Εντείνεται ο προβληματισμός για την ανοδική τροχιά που έχουν πάρει ξανά τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, έχει ξεσπάσει διαμάχη για τον ρόλο του ΔΝΤ στον ευρω-μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. Δεν τίθεται θέμα προσφυγής, λέει ο Παπακωνσταντίνου.
Σε πόλεμο μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ εξελίσσεται η συζήτηση για το ρόλο που θα έχει τελικά ο οργανισμός στο μηχανισμό οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.
Οι δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος Καν ότι εάν το ΔΝΤ κληθεί να βοηθήσει τη χώρα με δάνειο, αυτό θα γίνει με τους δικούς του όρους, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές. Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας οδηγήθηκαν σε νέα άνοδο, με το spread των 10ετών ομολόγων να αγγίζει ακόμη και τις 347 μονάδες βάσης, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου ανέβηκαν 10 μονάδες βάσης σε μία ημέρα.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας τη Μ. Τετάρτη στη Βουλή, εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα δεν θα προσφύγει στο ΔΝΤ και πως χρειαζόταν την απόφαση του μηχανισμού στήριξης για να διαπραγματεύεται με καλύτερους όρους τα δάνειά της.
Αναφερόμενος στην έκτακτη σύσκεψη του ΔΝΤ στην έδρα του για το θέμα της Ελλάδας και της συμφωνίας των Βρυξελλών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: “Δεν είναι δυνατόν μια σύσκεψη στην Ουάσιγκτον να δημιουργεί πανικό στην Αθήνα. Χρειάζεται ψυχραιμία. Το ΔΝΤ έχει τους δικούς του κανόνες και ο πρόεδρός του δήλωσε το προφανές για το αν ποτέ η Ελλάδα προσέφευγε σε αυτό, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει”.
Σε ό,τι αφορά στον δανεισμό, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τον Απρίλιο εξελίχθηκε ικανοποιητικά και η χώρα μας πήρε αυτά που ήθελε να πάρει, ενώ εκτίμησε ότι τα πράγματα τον Μάιο θα είναι πιο χαλαρά και η μετέπειτα πορεία πιο ομαλή.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, από την Πολωνία, δήλωσε ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να βοηθήσει την Ελλάδα, αν και εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί. “Η στρατηγική που επιλέχθηκε από τους Ευρωπαίους -είπε ο Στρος Καν- θα λειτουργήσει. Ας περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Βεβαίως είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο μέλος μας, ωστόσο δεν είναι προφανές σήμερα ότι αυτό θα είναι αναγκαίο”.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπερασπίζεται τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί ανοιχτά εναντίον του ΔΝΤ. “Είναι εξαιρετικά σημαντικό -τονίζει ο Τρισέ- τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να ασκούν τα ίδια τον έλεγχο… με τη μέγιστη ευθύνη… Αλλά έχω πει επίσης ότι η εμπειρία του ΔΝΤ είναι ευπρόσδεκτη και ότι το ΔΝΤ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε πολλές περιπτώσεις ευρωπαϊκών χωρών. Και μάλιστα στην περίπτωση της Ελλάδας, ήταν παρόν κατά τις συζητήσεις για ένα σχέδιο αρωγής προς την Αθήνα”.
Ο προβληματισμός πάντως για το υψηλό κόστος δανεισμού της χώρας συνεχίζεται, καθώς τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα παραμένουν σταθερά πάνω από το 6%. Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου, μιλώντας στο Bloomberg ,επανέλαβε ότι περιμένει μείωση των επιτοκίων μετά το καλοκαίρι, ενώ προανήγγειλε νέα έκδοση ομολόγου σε δολάρια τον επόμενο μήνα.
Ο δανεισμός του Δημοσίου μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να φθάσει τα 32 δισ. ευρώ, ενώ -σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg και της Credit Agricole- η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει μόνο για τα ομόλογα που θα εκδοθούν φέτος -αυξημένους τόκους 13 δισ. ευρώ- ως αποτέλεσμα της ανόδου των spreads.
Η Κομισιόν αναμένει αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, εκτιμά όμως ότι αυτό δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. “Μην περιμένετε να δείτε να αμβλυνθούν απότομα οι όροι για την έκδοση ομολόγων, όπως αυτοί ισχύουν στην αγορά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
Κόντρα στη Βουλή
Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και η κατάσταση της οικονομίας πυροδότησαν τη Μ. Τετάρτη στη Βουλή σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τους βουλευτές της ΝΔ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι βύθισε την οικονομία και τώρα θελει να κάνει και κριτική στην προσπάθεια της κυβερνησης να την ανατάξει.
“Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι αδιόρθωτη και να μην παραδέχεται ότι παρέδωσε μία οικονομία σπαράλια και ένα διαλυμένο φορολογικό μηχανισμό. Διέλυσε το κράτος και ζητάει και τα ρέστα” τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν και χαρακτήρισαν λάθος το κλίμα θριαμβολογίας που είχε δημιουργήσει ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες μέρες.
Ο Θόδωρος Καράογλου είπε: “Είναι η πρώτη φορά στα 20 χρόνια που η χώρα δεν μπόρεσε να δανειστεί το ποσό που ζήτησε. Είναι μια τραγική εξέλιξη που δείχνει ότι οι πανηγυρισμοί του Γιώργου Παπανδρέου ήταν άστοχοι”.
Απαντώντας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε: “Περισσεύει η υποκρισία στη ΝΔ. Οι βουλευτές της δείχνουν να επιχαίρουν για την κρίση, ενώ είναι οι βασικοί υπεύθυνοι γι’ αυτήν με την πολιτική που άσκησαν”.
Η φράση του κ. Πρωτόπαπα έριξε… λάδι στη φωτιά και η κ. Μπακογιάννη, σε αυστηρό ύφος, ζήτησε οι τοποθετήσεις στη Βουλή να γίνονται με γνώμονα την κρίση που περνά η χώρα. “Είναι μεγάλο λάθος -είπε- να λένε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι η ΝΔ επιχαίρει για την κρίση και τα υψηλά spread. Την αγωνία μας για το πού παει η χώρα δεν μπορείτε να τη μεταφράζετε σε χαρά. Να το πάρετε πίσω”.