Την πεποίθησή του ότι τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν εκφράζει ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό "Τime". Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχεται ότι ακομα δεν έχουν γίνει αισθητά στους πολίτες τα σκληρά μέτρα.
Την πεποίθησή του ότι τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν εκφράζει ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό “Τime”. Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχεται ότι ακομα δεν έχουν γίνει αισθητά στους πολίτες τα σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.
“Νομίζω -σημείωνει ο πρωθυπουργός- ότι το χειρότερο πέρασε για την κρίση που είχαμε, ένα είδος της κορύφωσης της κρίσης. Αλλά υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει, δύσκολη δουλειά. Ο πόνος είναι ακόμα εκεί, γιατί οι περικοπές, οι περικοπές των μισθών, τα οικονομικά μέτρα ‘δαγκώνουν’ και οι άνθρωποι θα αισθάνονται όλα αυτά τα επόμενα χρόνια. Αλλά αν κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, θα βγούμε πιο δυνατοί και βιώσιμοι”.
Παράλληλα, στέλνοντας μήνυμα εντός και εκτός συνόρων, ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει στην ίδια συνέντευξη ότι η απόφαση που ελήφθη στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής δεν αφορούσε μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο της Ευρώπης.
Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, εν όψει του επανελέγχου από το μικτό κλιμάκιο Κομισιόν, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ΔΝΤ στις αρχές του επόμενου μήνα.
Ως προτεραιότητα χαρακτηρίζεται η εφαρμογή κατά γράμμα των μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα, αφού πέραν της πρώτης και πλέον κρίσιμης αξιολόγησης στις 15 Μαϊου, είναι κοινή η διαπίστωση ότι το κόστος δανεισμού δεν θα μειωθεί εάν οι αγορές δεν πειστούν για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους της.
Το μέσο επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο ήταν 6,46%, με την ψαλίδα έναντι του γερμανικού να ανοίγει στις 329 μονάδες βάσης, δηλαδή στα επίπεδα που βρισκόταν τον Φεβρουάριο του 2000, όταν όμως το spread ήταν στις 97 μονάδες βάσης.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η ψαλίδα να κλείσει κατ’ αρχήν στις 250 μονάδες, δηλαδή το επιτόκιο να υποχωρήσει στα επίπεδα του 5,7%.
Σε κάθε περίπτωση, επισήμως και ανεπισήμως, η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, πόσο μάλλον να προσφύγει στο ΔΝΤ, το οποίο ούτως ή άλλως πρέπει να βρίσκεται σε συνεννόηση με τις κοινοτικές αρχές πριν συνεργαστεί με μέλος της ευρωζώνης.
Ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι και η εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά και γι’ αυτό θα κρατήσει ανοικτό το “πακέτο” των 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα”, ήδη ζήτησαν την ενεργοποίηση του σκέλους των εγγυήσεων, ύψους 15 δισ. ευρώ.