Ολοκληρώθηκε την Τρίτη το βράδυ στην Ουάσιγκτον η Σύνοδος Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως επιτυχημένη.
Ολοκληρώθηκε την Τρίτη το βράδυ στην Ουάσιγκτον η Σύνοδος Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως επιτυχημένη.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο κόσμος θα είναι πιο ασφαλής, καθώς οι 47 ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν μέσα σε τέσσερα χρόνια όλα τα ευάλωτα πυρηνικά υλικά και να εμποδίσουν μη κρατικούς φορείς από την απόκτηση των πληροφοριών και της τεχνολογίας για την κακόβουλη χρήση τέτοιων υλικών.
Ωστόσο, πίσω από τα χαμόγελα των 47 ηγετών τα οποία αποτυπώθηκαν στην αναμνηστική φωτογραφία της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, κρύβονταν διαφορετικές προσεγγίσεις στην απειλή του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Με την Τεχεράνη να μην έχει προσκληθεί στις συνομιλίες, ορισμένοι μιλούσαν για βελτιωμένη σχέση συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία και την Κίνα. Ρωσία και Κίνα δηλώνουν ότι δέχονται να συζητήσουν το θέμα των κυρώσεων, αν και προτάσσουν το δρόμο της διπλωματίας.
Πιο σκληρή στάση απέναντι στο ιρανικό καθεστώς υιοθέτησε, αντίθετα, η Γαλλία που προβλέπει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις μέχρι το Μάιο. Ο Νικολά Σαρκοζί πρότεινε να παραπέμπονται σε διεθνές δικαστήριο όσα κράτη παρέχουν πυρηνική τεχνολογία και υλικά σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Κι ενώ η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στη διεθνή κοινότητα να υπάρξει άμεσα νέο ψήφισμα κατά του Ιράν, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ έστειλε μήνυμα στον Ομπάμα ότι τον συμφέρει να συνεργαστεί με το Ιράν.
Σημαντική στιγμή στη σύνοδο, η υπογραφή από Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία πρωτοκόλλου για τον απεμπλουτισμό πλουτωνίου που χρησιμοποιείται για αμυντικούς σκοπούς, μία μόλις εβδομάδα μετά την ιστορική υπογραφή της νέας συνθήκης START.