Τριβες στην κυβέρνηση προκαλεί το θέμα των συγχωνεέσεων των οργανισμών του Δημοσίου. Ο Θ. Πάγκαλος επέρριψε ευθύνες σε υπουργούς λέγοντας ότι καθυστερούν το πρόγραμμα γιατί έχουν μια ιδοκτησιακή αντίληψη για τους οργανισμούς που εποπτεύουν.
Τριβες στην κυβέρνηση προκαλεί το θέμα των συγχωνεέσεων των οργανισμών του Δημοσίου. Ο Θόδωρος Πάγκαλος, στη σύσκεψη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής τη Μ. Τρίτη, επέρριψε ευθύνες σε υπουργούς, λέγοντας ότι καθυστερούν το πρόγραμμα γιατί έχουν μια ιδοκτησιακή νοοτροπία και αντίληψη για τους οργανισμούς που εποπτεύουν.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν κατονόμασε τους υπουργούς, οι βολές του ωστόσο εκτιμάται ότι στρέφονται στα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομίας, Υγείας, Παιδείας και Υποδομών.
Μάλιστα, ο κ. Πάγκαλος έδωσε διορία 2 μηνών ώστε οι 200 δημόσιοι φορείς να πάρουν τον δρόμο της συγχώνευσης ή της κατάργησης.
Όπως δήλωσε ο κ. Πάγκαλος στην κρατική τηλεόραση, οι μόνιμοι υπάλληλοι στους φορείς αυτούς είναι λίγοι και πρόκειται, εάν χρειαστεί, να μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Αβέβαιο όμως είναι το μέλλον των συμβασιούχων, αφού όπως είπε ο κ. Πάγκαλος, “μη ανανέωση συμβάσεων οι οποίες λήγουν είναι η αυτονόητος λογική εξέλιξη μιας εξαρτημένης σχέσης εργασίας”.
175.000 άτομα υπολογίζεται ότι είναι το προσωπικό των επιχειρήσεων που δεν εμπίπτει στις συνταγματικές διατάξεις περί μονιμότητας.
Αναλυτικά, εκτιμάται ότι υπηρετούν 25.000 συμβασιούχοι σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ, 15.000 του Δημοσίου και 20.000 των ΔΕΚΟ, ενώ οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου σε επιχειρήσεις στο Δημόσιο και σε ΟΤΑ ανέρχονται σε 115.000.
Στο στόχαστρο μπαίνουν Οργανισμοί στους οποίους τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων υπερβαίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τους εργαζόμενους, καθώς και Οργανισμοί που έχουν συναφείς αρμοδιότητες με τους εποπτευόμενους φορείς και υψηλό κόστος λειτουργίας, δυσανάλογο σε σχέση με το έργο τους.
Ήδη, έχει ανακοινωθεί η ενοποίηση διοικήσεων 16 Οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που υπάγονται στις κατηγορίες γεωργικής έρευνας, τροφίμων και πληρωμών- έλεγχων.
Τα σχέδια αυτά προκαλούν την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ. Ο γ.γ. Ηλίας Ηλιόπουλος έκανε λόγο για “το δεύτερο κύμα προς την εξαθλίωση με μεγάλο έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας¨”, ενώ ο αντιπρόεδρος Ηλίας Βρετάκος μίλησε για “αντιλαϊκή πολίτικη που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους”.