Πίεση για διαρθρωτικές αλλαγές έχουν αρχίσει να ασκούν οι κοινοτικοί στην ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας.
Πίεση για διαρθρωτικές αλλαγές έχουν αρχίσει να ασκούν οι κοινοτικοί στην ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας.
Η ΕΚΤ, στο νεότερο μηνιαίο δελτίο της, επιμένει στο ότι τα κράτη- μέλη πρέπει να εστιάσουν σε πολιτικές μεγαλύτερης ευελιξίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων για να αποφύγουν αύξηση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, ο Όλι Ρεν, λίγα 24ωρα μετά από ανάλογες συστάσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, ζήτησε ευθέως από την ελληνική κυβέρνηση την επέκταση των μισθολογικών περικοπών και στον ιδιωτικό τομέα.
“Είναι σημαντικό -τόνισε ο επίτροπος- τα μέτρα περικοπής των δαπανών που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τον δημόσιο τομέα να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους”.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προωθεί δέσμη μέτρων και νομοσχεδίων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, θέτοντας, όμως, ως προτεραιότητα τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
Πρώτο δείγμα γραφής αποτελεί το νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, που συζητήθηκε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.
Όπως δήλωσε η υπουργός Λούκα Κατσέλη, ο χρόνος ίδρυσης μιας εταιρείας μειώνεται από 38 μέρες και 15 βήματα σε μία 1 μέρα και 1 βήμα, “με μείωση του κόστους κατά 50%, με πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος και με άμεση λειτουργία του συνολικού συστήματος στους τρεις μήνες από την ημέρα ψήφισης στη Βουλή του νόμου”.
Ειδικότερα, με βάση τις προωθούμενες διατάξεις, θα απαιτείται πλέον μόλις μία διαδικασία για την ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από 16 που απαιτούνται σήμερα, ΕΠΕ και Α.Ε., ενώ και ο απαιτούμενος χρόνος θα περιοριστεί στη μόλις μία ημέρα, από 38 σήμερα.
Συν τοις άλλοις, το κόστος ίδρυσης μειώνεται κατά 70% και είναι ενδεικτικό ότι για μια ΕΠΕ πέφτει από τα 1.900 ευρώ στα 590 ευρώ.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων που θα είναι έτοιμο έως τον Ιούνιο, ενώ έως το τέλος του Μαϊου θα έχει ψηφιστεί και ο νέος επενδυτικός.
Στρατηγικής σημασίας χαρακτηρίζεται, επίσης, το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων έως το τέλος του έτους.