Την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών πέρασαν, το πρωί της Τετάρτης, οι ελεγκτές του μικτού κλιμακίου Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, δίνοντας το σήμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών πέρασαν, το πρωί της Τετάρτης, οι ελεγκτές του μικτού κλιμακίου Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, δίνοντας το σήμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Στη σύσκεψη με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που κράτησε 3,5 ώρες, διαμορφώθηκε η ατζέντα των συζητήσεων, που αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 2 εβδομάδες.
Όμως η εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, που την Τετάρτη έσπασαν και νέο ρεκόρ, με τα spreads να αγγίζουν τις 532 μονάδες βάσης και το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων να φθάνει το 8,3%, φέρνουν όλο και πιο κοντά την ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά, πλέον, ότι αυτό μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η χώρα θα τα καταφέρει να βγει από την επιτήρηση, στην οποία εισήλθε εξαιτίας των επιλογών του παρελθόντος.
Σε δήλωσή του το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: “Δίνουμε τον αγώνα, ώστε να μπορούμε να φύγουμε από την επιτήρηση, όπου δυστυχώς κακές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος μάς έχουν βάλει. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε. Προχωράμε και θα τα καταφέρουμε”.
Η τρόικα των ελεγκτών πάντως, έρχεται με φακέλους για επώδυνες δράσεις που αφορούν κυρίως σε διαρθρωτικά μέτρα, όπως η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις, αλλαγές στο ασφαλιστικό, δραστική μείωση του δημόσιου τομέα και άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αφήνει παράθυρο για λήψη πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2010, όχι όμως εισπρακτικού χαρακτήρα. “Δεν έχουν ζητηθεί πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για φέτος” λέει χαρακτηριστικά.
Οι διαδικασίες για την έγκριση της βοήθειας αρχίζουν να προωθούνται στα εθνικά Κοινοβούλια. Το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε την Τετάρτη συμπληρωματικό κονδύλι 3,9 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010 για τη βοήθεια στην Ελλάδα, που θα περάσει απο την εθνοσυνέλευση στις 3 και 4 Μαϊου. Προβληματισμό, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι το ποσό απέχει από τα 6,3 δισ. ευρώ, που είναι η συνεισφορά της Γαλλίας στο πακέτο των 30 δισ. ευρώ.
Η υπουργός Οικονομικών Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, μάλιστα, προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την καθυστέρηση της Γερμανίας στο να προωθήσει τη διαδικασία στο δικό της Κοινοβούλιο, λέγοντας: “Προσπαθούμε να κινηθούμε γρήγορα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο που η Ελλάδα αποφασίσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Όλες οι χώρες θα είναι μέσα στα όρια την ίδια στιγμή”.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσπάθησε, από την πλευρά του, να περάσει την Τετάρτη σε άλλο νομοσχέδιο τη ρύθμιση για τη βοήθεια στην Ελλάδα, για να συναντήσει την αντίδραση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίοι του ζήτησαν να περιμένει μέχρι να ζητήσει η Ελλάδα τη βοήθεια.
“Περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει σύντομα τη βοήθεια. Σε περίπτωση που ζητηθεί θα μπορούσε να ψηφιστεί μέσα σε 10 ημέρες” είπε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε.
Όμως οι σοσιαλδημοκράτες, που τάσσονται υπέρ της βοήθειας στην Ελλάδα, φέρνουν αντιρρήσεις στα σχέδια της κυβέρνησης να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες τη ρύθμιση από τη Βουλή. Ο εκπρόσωπός τους Καρτεν Σνάιντερ διαμηνύει: “Δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό. Στην αρχή η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και τώρα θέλουν να μας πιέσουν με τη νομοθετική διαδικασία”.
Άμεση προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης προκειμένου να αποφύγει η χώρα την πτώχευση και την έξοδο από την ευρωζώνη ζητεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.