Έντονες συζητήσεις προκαλεί ο ενδεχόμενος ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σ' ένα σχέδιο βοήθειας της Αθήνας, αφού στο χαμηλό επιτόκιο που παρέχει, αναλυτές αντιπαραθέτουν το υψηλό πολιτικό κόστος, σε σχέση με το περιορισμένο ποσό που μπορεί να διαθέσει.
Έντονες συζητήσεις προκαλεί ο ενδεχόμενος ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σ’ ένα σχέδιο βοήθειας της Αθήνας. Το ισοζύγιο στην περίπτωσης προσφυγής στο ΔΝΤ χαρακτηρίζεται αρνητικό, αφού αν και το επιτόκιο θα ήταν πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα τρέχοντα της αγοράς, το ύψος του δανείου κρίνεται ανεπαρκές για τη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας
Συν τοις άλλοις, ουδείς μπορεί να προβλέψει την αντίδραση των αγορών και πολύ περισσότερο τους πολιτικούς κραδασμούς που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση.
Μιλώντας στο ΜΕGΑ, η πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό Μιράντα Ξαφά ανέφερε ότι με βάση τους κανόνες του ΔΝΤ, δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε πάνω από 10 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι θα έπρεπε να βρεθούν τα υπόλοιπα από άλλες πηγές, πιθανότατα ευρωπαϊκές.
Το μέσο επιτόκιο του Οργανισμού διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 0,25% και επιβαρύνεται με 100 μονάδες βάσης στη περίπτωση μερικής ανάληψης του δανείου και με 200 μονάδες βάσης στη περίπτωση εξάντλησης του. Η Ελλάδα, δηλαδή, θα μπορούσε να δανειστεί με 2,25%, όταν το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά έκλεισε τη Παρασκευή στο 6,35%.
Με δηλώσεις του στο ΜΕGΑ, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας συντάχθηκε με εκείνους που εκτιμούν ότι η μονομερής προσφυγή στο ΔΝΤ θα κάνει ζημιά, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να πείσει τις αγορές.
“Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας και στην εξαγγελία όλων των διαρθρωτικών μέτρων όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, των αγορών, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό. Δεν πρέπει να φανεί ότι η Ελλάδα ζητά τη διάσωση” σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.
Να μπει τέλος σε αυτές τις συζητήσεις που κάνουν ζημιά, ζητά με δηλώσεις του στο “Εθνος της Κυρακιής” ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας, επισημαίνοντας ότι μόνο μέσω της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας θα αποκλιμακωθούν τους επόμενους μήνες τα επιτόκια δανεισμού.