Με θετικά μηνύματα υποδέχθηκαν τη Δευτέρα οι αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών το πακέτο ευρω-στήριξης στη χώρα μας. Το δάνειο με επιτόκιο τριών ταχυτήτων μέχρι 5%, θα υπερκαλύψει αν χρειασθεί το φετινό δανειακό υπόλοιπο της Ελλάδας, που φθάνει τα 32 δισ. ευρώ.
Ανάσα στις αγορές έφερε τη Δευτέρα η οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, καθώς η Αθήνα πλέον διαθέτει δίχτυ ασφαλείας για εναλλακτική χρηματοδότηση.
Τα spreads των ελληνικών ομολόγων έφθασαν να υποχωρούν έως και 71 μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής και οι τιμές τους κυμάνθηκαν από τις 323 ως τις 350 μονάδες βάσης, έναντι 394 στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Ανοδικό ξέσπασμα καταγράφηκε και στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη 3,51% και τις τράπεζες στο +5,65%.
Το ευρώ έφθασε μια ανάσα από τα 1,37 δολάρια, από 1,35 την Παρασκευή, ενώ θετικές είναι στην πλειονότητά τους οι αντιδράσεις και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του από την Κύπρο, συνέστησε ψυχραιμία, ενώ απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν η χώρα θα ζητήσει τελικά την ενεργοποίηση του μηχανισμού.
“Η Ελλάδα -είπε ο Γιώργος Παπανδρέου- πέρασε μια ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές και χρειάζεται ψυχραιμία, κάτι που έδωσε ο μηχανισμός στήριξης. Χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης. Τα spreads είναι μόνο μια παράμετρος. Υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν”.
Το οικονομικό επιτελείο τηρεί στάση αναμονής, προκειμένου να έχει σαφή εικόνα για την αντίδραση των αγορών, πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση. Σύμφωνα πάντως, με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, το συνολικό ποσό του δανείου θα μπορούσε να φθάσει τα 80 δισ. ευρώ στην τριετία.
Τη Δευτέρα ξεκίνησε στις Βρυξέλλες τεχνική συζήτηση για τη διευθέτηση όλων των παραμέτρων του σχεδίου. Παράλληλα ξεκινά και η διαδικασία της κύρωσης της συμφωνίας από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών, ενώ ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού δεν απαιτείται σύνοδος κορυφής, αλλά η απόφαση μπορεί να ληφθεί ακόμη και με νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogoroup.
Απολύτως ξεκάθαρο χαρακτηρίζει τον μηχανισμό η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστόν Λαγκάρντ, η οποία σημειώνει πως είναι “μια τεχνική συμφωνία, η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη και επιτρέπει σε όλους να γνωρίζουν ποιος δίνει τι”.
Ο Ισπανός υφυπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι από τα επιτόκια που θα πληρώσει η Ελλάδα, οι δανείστριες χώρες θα βγουν κερδισμένες. “Δεν είναι σε καμιά περίπτωση ένα δώρο προς την Ελλάδα, αντιθέτως. Οι χώρες της ζώνης του ευρώ, όταν η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο, θα έχουν μια υπεραξία” λέει ο Ντιέγκο Λοπες Γκαριντο.
Οι Γερμανοί, πάντως, επιχειρούν να υποβαθμίσουν την απόφαση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κριστοφ Στεγκμανς να υποστηρίζει ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, σημειώνοντας πως “το γεγονός ότι υπάρχει ο πυροσβεστήρας στον τοίχο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα χρησιμοποιηθεί”.
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μιχαελ Οφερ δηλώνει ότι η Γερμανία θα δανείσει την Ελλάδα εάν χρειαστεί, 8,4 δισ. ευρώ, μέσω της επενδυτικής κρατικής τράπεζας KfW. Υπερασπίζεται μάλιστα το επιτόκιο, που είναι χαμηλότερο της αγοράς, παρά τις αρχικές ενστάσεις της Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας: “Ελπίζουμε ότι τώρα η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να αναχρηματοδοτηθεί στις αγορές με λογικά ή ανεκτά επιτόκια. Δάνειο με επιτόκιο 7% δεν θα ήταν αληθινή βοήθεια”.
Το ΔΝΤ, με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την απόφαση του Eurogroup και εμφανίζεται έτοιμο για την παροχή πολυετούς δανείου, όμως ο επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος Καν, με συνέντευξή του στον αυστριακό Τύπο, δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, κυρίως στο μέτωπο των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.
“Το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο για την Ελλάδα -σημειώνει ο κ. Στρος Καν- είναι ο αποπληθωρισμός. Οι συστάσεις της ΕΕ ήταν απολύτως σωστές. Κι αυτός ο τρόπος είναι επώδυνος, αφού σημαίνει μειώσεις μισθών και πτώση τιμών. Το κράτος μπορεί να μειώσει τους μισθούς μόνο στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γι αυτό και το σχέδιο της ΕΕ, το οποίο εγρίνει και το ΔΝΤ, είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί. Αλλά δεν υπαρχει άλλος δρόμος για τους Έλληνες, από το να γίνουν ανταγωνιστικοί”.
Στην αντιπολίτευση
Ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να διευκρινιστούν οι όροι της συμφωνίας. “Θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις των κυβερνητικών αρμοδίων και των κρατικών αξιωματούχων της Ελλάδος με το ΔΝΤ και με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να μπορέσει ο πρωθυπουργός να δώσει την απαιτούμενη, από τη ΝΔ και από τις περιστάσεις, πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση στον Αντώνη Σαμαρά για τις τελευταίες εξελίξεις” δήλωσε τη Δευτέρα ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Την αντίθεσή τους στη συμφωνία εκφράζουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ τονίζει ότι κέρδισαν οι κερδοσκόποι.
Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως “έρχεται ένας απότομος και πολύ γρήγορος σφαγιασμός των δικαιωμάτων που φθάνει ως αυτό που κάποτε θεωρούνταν απίθανο, την άρνηση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά άλλα δρακόντεια μέτρα”.
“Η κυβέρνηση προτίμησε το κρυφτό με τους κερδοσκόπους από το κυνηγητό που έπαιζαν μέχρι τώρα μαζί της. Το κακό είναι ότι οι κερδοσκόποι και στο κρυφτό και στο κυνηγητό είναι άπιαστοι” σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.
“Δεν είναι καθόλου σοβαρό εκ μέρους της κυβέρνησης, να θεωρεί επιτυχία και για άλλη μια φορά να πανηγυρίζει για ένα σχέδιο διάσωσης που εμπλέκει το ΔΝΤ στα χωράφια της ευρωζώνης και ως εκ τούτου, αποτελεί μόνιμη απειλή για την Ευρώπη” επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.