Aντίστροφη μέτρηση για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου οι 27 θα αποφασίσουν για την ενεργοποίηση ή όχι μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει σύμπραξη ΕΕ-ΔΝΤ.
Εν μέσω έντονων διαβουλεύσεων ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου οι 27 θα αποφασίσουν για την ενεργοποίηση η οχι μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Η σύνοδος κορυφής χαρακτηρίζεται εκ των προτέρων ως… θρίλερ, αφού ο ισχυρότερος εταίρος μας δεν έχει συμφωνήσει στη μορφή της στήριξης που θα λάβει η Αθήνα.
Το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες, προβλέπει σύμπραξη ΕΕ – ΔΝΤ, αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει έτοιμη να καλύψει το σύνολο των δανειακών αναγών της Ελλάδας.
Η γαλλική εφημερίδα “Le Monde” κάνει λόγο για “ιδέα που προβλέπει τον συνδυασμό της υποστήριξης που υποσχέθηκαν τα κράτη της ευρωζώνης στο πλαίσιο διμερούς δανεισμού, με την οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ” και για μπαράζ επαφών με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο και τον πρόεδρο του ΔΝΤ Στρος-Καν.
Υπέρ ευρωπαϊκής λύσης τάσσεται σταθερά ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος δήλωσε στην “Die Welt”: “Η ΕΕ διαθέτει τα μέσα και τους τρόπους για μία γρήγορη συντονισμένη δράση. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να κάνει συγκεκριμένη πρόταση. Οι οικονομικές βοήθειες μπορούν να παρασχεθούν τάχιστα, αλλά θα είναι συνδεδεμένες με σκληρούς όρους”.
Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μπαρόζο, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου, διόρθωσε τις δηλώσεις του περί ελληνικής προσφυγής στο ΔΝΤ και κάλεσε το Βερολίνο να συναινέσει στην ενεργοποίηση μηχανισμού που προβλέπει τη χορήγηση διμερών δανείων και από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης.
“Καλώ τους ηγέτες της ΕΕ -είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν- να συμφωνήσουν αναφορικά με αυτό το εργαλείο, το ταχύτερο. Δεν μπορούμε να παρατείνουμε περισσότερο την παρούσα κατάσταση”.
Η Γερμανία, όμως, αρνείται να ανάψει το “πράσινο φως” μέχρι αυτή την ώρα και μπλοκάρει τη λήψη κοινής απόφασης. Η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε και το Σάββατο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να τηρούν το σύμφωνο σταθερότητας, ενώ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Β. Ρηνανία μίλησε για κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη στην Ευρώπη, η οποία -όπως είπε- πρέπει να δείξει αλληλεγγύη, αλλά τέτοια που να πιάνει τα προβλήματα στη ρίζα τους και όχι που να εξασθενεί την Ένωση.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δεν απέκλεισε διμερή βοήθεια, λέγοντας ότι “για ευρωπαϊκή βοήθεια δεν υπάρχει κοινοτικό εργαλείο, άρα στην έσχατη περίπτωση θα μιλούσαμε για διμερή συντονισμένη βοήθεια” και προσθέτοντας πως ” η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά ως μέλος του ΔΝΤ μπορεί να προστρέξει και εκεί”.