Στη συνεδρίαση του Eurogroup τέθηκε την Παρασκευή το θέμα του ευρω-μηχανισμού για χορήγηση δανείου στην Ελλάδα, με συμμετοχή ΔΝΤ. Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι τα κρατη-μέλη της ευρωζώνης είναι προετοιμασμένα ν' ανταποκριθούν σε ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας, το οποίο προς το παρόν δεν έχει ακόμα υποβληθεί.
Το θέμα του ευρω-μηχανισμού για χορήγηση δανείου στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup, την Παρασκευή στη Μαδρίτη.
Οι υπουργοί Οικονομικών ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο εσωτερικό της κάθε χώρας προκειμένου να εγκριθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η συμμετοχή της στο μηχανισμό και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα ενέργειες.
Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης εμφανίζονται σε γενικές γραμμές προετοιμασμένα να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας πάντως ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ακόμη ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι διαβουλεύσεις αναμένεται να ενταθούν από τη Δευτέρα, με την άφιξη στην Αθήνα του μικτού κλιμακίου Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός.
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Κάρολιν Ατκινσον υποστηρίζει ότι στα προγράμματα που συμμετέχει το Ταμείο, καθορίζει και συγκεκριμένες πολτικές. “Εμείς στο ΔΝΤ είμαστε υπόλογοι στο δ.σ. του οργανισμού. Έτσι όταν συζητάμε για πολιτικές με μία χώρα, μας ενδιαφέρει ο προγραμματισμός, οι πολιτικές και η χρηματιοδότηση να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας” ξεκαθαρίζει.
Ακόμη όμως και ένα βήμα πριν από την ενεργοποίηση του μηχανισμού, οι αγορές δεν ηρεμούν. Τα spreads των 10ετών ομολόγων βρέθηκαν και πάλι την Παρασκευή στις 430 μονάδες βάσης, ενώ το χρηματιστήριο έπεσε κάτω από τις 2.000 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,64%.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, απαντώντας σε ερώτηση γιατί παρά τον μηχανισμό δεν πέφτουν τα επιτόκια, τόνισε ότι είναι λάθος να παρακολουθούμε καθημερινά την αντίδραση των αγορών. “Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε το πώς θα λειτουργούν οι αγορές μέρα με τη μέρα, δεν είναι λόγικό” είπε.
Η νευρικότητα των αγορών, πάντως, αποδίδεται και στη σκληρή στάση που επιμένει να κρατά η Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε να δηλώνει μέσα από το νοσοκομείο ότι ελπίζει πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τον μηχανισμό, καθώς -όπως είπε- βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Προβληματισμό έχει προκαλέσει και η πληροφορία που μετέδωσε το Reuters ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας: “Η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένει δύσκολη και μπορεί να επιδεινωθεί”.
Τι φέρνει το κλιμάκιο του ΔΝΤ;
Η ατζέντα με την οποία θα προσέλθουν τη Δευτέρα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ είναι “καυτή”, αφού περιλαμβάνει συστάσεις για επώδυνες αλλαγές στο πεδίο του μισθολογικού κόστους και στον ιδιωτικό τομέα, των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται κατ’ αρχήν η πίεση για περικοπές μισθών και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους με τη σύμφωνη γνώμη και της Κομισιόν, κάτι που επαναφέρει τη συζήτηση για τον 14ο μισθό, ενώ πάγια θέση του ΔΝΤ είναι η επιδίωξη συμφωνίας εργοδοτών- συνδικάτων- κράτους για συλλογικές συμβάσεις με έμφαση στην απασχόληση και όχι στις μισθολογικές αυξήσεις.
Μονόδρομο θεωρούν οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου την ενίσχυση της ημιαπασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας για την ευκολότερη είσοδο νέων και γυναικών στην αγορά εργασίας, ενώ στην ατζέντα των εμπειρογνωμόνων συμπεριλαμβάνεται και η “χαλάρωση” του νομικού πλαισίου που διέπει τις απολύσεις, θέσεις που ήδη επικαλούνται εργοδοτικές οργανώσεις.
Παράλληλα, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα ασχοληθούν και με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, με βάση τις συστάσεις που έχουν ήδη κάνει εδώ και μήνες στη χώρα μας για κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, για υπολογισμό των συντάξεων με βάση τις εισφορές του συνολικού εργασιακού βίου, για μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.
Όσον αφορά, δε, στο πεδίο της φορολογίας, παρά το ότι με τις έως τώρα παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου έχουν υιοθετηθεί οι συστάσεις για αύξηση των ΕΦΚ και των συντελεστών του ΦΠΑ, για κατάργηση φοροαπαλλαγών, για αλλαγές στο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, το ΔΝΤ θεωρεί ότι για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων πρέπει να μειωθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που υπάγονται σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, όπως επίσης ότι πρέπει να καταργηθούν οι αντικειμενικές αξίες και όλες οι συναλλαγές να γίνονται με βάση τις πραγματικές τιμές των ακινήτων.