Την πολυσυζητημένη πρότασή της για αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε στην τουρκική Βουλή το κόμμα του Ερντογάν, οξύννοντας κι άλλο την αντιπαράθεση με δικαστικούς, στρατό κι αντιπολίτευση.
Την πολυσυζητημένη πρότασή της για αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε στη συνταγματική επιτροπή της τουρκικής Βουλής το κυβερνών κόμμα, οξύννοντας κι άλλο την αντιπαράθεση με δικαστικούς, στρατό κι αντιπολίτευση.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις δικαστικών και αντιπολίτευσης, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος. “Δεν βάλαμε μόνο το χέρι στη φωτιά, αλλά ολοκληρο τον εαυτό μας” για τον σκοπό της αναθεώρσης είπε ο πρωθυπουργός.
Τα βασικά σημεία που προκαλούν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι τα εξής:
Η αλλαγή της δομής του ανώτατου συμβουλίου δικαστών και εισαγγελέων και τρόπος διορισμού των μελών Ο περιορισμός της κατάργησης πολιτικών κομμάτων από το συντγματικό δικαστήριο και Τα άρθρα που θα φέρουν στρατηγούς στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου.
Το περίβλημα άρθρων εκδημοκρατισμού, όπως το δικαιωμα απεργίας και άλλα δεν φαίνεται να συγκινούν την αντιπολίτευση.
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ κατήγγειλε ότι “το ΑΚP πεφτει πάνω στον λαό όπως ένα φορτηγό με σπασμένα φρένα” και προέβλεψε ότι “ο λαός θα πει ‘όχι’ στο ΑΚP, που επιχειρει να χειραγωγήσει το ανώτατο δικαστήριο”.
Ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί χθές εκτόξευσε βαρύτατες κατηγορίες κατά του Ερντογάν και του κόμματός του. “Προκύπτει -είπε- ότι σκοπός τους είναι, εάν τα καταφέρουν, να αποφύγουν να λογοδοτήσουν μελλοντικά, ανοίγοντας τον δρόμο της ασυδοσίας, της αρπαχτής και της ληστείας”.
Το τοπίο θυμίζει το σκηνικό που είχε προετοιμάσει το έδαφος για τις εκλογές του 2007. Οι… πόρτες της αντιπολίτευσης είναι κλειστές και ελλείψει στήριξης, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πετύχει τίποτε περισσότερο από το να οδήγήσει την αναθεώρηση σε δημοψήφισμα.
Αν υπολογιστεί ότι με την προσφατη τροποποίηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτουνται 60 μέρες από την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό σημαίνει ότι αναμένεται ένα θερμό πολιτικά καλοκαίρι, με εκρηκτικές αντιπαραθέσεις κοσμικών και κυβέρνησης.