Με τη μεστή νοήματος φράση του Σεργκέι Λαβρόφ "δεν είμαστε εχθροί, ούτε ακόμη φίλοι", το Κρεμλίνο υποδέχθηκε την Πέμπτη τη Χίλαρι Κλίντον, που έφτασε στη Μόσχα αποφασισμένη να οριστικοποιήσει τη νεα Συνθήκη START για τα στρατηγικά πυρηνικά.
Με τη μεστή νοήματος φράση του Σεργκέι Λαβρόφ “δεν είμαστε εχθροί, ούτε ακόμη φίλοι”, το Κρεμλίνο υποδέχθηκε την Πέμπτη τη Χίλαρι Κλίντον, που έφτασε στη Μόσχα αποφασισμένη να οριστικοποιήσει τη νεα Συνθήκη START για τα στρατηγικά πυρηνικά, όπως συμφώνησαν τηλεφωνικά οι πρόεδροι Ομπάμα κα Μεντβέντεφ.
Η Συνθήκη προβλέπει τη μείωση των οπλοστασίων των δύο χωρών, και οι διπλωμάτες φαίνεται να έχουν πετύχει πρόοδο στις συνομιλίες που προηγήθηκαν του ταξιδιού της Χίλαρι.
“Κάνουμε σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά τη νέα Συνθήκη, όπως λένε οι διαπραγματευτές μας από τη Γενεύη, και τα αποτελέσματα από τον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων μάς ωθούν να πιστέψουμε ότι θα επιτευχθεί σύντομα τελική συμφωνία” ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Κλίντον, μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό της.
Συγκρατημένη, ωστόσο, ήταν απάντηση που έδωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ όταν ρωτήθηκε πού και πότε θα υπογραφεί η νέα Συνθήκη, λέγοντας: “Στην Αμερική λέμε μην μετράς τα κοτόπουλά σου πριν βγουν από τα αυγά”.
Η Μόσχα απαιτεί να συνδεθεί ευθέως η τύχη των αμυντικών πυραύλων με τους αμυντικούς της αντιπυραυλικής ασπίδας και προτιμά η συμφωνία να υπογραφεί όχι στις ΗΠΑ, αλλά στο Κίεβο, όπως πρότεινε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Γιανουκόβιτς.
Δεν είναι όμως το μόνο σημείο διαφωνίας, καθώς αποκλίνουσες δείχνουν και οι δηλώσεις για τα πυρηνικά του Ιράν, με τη Χίλαρι να λέει πως “το Ιράν έχει δικαίωμα να παράξει πυρηνική ενέργεια για ειρηνική χρήση, αλλά όχι να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα”, και τον Λαβρόφ να σημειώνει πως ο ρωσικής κατασκευής σταθμός του Μπουσέρ “θα ολοκληρωθεί και θα παράγει ενέργεια”.
Ακόμη πιο κατηγορηματικός ήταν ο Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι ο ατομικός σταθμός παραγωγής ενέργειας από το Ιράν θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι.
Η Χίλαρι Κλίντον ταξίδεψε στη Μόσχα για την προγραμματισμένη συνάντηση του Κουαρτέτου για το Μεσανατολικό (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ), εξαιτίας της άκαμπτης στάσης του Τελ Αβίβ στο θέμα του εποικισμού, που έχει φέρει σε οριακό σημείο τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον.