To πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας κάνει η κυβέρνηση, με την επιστολή που απέστειλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ έστειλε το υπ. Οικονομικών. Από το υπουργείο μιλούν για αίτημα διευκρίνισης των όρων της συμφωνίας.
To πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας κάνει η κυβέρνηση, με την επιστολή που απέστειλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζητεί “να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μια τέτοια βοήθεια”.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο, τονισε ότι ανεξάρτητα από το εάν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, η ελληνική οικονομία βρίσκεται υπό τριπλή εποπτεία.
“Υπάρχει ήδη εποπτεία και επιτήρηση από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Αυτή ήταν η τελική απόφαση και της ΕΕ. Δείχνει μία ΕΕ που δεν έχει πάντα πίστη μόνο στις δικές της δυνάμεις. Γι’αυτό υπάρχει και το ΔΝΤ. Είτε αξιοποιήσουμε, είτε δεν αξιοποιήσουμε τον μηχανισμό-θα το δούμε στην πορεία αυτό-αυτοί οι τρεις θα παρακολουθούν και θα έχουν σημαντικό λόγο για την περαιτέρω πορεία μας” είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.
Από το υπουργείο Οικονομικών και την Κομισιόν διευκρινίζεται ότι η επιστολή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αίτημα ενεργοποίησης της στήριξης, αλλά διευκρίνισης των όρων της, όμως οι αγορές φαίνεται ότι ήδη προεξοφλούν ότι αποτελεί κίνηση προς ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που μέχρι τότε υποχωρούσε, πέρασε σε θετικό έδαφος, για να κλείσει τελικά με άνοδο πάνω από 2%, ενώ οι μετοχές των τραπεζών ανέβηκαν 4%.
Επίσης, με την ανακοίνωση της είδησης, τα spreads των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας των 426 μονάδων βάσης στις 392.
Τη Δευτέρα καταφθάνει στην Αθήνα μικτό κλιμάκιο Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, που θα συζητήσει με τις ελληνικές αρχές το πρόγραμμα και τα μέτρα που θα απαιτηθούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα εάν η χώρα προσφύγει στον μηχανισμό, ενώ ο επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως η βοήθεια του οργανισμού θα δοθεί ταυτόχρονα με την Ευρώπη.
“Η απόφαση της Ελλάδας -σημειώνει ο Ντομινίκ Στρος Καν- να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα του ΔΝΤ συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πως η οικονομική βοήθεια από τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια”.
Όλα δείχνουν ότι η στιγμή της ενεργοποίησης του μηχανισμού πλησιάζει, με τις χώρες της ευρωζώνης να κινούν τις διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά Κοινοβούλια. Το απόγευμα της Πέμπτης, το ολλανδικό Κοινοβούλιο άναψε το “πράσινο φως” για τη συμμετοχή της χώρας στη βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ την Τετάρτη ο Ιρλανδός υπουργός οικονομικών ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο και ετοιμάζεται να φέρει νόμο στη Βουλή.
Κλειδί παραμένει ωστόσο η στάση της Γερμανίας, που προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο μέχρι τις εκλογές της 9ης Μαϊου, αν και σύμφωνα με τη “Handelsblatt”, ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οι παλινωδίες της γερμανικής κυβέρνησης προκαλούν την αντίδραση των υπολοίπων Ευρωπαίων, με τον πρόεδρο του Eurogroup να κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ ότι για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης επιχειρεί να μπλοκάρει τη συμφωνία.
“Το ότι αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα με θεώρηση εσωτερικής πολιτικής οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, αντί να αντιμετωπίζονται με ευρωπαϊκή θεώρηση οι υποθέσεις της εσωτερικής πολιτικής, αυτό με ανησυχεί” σημειώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στους “Financial Times Deutschland”.
Με έκθεσή τους προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οκτώ από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά οικονομικά ινστιτούτα μάλλον επιτείνουν τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα.
“Τέτοιου είδους βοήθεια αντιβαίνει στη Συνθήκη του Μάαστριχτ”, συμβουλεύουν την κυβέρνηση Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας “αντιπαραγωγικό” όποιονδήποτε μηχανισμό υιοθετηθεί για την οικονομική στήριξη χωρών της ευρωζώνης, αφού “θα αυξάνονταν έτσι οι πιθανότητες να ζητήσουν και αλλοι βοήθεια, με αποτέλεσμα οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις να καθυστερούν ή να καταπνιγουν”.
Δείτε σχετικό βίντεο
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Η ΝΔ εμμένει στην αρνητική θέση της απέναντι στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δανεισμό. Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος παρέπεμψε την Πέμπτη στη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά έπειτα από το ραντεβού με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο αρχηγός της ΝΔ είχε τονίσει οτι το ΔΝΤ δεν αποτελεί μονόδρομο εφόσον επιλέξουμε το σωστό μείγμα στην οικονομική πολιτική.
Εντονες είναι οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, καθώς το συνδέουν με τη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
Η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”, υποστήριξε ότι η όποια βοήθεια θα συνοδεύεται από σκληρά μέτρα για το λαό, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η κρίση είναι ακριβώς ίδιο το στοιχείο του ίδιου του καπιταλισμού και έρχεται μετά από μία κερδοφορία. Από ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Ο λαός για άλλη μια φορά”.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σχολίασε ότι “οι διεθνείς αναλυτές και οι κερδοσκόποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν απέναντί τους μια αδύναμη ομάδα και έτσι επιβάλλουν άνετα το παιχνίδι τους. Είναι απαραίτητο ο πρωθυπουργός να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να γίνει πιο δυνατή η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό”.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “η κυβέρνηση και οι χαρτογιακάδες του ΔΝΤ, που θα μας φέρουν τώρα για να μας κυβερνούν, βλέπουν πίσω από τις ανθρώπινες ανάγκες μονάχα αριθμούς. Αριθμούς που πρέπει να ψαλιδίσουν προκειμένου να μειωθεί το κόστος τους. Όμως πίσω απ’ αυτά τα κόστη, κρύβονται άνθρωποι, κρύβονται ανάγκες.