"Κόκκινος" συναγερμός για την ελληνική οικονομία την Τρίτη, καθώς το επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου κατέγραψε ρεκόρ ανόδου, με αφορμή σενάρια για δήθεν απεμπλοκή του ΔΝΤ από τη συμφωνία των Βρυξελλών και για νέα αύξηση του ελλείμματος. Τα spreads υποχώρησαν μετά τις διαψεύσεις.
“Κόκκινος” συναγερμός για την ελληνική οικονομία σήμανε την Τρίτη, καθώς τα spreads έσπασαν ξαφνικά τα ρεκόρ όλων των εποχών, εν μέσω ενός οργίου φημών γύρω από την εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.
Μια δήλωση ανώνυμου κυβερνητικού στελέχους ότι η χώρα θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της συνόδου κορυφής, ώστε να παρακαμφθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και κατά συνέπεια τα σκληρά μέτρα, ήταν αρκετή για να οδηγήσει τα spreads των 10ετών ομολόγων σε νέο ιστορικό ρεκόρ στις 408 μονάδες βάσης, από 343 στην έναρξη της συνεδρίασης στην ΗΔΑΤ, για να υποχωρήσουν αργότερα στις 381 μονάδες.
H επίμαχη δήλωση δημοσιεύθηκε στην έγκυρη οικονομική ιστοσελίδα του γερμανικού χρηματιστηρίου “Market News International” και ο ανώνυμος κυβερνητικός παράγοντας φέρεται να λέει: “Στο διάστημα μετά τη σύνοδο κορυφής, ο πρωθυπουργός ενημερώνεται από το ΔΝΤ για πιθανά μέτρα και μεταρυθμίσεις, που θα ζητήσει ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια. Τα μέτρα είναι σκληρά και μπορεί να προκαλέσουν κοινωνική και πολιτική αναταραχή. Μετά από αυτή την εξέλιξη, αρκετά στελέχη της κυβέρνησης έχουν ταχθεί ενάντια στη συμβολή του ΔΝΤ”.
Η κυβέρνηση διαψεύδει οποιαδήποτε ενέργεια για αλλαγή της συμφωνίας, με τον υπουργό Οικονομικών να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει καν την ενεργοποίηση του μηχανισμού.
“Ουδέποτε -τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου- υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης. Η συμφωνία είναι σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, γιατί προσδιορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μία χώρα, θα στηριχθεί υπό συγκεκριμένους όρους από τους εταίρους της. Όπως, όμως, έχουμε επανειλημμένα διευκρινίσει η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού”.
Για το θέμα ρωτήθηκε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Τόρες, η οποία όμως αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Η φημολογία οδήγησε σε μεγάλη πτώση το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,21%, ενώ οι μετοχές των τραπεζών κατάγραψαν απώλειες πάνω από 4%.
Το ευρώ έφθασε να υποχωρεί έναντι των 15 από τα 16 πιο δημοφιλή νομίσματα, με την ισοτιμία με το δολάριο να υποχωρεί κάτω από το 1,34.
Σύμφωνα με τους “Financial Times” η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου σε δολάρια, ύψους 5-10 δισ. δολάρια, στο τέλος του μήνα, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του Μαϊου.
Στην άνοδο των spreads ενδέχεται να συνέβαλε και το ενδεχόμενο η Εurostat να ανεβάσει το ύψος του ελληνικού ελλείμματος το 2009 πάνω από το 13% του ΑΕΠ σε σχέση με το ισχύον 12,9%.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία βρίσκει σημαντικές διαφορές στα χρέη των νοσκομείων, τα οποία θεωρεί ότι είναι μεγαλύτερα απ’ όσο τα υπολόγισε η ελληνική κυβέρνηση στην καταγραφή των κοινοτικων κονδυλίων, ενώ προβλέπει και μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης από το 1,2% έως 1,7% που αναφέρεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πραγματική και σταθερή αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού αν δεν προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες θέτει ως άμεση προτεραιότητα.
Οι βασικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων, που ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ζητήσει να προωθηθούν άμεσα, είναι:
Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού, το οποίο θα δώσει οικονομική ανάσα στα ταμεία
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θα αποφέρει έσοδα αλλά και νέες θέσεις εργασίας, αφού εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει έως κατά μισή μονάδα το ΑΕΠ και
Οι αποκρατικοποιήσεις από τις οποίες το Δημόσιο προσδοκά έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. τα οποία θα πάνε στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Στο μεταξύ, στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται μπαράζ ελέγχων από την Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, με απορύφωμα τη 15η Μαϊου, η οποία θα αποτελέσει την ημέρα κρίσης της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Δείτε τι δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του MEGA ο υπουργός Οικονομικών για την εκτίναξη των spreads και τις νέες εκτιμήσεις αναφορικά με το ύψος του ελλείμματος.