Μήνυμα για λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής το 2011 στέλνει στην Αθήνα το ΔΝΤ, με την έκθεσή του για τη παγκόσμια οικονομία, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το έλλειμμα θα παραμείνει στα επίπεδα του 2010.
Μήνυμα για λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής το 2011 στέλνει στην Αθήνα το ΔΝΤ, με την έκθεσή του για τη παγκόσμια οικονομία, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το έλλειμμα θα παραμείνει στα επίπεδα του 2010, ενώ όσον αφορά στις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης φαίνεται να υιοθετεί τα αισιόδοξα σενάρια που προβλέπουν περιορισμένη ύφεση.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος η ύφεση θα περιοριστεί στο 2% και το 2011 θα διαμορφωθεί στο 1,1%. Αντιθέτως, ανεβάζει το πήχυ της ανεργίας για φέτος στο 12% και στο 13% για το 2011, ενώ όσον αφορά στο έλλειμμα μετρώντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, αποδέχεται το 8,7% για το 2010 αλλά προβλέπει διαμόρφωση του στο 8,8% εάν δεν γίνουν νέες παρεμβάσεις.
Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ αποτυπώνει την ανησυχία των αγορών για το ενδεχόμενο το πρόβλημα ρευστότητας να μετατραπεί σε κρίση δημόσιου χρέους, που θα μπορούσε να προκαλέσει κραδασμούς σε όλη την Ευρωζώνη και είναι ενδεικτικό ότι αν και χαρακτηρίζει καλοδεχούμενο το “πακέτο” στήριξης, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται: “Το ‘πακέτο’ που συμφωνήθηκε από την Ευρωζώνη για να χρησιμοποιηθεί εφόσον χρειαστεί, είναι καλοδεχούμενο και σημαντικό βήμα έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πανικός για την Ελλάδα δεν θα οδηγήσει σε δημοσιονομική αστάθεια ή δεν θα προκαλέσει σημαντικές, δυσμενείς επιπτώσεις στους ισολογισμούς και στα τραπεζικά συστήματα στην Ευρώπη”.
Κι ενώ αναμένονται οι νεότερες εκτιμήσεις της Eurostat για το περσινό έλλειμμα, που σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται από τους κοινοτικούς στο 13,7%, αίσθηση προκαλούν οι νεότερες προβλέψεις των αναλυτών του “Economist”, που βλέπουν βαθιά ύφεση και υψηλό έλλειμμα και χρέος, σε βάθος χρόνου.
Συγκεκριμένα, προβλέπουν ύφεση 4,9% για φέτος και οριακή ανάκαμψη 0,1% το 2013, έλλειμμα 9,4% με την προοπτική να παραμένει πάνω από το 3% έως το 2014, καθώς και περαιτέρω αύξηση του χρέους από το 130,1% στο 137,9% του ΑΕΠ το 2014.