Αύξηση τιμών έως και 30% στις λαϊκές αγορές και κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που τα πωλούν στους πάγκους. Αιτία, η επιβολή ΦΠΑ 10%, σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους.
Αύξηση τιμών έως και 30% στις λαϊκές αγορές και κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που τα πωλούν στους πάγκους.
Αιτία, η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή ΦΠΑ 10% στις λαϊκές, η οποία όπως λένε οι παραγωγοί θα μετακυλιστεί στις λιανικές τιμές πώλησης, σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους.
Οι παραγωγοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση για “εξαθλίωση και διάλυση του θεσμού των λαϊκών αγορών που χρόνια τώρα στηρίζει τους καταναλωτές με φρέσκα και φτηνά προϊόντα”.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκκών Αγορών, σημειώνεται: “Εμείς δεν εισπράττουμε ΦΠΑ 10% από τους καταναλωτές, η κυβέρνηση τώρα μας λέει να εισπράττουμε, μας οδηγεί υποχρεωτικά σε αύξηση της τιμής των προϊόντων 10%, που μαζί με τον λογιστικό προσδιορισμό του φόρου, θα έχουμε σίγουρη αύξηση του καλλιεργητικού κόστους άλλα 15% έως 20%, με αποτέλεσμα να μην είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί και να χάσουν οι λαϊκές αγορές τον χαρακτήρα τους”.
Το πανελλήνιο όργανο των παραγωγών, μάλιστα ανακοινώνει ότι ξεκινούν κινητοποιήσεις και προτίθενται να παραδώσουν τις άδειές τους μπροστά στη Βουλή και να μην ξαναπάνε στις λαϊκές.
“Ας ψωνίζει ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ και στα πολυκαταστήματα εισαγόμενα προϊόντα για ελληνικά, σε τιμές Βρυξελλών, αφού η πολιτεία δεν αναγνωρίζει το έργο και την προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο” καταλήγει η ανακοίνωση των παραγωγών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” είπε ότι οι καταναλωτές προτιμούν το σύστημα των αποδείξεων, γι’ αυτό και στρέφονται στα σούπερ μάρκετ.
ΦΠΑ 10% θα επιβληθεί και στην παροχή νοσοκομειακών υπηρεσιών από ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια, με αποτέλεσμα και εκεί η αύξηση του κόστους των εξετάσεων να μετακυλιστεί, αφού -όπως λένε οι υπεύθυνοι- το περιθώριο κέρδους είναι μικρό.
Ο κ. Σαχινίδης κάλεσε τους ιδιοκτήτες των κλινικών να συμψηφίσουν το κόστος με άλλες παροχές και να μην το μετακυλίσουν στους πολίτες και στα ταμεία, οι διοικήσεις των οποίων επισημαίνουν πως ό,τι γλυτώνουν από τις περικοπές δαπανών θα το επιβαρυνθούν με την επιβολή ΦΠΑ.