Με διαφορετικές ταχύτητες και ανάλογα με την ειδικότητά τους θα ειναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις στους πελάτες τους οι ιδιώτες γιατροί, με βάση τις τελευταίες εισηγήσεις.
Με διαφορετικές ταχύτητες και ανάλογα με την ειδικότητά τους θα ειναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις στους πελάτες τους οι ιδιώτες γιατροί.
Μέλη της επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών που επιμελούνται τις τελευταίες αλλαγες στο φορολογικό νομοσχέδιο έχουν εισηγηθεί ειδικότητες όπως παθολόγοι, γυναικολόγοι, δερματολόγοι και καρδιολόγοι στους οποίους συνήθως η επίσκεψη γίνεται μία φορά να εκδίδουν ταυτόχρονα και απόδειξη.
Από την άλλη, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές, ορθοπεδικοί και άλλοι στους οποίους απαιτούνται πολλές επισκέψεις να δίνουν απόδειξη στους πελάτες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Στην περιπτωση αυτή, απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να γράφουν τις επισκέψεις στο βιβλίο ασθενών που διατηρούν στα ιατρεία.
Αντίστοιχο καθεστώς ενδεχομένως να ισχύσει και για τους δικηγόρους, οι περισσότεροι από τους οποίους εισπράττουν χρήματα από τους πελάτες τους μετά από πολλές παραστάσεις στα δικαστήρια ή αφού τελεδικήσει η υπόθεσή τους. Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, μελετάται να εκδίδεται απόδειξη μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης, φυσικά με τον αναλογούντα ΦΠΑ ύψους 21%.
Στην ίδια κατηγορία θα υπαχθούν και οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι θα ειναι υποχρεωμένοι να κόβουν απόδειξη, ανάλογα αν προκειται για μια ή περισσότερες επισκέψεις πελατών τους.
Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στα τεκμήρια, για τα οποία πολλοί βουλευτές απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής έχουν ζητήσει να γίνουν αυστηρότερα. Εκτός από το “καπέλο” που θα μπει στα σκάφη αναψυχής και τις πισίνες, με υψηλότερα τεκμήρια θα υπολογίζονται και τα Ι.Χ. άνω των 1800 κυβικών, τα οποία στο αρχικό σχέδιο έχουν τεκμήριο 4.800 ευρώ.
Για τα υπόλοιπα τεκμήρια θα ισχύσουν νέα κριτήρια. Για τα ιδιωτικά σχολεία θα υπολογίζονται με βάση το ποσό της απόδειξης που οι γονείς παίρνουν από το σχολείο, ενώ θα καταργηθεί το τεκμήριο για την οικιακή βοηθό που είχε οριστεί στα 8.000 ευρώ.
Στο διχτυ των τεκμηρίων θα πέσουν όμως και χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν εξαιρεθεί. Για συνταξιούχους έως 65 ετών, και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τα 20.000 ευρώ θα ορίζεται ότι αν τα περιουσιακά τους στοιχεία -όπως σπίτι, αυτοκίνητο και άλλα- υπερβαίνουν τα 20 χιλιάδες θα φορολογούνται με βάση αυτά.
Τέλος, η εφορία θα μπορεί να κάνει… φύλλο και φτερό τα περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογούμενου τα οποία απέκτησε την τελευταία δεκαετία εφόσον δηλώνει χαμηλά εισοδηματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικοτητα.