Αντιμέτωπη με την ύφεση αλλά και τον πληθωρισμό, που έκλεισε στο 3,9% τον Μάρτιο, βρίσκεται η χώρας μας παρά τα θετικά μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση για την οικονομία.
Αντιμέτωπη με την ύφεση αλλά και τον πληθωρισμό βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρας μας παρά τα θετικά μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση για την οικονομία.
Σε ύψη ρεκόρ εκτινάχθηκαν μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας μετά τις συνεχείς αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί πλέον σε είδος πολυτελείας.
Αποτέλεσμα ο πληθωρισμός τον Μάρτιο του 2010 να κλείσει με αύξηση 3,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι παρότι την ίδια ώρα η ζήτηση έχει μειωθεί δραματικά.
Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας τον Μάρτιο φέτος σε σχέση με τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,1%. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα,τα εισιτήρια μεταφορών και τα κόμιστρα των ταξί,λόγω της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ.
Πέρυσι τον Μάρτιο η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 0,90 ευρώ το λίτρο ενώ τον περασμένο Μάρτιο έφτασε το 1,43 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλούνταν προς 0,50 λεπτά του ευρώ, ενώ φέτος 0,65, δηλαδή αύξηση 39,2%. Τα εισιτήρια των τραίνων αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 36,6%, τα κόμιστρα των ταξί προς 28,6%, τα τέλη κυκλοφορίας προς 28,4 και τα ασφάλιστρα μεταφορών 18%. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες που επιβάρυναν τον πληθωρισμό είναι η κινητή τηλεφωνία,με αύξηση 9,2%,τα τσιγάρα 5% και τα ποτά 4,5%.
Αντίθετα μείωση κατά 6 – 12% κατέγραψαν τα νωπά λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί ένα επικίνδυνο “κοκτέιλ” σε συνδυασμό με την ύφεση καθώς από τη μια μειώνεται η ζήτηση αλλά από την άλλη αυξάνονται οι τιμές.
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2010 καθώς το έλλειμμα μειώθηκε στο 39,2% έναντι στόχου 30,2%.
Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών η μείωση του ελλείμματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στις περικοπές δαπανών του δημοσίου και λιγότερο στα φορολογικά έσοδα του κράτους τα οποία αυξήθηκαν 9,7% έναντι στόχου αύξησης 11,7%.
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη δεν είναι ικανοποιητικά καθώς η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε πτώση το Φεβρουάριο κατά 9,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Οι κλάδοι που εμφανίζουν παραγωγική μείωση είναι κατά κύριο λόγο οι κλάδοι της μεταποίησης ( 7,6%) όπως ένδυση υπόδηση και τρόφιμα, αλλά και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας(13,3%) όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο οι εξαγωγές τον Φεβρουάριο του 2010 μειώθηκαν κατά 13,4% ενώ οι εισαγωγές παρουσίασαν και αυτές μείωση κατά 21,6%.