Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς σε λίγη ώρα αρχίζει η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των τελευταίων χρόνων. Βαθειά διχασμένη δείχνει να είναι η Ευρώπη για το θέμα του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.
Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς σε λίγη ώρα αρχίζει η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των τελευταίων χρόνων.
Στο παρά πέντε της συνόδου κορυφής συνεχίζονται οι αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με την απόφαση για βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς η Γερμανία, απέναντι στους περισσότερους ηγέτες της ευρωζώνης εμμένει στις σκληρές της θέσεις.
Διαβάστε σχετικό άρθρο
Η Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο γερμανικό Κοινοβούλιο, υπερασπίστηκε μέχρι τέλους την άποψή της ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μηχανισμό με κυρίαρχο ρόλο του ΔΝΤ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μόνο εάν μια χώρα βρεθεί σε αδυναμία δανεισμού από τις αγορές.
“Η γερμανική κυβέρνηση -ανάφερε η γερμανίδα καγκελάριος- θα υποστηρίξει σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής ότι σε περίπτωση ανάγκης, θα πρέπει τέτοιες βοήθειες να είναι συνδυασμός ΔΝΤ και κοινών διμερών βοηθειών στην Ευρωζώνη. Το ξαναλέω όμως, μόνον ως έσχατη λύση. Θα υποστηρίξω αποφασιστικά την έγκριση τέτοιας απόφασης: ΔΝΤ και διμερείς βοήθειες”.
Η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της για αλλαγή της συνθήκης, ώστε να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις για όσες χώρες παραβιάζουν το σύμφωνο σταθερότητας, ακόμη και έξοδος από την ευρωζώνη λέγοντας χαρακτηριστικά: “Μια χώρα της Ευρωζώνης αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της; Τι δυνατότητες υπάρχουν να εφαρμοστεί σε αυτό μια ελεγχόμενη διαδικασία χωρίς να κλονιστεί η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης αλλά να προστατευθεί. Και γι’ αυτό θα υποστηρίξω αναγκαστικές αλλαγές της Συνθήκης. Ώστε να μπορούν νωρίτερα και αποτελεσματικότερα να αντιμετωπιστούν παρεκκλίσεις μέσω των κατάλληλων κυρώσεων”.
Η Κομισιόν αντιδρά σθεναρά στην εμπλοκή του ΔΝΤ στα θέματα της ευρωζώνης, με τον Ζοζέ Μπαρόζο να ζητά από τους ηγέτες να επιδείξουν υπευθυνότητα και αλληλεγγύη και τους καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
“Τώρα ο καθένας -τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του και να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς η Κομισιόν και οι άλλοι που έχουν ευθύνες μέσα στην Ευρωζώνη πιστεύουμε ότι είναι ώρα να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε αυτήν την σταθερότητα και τώρα είναι μια απόφαση που δεν θα ληφθεί βεβαίως από την Κομισιόν, αλλά εναπόκειται στις χώρες-μέλη να αποφασίσουν και σαφώς βασίζομαι στο αίσθημα υπευθυνότητας που διαθέτουν”.
Πάντως, η ΕΚΤ, που έχει ταχθεί ενάντια στη Γερμανία για την εμμονή της να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας, είναι έτοιμη να παρατείνει τα ελαστικά κριτήρια για την αποδοχή ομολόγων χαμηλότερης αξιολόγησης και μετά το 2010 προκειμένου να βοηθήσει στο να ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα. Η κίνηση αυτή αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
“Είναι στην πρόθεση της διοίκησης της ΕΚΤ να διατηρήσει το ελάχιστο πιστωτικό όριο αποδοχής ομολόγων ως εγγυήσεις στην αξιολόγηση ΒΒΒ- και μετά το τέλος του 2010” επισήμανε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επιμένει ότι το θέμα πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ζητά από τους ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν άμεσα, καθώς το ευρώ είναι αντιμέτωπο με μια σκληρή δοκιμασία.
Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, “το ευρώ αντιμετωπίζει μια σοβαρή δοκιμασία και συνεπώς είναι απαραίτητο να ληφθεί μια πολιτική απόφαση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο για συντονισμένη βοήθεια εάν χρειαστεί και εάν ζητηθεί”.
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Ακούω το ερώτημα, θα χρεοκοπήσουμε; Και σας απαντώ, όχι, αποκλείεται στον σημερινό κόσμο να χρεοκοπήσει ο καθένας. Με την αυστηρή έννοια της λέξης χρεοκοπία στην ελληνική γλώσσα. Τι θα πει χρεοκοπία; Σημαίνει δεν έχω πια να πληρώσω, κάνω στάση πληρωμών, έχω ταμειακό αδιέξοδο. Αυτό αποκλείεται να μας συμβεί”.