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να στηρίξει την ευρωζώνη, όχι απλά την Ελλάδα, γιατί είμαστε μέρος μιας οικονομικής οικογένειας. Γι’ αυτό λέω ότι είναι η ώρα της Ευρώπης” είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο διχασμός στους κόλπους της ΕΕ διαφαίνεται όλο και βαθύτερος και δυσκολεύει τη λήψη απόφασης και φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο του ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι η ευρωζώνη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε περίπτωση που δεχθεί κερδοσκοπικές επιθέσεις, ξεκαθαρίζει όμως ότι αυτό που προέχει είναι η δημοσιονομική εξυγίανση.
“Αν παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση -λέει ο Γιούνκερ- οι αγορές χρησιμοποιήσουν χρηματοοικονομικά εργαλεία για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να είμαστε σε θέση να επιδείξουμε αλληλεγγύη. Ωστόσο αλληλεγγύη, θα υπάρξει μόνο αν η Ελλάδα βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, με δηλώσεις του στη γαλλική τηλεόραση, τόνισε ότι ολόκληρη η Ευρώπη και η Γερμανία προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, είναι έτοιμη να διαθέσει βοήθεια στην Ελλάδα, αν της ζητηθεί” είπε χαρακτηριστικά ο Μπαρόζο και ανέφερε ότι “θέλω να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα και όλα τα μέλη της ΕΕ είναι μέλη του ΔΝΤ. Για την ακρίβεια τα μέλη της ΕΕ είναι η μεγαλύτερη πηγή εισόδων του ΔΝΤ. Άρα δεν τίθεται θέμα γοήτρου αλλά να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση”.
Διαφωνίες υπάρχουν και για το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το ΔΝΤ. Ενώ η ΕΚΤ αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή, υπάρχουν προτάσεις περί μικτής βοήθειας από ΔΝΤ και ΕΕ, με την Ολλανδία να επικαλείται το παράδειγμα της βοήθειας που χορηγήθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιαν Κι Ντε Γιάγκερ σημειώνει ότι “το ΔΝΤ δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνο του λύση” και υπενθυμίζει ότι “στις περιπτώσεις της Λετονίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, έλαβε ενίσχυση και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες”.
Πάντως, η σκληρή στάση της Γερμανίας και η πρόταση Μέρκελ για αποπομπή από την ευρωζώνη χωρών που παραβιάζουν το σύμφωνο σταθερότητας προκαλούν την αντίδραση άλλων Ευρωπαίων ηγετών, που στρέφονται ανοιχτά κατά της καγκελαρίας.
Μεταξύ αυτών, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχοφστατ, που σχολίασε: “Οι δηλώσεις αυτές είναι ακατανόητες καθώς η ευρωπαϊκή λύση θα είναι η πιο γρήγορη και λιγότερο δαπανηρή επιλογή. Τα πράγματα είναι τόσο απλά, αλλά φαίνεται πως η κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί πλέον ευρωπαϊκές λύσεις”.
‘Ολες αυτές οι αντιφατικές δηλώσεις στέλνουν αρνητικά μηνύματα στις αγορές, με αποτέλεσμα τα spreads των ελληνικών ομολόγων να παίρνουν την ανιούσα. Η διαφορά ανάμεσα στα ελληνικά και γερμανικά δεκαετή ομόλογα έφτασε την Παρασκευή το μεσημέρι τις 332 μονάδες βάσης, ενώ καταγράφεται και μια ανησυχητική αύξηση στα ασφάλιστρα κινδύνου.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε, από το βήμα της Βουλής, να διαψεύσει τις φήμες που μετέδωσαν την Πέμπτη ξένα πρακτορεία για προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ το Πάσχα.
“Έχουμε ειδήσεις που ανεβάζουν τα spreads, η άνοδος των spreads γίνεται είδηση, η οποία παράγει περαιτέρω ειδήσεις και ούτω κάθ’ εξής. Είδαμε, για παράδειγμα, το πώς μέσα από μια ανύπαρκτη είδηση, περί υποτιθέμενης προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ. Πότε; Το τριήμερο του Πάσχα. Εμείς σκοπεύουμε να σουβλίζουμε αρνί εκείνο το τριήμερο, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των spreads μέσα σε μια μέρα σε πρωτόγνωρα επίπεδα” είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Mε το βλέμμα στραμμένο στην ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, ο διεθνής Τύπος παρακολουθεί… στενά τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία.