Πιθανές οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, ακόμα και μετά την ψήφισή του, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως είπε, το ν/σ έχει ως βασικό στόχο την ανατροπή και όχι τη διόρθωση του ισχύοντος πλαισίου.
Πιθανές οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, ακόμα και μετά την ψήφισή του, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, το ν/σ έχει ως βασικό στόχο την ανατροπή και όχι τη διόρθωση του ισχύοντος πλαισίου.
“Δεν είναι το τέλος, γιατί δεν έχουμε την αυταπάτη πως λύσαμε όλα τα προβλήματα του φορολογικού με τη μία. Θα χρειαστούν διορθώσεις στην πορεία. Όλο και κάτι θα μας έχει ξεφύγει. Όλο και κάποιο ‘παραθυράκι’ θα υπάρχει ακόμα ή θα δημιουργηθεί, που θα πρέπει στην πορεία να κλείσουμε” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι αν και παραμένει η πρόθεση φορολόγησης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, οι τελικές αποφάσεις για την κλίμακα θα ληφθούν την τελευταία στιγμή.
Ειδικότερα, το αφορολόγητο φαίνεται ότι διαμορφώνεται στις 50.000 ευρώ, αντί των 30.000 ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο, αλλά η κλίμακα θα παραμείνει ανοικτή έως τη κατάθεση του νομοσχεδίου.
Όσον αφορά στο συντελεστή 40%, πιθανότατα θα εφαρμόζεται για αποζημιώσεις πάνω από 200.000 ευρώ, αντί των 150.000 ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο πλαίσιο των εκπτώσεων για τόκους στεγαστικού δανείου, αφού η μείωση 20% επί του φόρου θα ισχύσει για τα νέα δάνεια, κάτι που σημαίνει ότι τελικά δεν θα θιγούν τα δάνεια προ του 2002.
Όσον αφορά, δε, στην κατάργηση της διάταξης Παπαθανασίου που αφορά σε μείωση φόρου 40% και στη δευτερεύουσα κατοικία, θα θίξει ακόμα και τα δάνεια που ήδη συνάφθηκαν.
Αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου θα έχει τελικά η νέα φορολογική κλίμακα, αλλά οι κρατήσεις φόρου με τα νέα κλιμάκια και τους νέους συντελεστές θα γίνουν από τον Απρίλιο και μετά, ενώ για τα όποια οφέλη ή επιβαρύνσεις θα γίνει συμψηφισμός με την εκκαθάριση των δηλώσεων το 2011.
Αυτά ενώ οι αντιδράσεις φουντώνουν κατά των φορολογικών διατάξεων. Την Τρίτη, οι εργαζόμενοι στην Πυροσβεστική, οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΠ- ΟΤΕ καθώς και τα άτομα με αναπηρία έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ δικηγόροι και συμβολαιόγραφοι κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις έως την Παρασκευή.
Στο επίκεντρο των αντιδράσεων, τόσο των εργαζομένων όσο και πλευράς της αντιπολίτευσης, βρίσκεται η φορολόγηση των αποζημιώσεων. Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας άσκησαν σκληρή κριτική κάνοντας λόγο για “αναλγησία”.
Αντίθετα τη ρύθμιση υποστήριξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίσθηκε ανυποχώρητος παρά τις φωνές διαμαρτυρίας.
Δείτε σχετικό βίντεο