Τι προβλέπει η συμφωνία που πέτυχαν την Πέμπτη το βράδυ Μέρκελ και Σαρκοζί και με την οποία συμφώνησαν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. Οι πρώτες αντιδράσεις Ευρωπαίων ηγετών και κοινοτικών.
Ως “ανάσα” για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται η συμφωνία που πέτυχαν την Πέμπτη το βράδυ Μέρκελ και Σαρκοζί και με την οποία συμφώνησαν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.
Οι 16 ηγέτες είπαν “ναι” στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης, με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο συνεισφοράς, αλλά και με μία ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.
Τα κράτη μέλη συμφώνησαν στην παροχή συντονισμένων διμερών δανείων σε εθελοντική βάση προς την Ελλάδα.
Η εκταμίευση των διμερών δανείων θα αποφασίζεται ομόφωνα από τις χώρες της ευρωζώνης και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, με βάση την αξιολόγηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ.
Στην απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών επισημαίνεται ότι ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται ως ύστατη λύση, όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι “ανεπαρκής”, χωρίς να ξεκαθαρίζεται εάν ο όρος “ανεπαρκής” σημαίνει αδυναμία δανεισμού ή επιτόκια που κρίνονται πολύ υψηλά.
“Αυτό σαφώς αξιολογείται ποιοτικώς και ποσοτικώς” δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος σχολίασε ότι η συμφωνία αποτελεί “ασφάλεια για την Ελλάδα για να μπορέσει να εφαρμόσει τα θαρραλέα μέτρα τα οποία έχει ήδη πάρει χωρίς να τιμωρείται από την κερδοσκοπία και την παράλογη συμπεριφορά των αγορών”.
Πάντως, τα επιτόκια με τα οποία θα δανείζουν οι υπόλοιπες χώρες δεν θα είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης, ούτε επιδοτούμενα, προκειμένου να υπάρχει κίνητρο, ώστε η χώρα να επιστρέψει γρήγορα στο δανεισμό από τις αγορές.
Της αποφασης προηγήθηκε τετ-α-τετ συνάντηση Σαρκοζί – Μέρκελ. Το… παζάρι Γαλλίας – Γερμανίας ήταν σκληρό, με την Άγκελα Μέρκελ να αποδέχεται τελικά τον κεντρικό ρόλο της ευρωζώνης στο μηχανισμό, ενώ η ίδια κατάφερε να υιοθετηθεί στο κείμενο της απόφασης η δέσμευση για σκληρότερους κανόνες για τις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ήταν η Άγκελα Μέρκελ που ζήτησε τη διμερή συνάντηση από την οποία προέκυψε η συμφωνία για την Ελλάδα, τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. “Δεν μπορούσα να προβάλω αντιρρήσεις” τόνισε, σε μία έμμεση απάντηση στις επικρίσεις περί άτακτης υποχώρησής του. “Η Ευρώπη είναι περίπλοκη. Είμαστε 27, η Ευρωζώνη… θεσμοί, που πρέπει να έλθουν όλοι σε συμφωνία. Είναι πιο εύκολο όταν έρχονται σε συμφωνία Γαλλία και Γερμανία” σχολίασε.
Σε δηλώσεις της την Παρασκευή, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για “μια σημαντική ημέρα για το ευρώ”. “Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τον χθεσινό συμβιβασμό, γιατί πιστεύω ότι η Ευρώπη απέδειξε ικανότητα χειρισμού ενός σημαντικού ζητήματος… κι έκανε ταυτόχρονα κάτι για τη σταθερότητα του ευρώ και για την αλληλεγγύη προς ένα μέλος, που αντιμετωπίζει δυσκολίες” είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε: “Για όλους εμάς είναι σημαντικό και μακροπρόθεσμα το κοινό μας νόμισμα, που συνιστά επιτυχία για την ειρήνη και τις κοινές επιδιώξεις, να παραμείνει σταθερό”.
Αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας ότι “οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν και πιάνουν τόπο”.
Διαβάστε την πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό, ωστόσο, προκαλεί αντιδράσεις εντός ευρωζώνης με πρώτο τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως “εάν το ΔΝΤ, στη θέση του Eurogoroup, στη θέση των κυβερνήσεων αναλάβει τις ευθύνες τους, αυτό είναι βεβαίως πολύ άσχημο”.
Ως προϊόν συμβιβασμού αποδέχτηκε την απόφαση ο επικεφαλής του Eurogroup. “Μ’ έναν συμβιβασμό δεν είσαι απόλυτα ικανοποιημένος, αλλά η λύση που βρήκαμε χθες είναι ανεκτή και υποφερτή λύση προς το συμφέρον της Ελλάδας κι ολόκληρης της ευρωζώνης. Κι υπ’ αυτή την έννοια είμαι ευχαριστημένος” είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο χαρακτήρισε τη συμφωνία ως την καλύτερη απόφαση που μπορούσε να υπάρξει τη δεδομένη στιγμή. “Δείξαμε ότι, όταν υπάρχει θεληση υπαρχει τρόπος, ο ευρωπαϊκός τροπος” είπε.
“Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει καθησυχασμός με τα προβλήματα των ελληνικών ομολόγων και η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει ποτέ την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αφού εάν χρειαστεί, μέσα στις συνθήκες που προβλέπονται από τη συμφωνία, τα μέλη της ευρωζώνης θα παρέμβουν” τόνισε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν χρειαστεί η Ελλάδα να λάβει και νέα μέτρα μέσα στο 2010 ώστε να μειώσει το έλλειμμά της.