"Πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση προκαλεί η νέα εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου, που αποδίδεται στην περιορισμένη ανταπόκριση των διεθνών αγορών στο ομολογιακό δάνειο των 5 δισ., αλλά και σε δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ για τον μηχανισμό βοοήθειας.
Προβληματισμός επικρατεί στις αγορές μετά τη χλιαρή υποδοχή της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, αλλά και για το υψηλό επιτόκιο. Αν και οι προσφορές έφθασαν τα 7 δισ. ευρώ, έναντι 5 που ζητούσε το ελληνικό Δημόσιο, απέχουν πολύ από τα 16 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν στην προηγούμενη έκδοση του Μαρτίου.
Όσον αφορά στο επιτόκιο, που διαμορφώθηκε λίγο κάτω από το 6%, κρίθηκε υψηλό και διατυπώνονται ενστάσεις γιατί δεν προτιμήθηκε έκδοση μικρότερης διάρκειας, που θα συγκέντρωνε πολύ περισσότερες προσφορές και χαμηλότερο επιτόκιο.
Τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου συνεχίζουν ανοδικά, με το spread του 10ετούς να διαμορφώνεται τη Μ. Τρίτη στις 338 μονάδες βάσης και το τελικό επιτόκιο στο 6,48%, ενώ το spread του 7ετούς όμολόγου αγγίζει τις 367 μονάδες, με το επιτόκιο από 6% τη Μ. Δευτέρα στο 6,20% στη Μ. Τρίτη. Ακολουθούν 2 εκδόσεις εντόκων γραμματίων στις 13 Απριλίου 6μηνης και 12μηνης διάρκειας και στις 20 Απριλίου 3μηνης διάρκειας.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας τη Μ. Τρίτη στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, εκτίμησε ότι τα επιτόκια θα αποκλιμακωθούν και ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι πλέον ευρωπαϊκό ζήτημα. “Με δύσκολους χειρισμούς, όπως θα είδατε, με δύσκολες διαπραγματεύσεις, καταφέραμε και να στηριχθεί η Ελλάδα, και το θέμα να γίνει ευρωπαϊκό ζήτημα και να έχουμε μια σημαντική απόφαση στο ευρωπαϊκό συμβούλιο” τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Και ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση εκτίμησε ότι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα υποχωρήσουν μετά τον Μάιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του δανειακού προγράμματος. “Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι μερικές μέρες μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής και της ΕΚΤ θα καταρρεύσουν τα spreads. Θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση και μεγαλύτερη μόλις η Ελλάδα περάσει τη δυσκολία του Απριλίου και του Μαϊου” είπε ο υπουργός.
Προβληματισμός επικρατεί και για το ύψος του δανεισμού των επομένων ετών. Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, σε παρέμβασή του στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, αποκάλυψε ότι το 2011 και 2012 θα απαιτηθούν περισσότερα από 130 δισ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι για κάθε μονάδα αύξησης του επιτοκίου δανεισμού, το ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνεται με 0,2% του ΑΕΠ ή 800 εκατ. ευρώ ετησίως.
“Σφήνα” ΔΝΤ
Στο μεταξύ, ο… πόλεμος για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στον μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας φουντώνει μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ ότι εάν συμμετάσχει στο σχέδιο, θα βοηθήσει με τους δικούς του όρους.
Όπως είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν, “εάν υπάρξει κάποιο πρόγραμμα, αυτό θα είναι πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποφασισμένο από το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες. Το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους, όπως κάνουμε με κάθε χώρα”.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντά ότι το θέμα είναι καθαρά ευρωπαϊκό. Το ΔΝΤ -τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου- έχει τους δικούς του κανόνες. Στις επαφές που είχαμε δεν μας ζήτησαν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Με κανέναν τρόπο δεν κινούμαστε προς το ΔΝΤ. Έχουμε τις υποχρεώσεις μας προς την Κομισιόν”.
Και ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, με συνέντευξή του στη “Le Monde”, ξεκαθαρίζει ότι η ενεργοποίηση και ο χειρισμός του μηχανισμού είναι θέμα της ΕΕ. “Είναι σημαντικό -σημειώνει- τα μέλη της ζώνης του ευρώ να υπογραμμίσουν ότι αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός είναι θεμελιωμένος πάνω στους κανόνες της ΕΕ. Σε περίπτωση ανάγκης, όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν με την ομοφωνία των κρατών της ζώνης του ευρώ, πάνω στη βάση της γνώμης της ΕΚΤ και της Κομισιόν”.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Πάνος Παναγιωτόπουλος: “Εάν τελικά, ο μη γένοιτο, η Ελλάδα χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό αυτό στήριξης, είναι βέβαιον ότι τελικά είναι το Δ.Ν.Τ. το οποίο θα επιβάλει τους δικούς του όρους. Όρους οι οποίοι εκεί που εφαρμόστηκαν δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στην κοινωνική συνοχή”.
ΚΚΕ: “Ο περιβόητος μηχανισμός στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ που η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσίαζε ως μεγάλη επιτυχία και ένδειξη ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο, αποδεικνύεται ότι είναι μόνο ένας μηχανισμός που στηρίζει τη λήψη νέων, πιο άγριων αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων”.
ΛΑΟΣ: “Δυστυχώς, δικαιωθήκαμε όταν λέγαμε ότι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων της συνόδου κορυφής θα φανεί στα επιτόκια δανεισμού. Το επιτόκιο του έξι παρά κάτι που πετύχαμε στη χθεσινή δημοπρασία -και αυτό με πλασματικές πρακτικές- δεν αποτελεί αισιόδοξο και σταθερό βατήρα για το αύριο”.
ΣΥΡΙΖΑ: “Η χθεσινή έκδοση ομολόγου για δανεισμό, δυστυχώς, επιβεβαίωσε την άποψή μας, ότι η συμφωνία των Βρυξελλών δεν έλυσε κανένα ουσιώδες πρόβλημα. Η δήλωση του κ. Στρος Καν στη συνέχεια, που αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα βάλει τους όρους αν ζητηθεί βοήθεια, δηλαδή θα ορίσει εκείνο τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, δείχνει ακριβώς ότι η παγίδευση της οικονομίας στις επιταγές των αγορών είναι απόλυτη”.