Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και προσωπική κατά του Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, στην δήλωσή του για την προσφυγή της Ελλάδας στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Αντίδραση ΚΚΕ, Καρατζαφέρη, Τσίπρα.
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και προσωπική κατά του Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, με την δήλωσή του για την προσφυγή της Ελλάδας στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκίνησε την δήλωσή του λέγοντας ότι “τελικά συνέβη εκείνο που δεν έπρεπε” ενώ χαρακτήρισε “αιφνιδιασμένο” τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι η προσφυγή στην ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι “κατόρθωμα” του ΠΑΣΟΚ.
“Οι αγορές -επισήμανε ο κ. Σαμαρά- δεν ανταποκρίθηκαν όλο το τελευταίο 4μηνο γιατί είχαν απλούστατα χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνησή του, τις αντιφατικές επιλογές της, την παροιμιώδης διγλωσσία της και τις απίστευτες καθυστερήσεις της. Το χειρότερο; ο κ. Παπανδρέου χρωμάτισε το μέλλον απολύτως απαισιόδοξα μιλώντας για νέες οδύσσειες που ποιος ξέρει πόσο καιρό ο ίδιος προβλέπει να κρατήσουν”.
Ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε ότι: “Ας γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι όπως έγκαιρα προτείναμε άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής για την κρίση έτσι και τώρα. Θα προωθήσουμε λύσεις και προοπτικές που θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από το ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει και τα μέσα και τους πόρους και τους ανθρώπους να βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο των ξένων αγορών αλλά και των ίδιων των πολιτών της στο μέλλον της”.
“Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε σχέδιο εξ’ αρχής -ανέφερε ο κ. Σαμαράς- ούτε στη συνέχεια απέκτησε, ούτε τώρα έχει. Το μόνο που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι να πλήξει τη ΝΔ. Θυμίζω ότι εγώ είχα το θάρρος να μιλήσω εξ’ αρχής για τις δικές μας ευθύνες, από τις δικές μας πολιτικές, που πράγματι δεν θεράπευσαν την κρίση του ελλείμματος. Αλλά η κρίση δανεισμού είναι αποκλειστικό κατόρθωμα του ΠΑΣΟΚ. Όμως το ΠΑΣΟΚ είναι το μικρότερο από τα προβλήματά μας. Το πιο σημαντικό είναι να βγούμε από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις μιαν ώρα αρχύτερα. Το μπορούμε και θα το καταφέρουμε”.
Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ “αποτελεί επιλογή συμμαχίας με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, για να έχει η κυβέρνηση ισχυρά στηρίγματα, προκειμένου να επιβάλει και νέα άγρια μέτρα σε βάρος του λαού. Ήταν εδώ και καιρό προσχεδιασμένη Όλα όσα ισχυρίζονται η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι προσχηματικά και αποπροσανατολιστικά”.
“Είναι ψεύτικος ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν χρήματα, αναφέρετε στην ανακοίνωση, γιατί την ίδια στιγμή χαρίζει 17,5 δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες, δεκάδες δισεκατομμύρια με τον αναπτυξιακό νόμο σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, μειώνει τη φορολογία στο κεφάλαιο, αυξάνει τα προνόμιά του. Δίνει δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και εκατοντάδες εκατομμύρια για στρατεύματα Κατοχής εκτός συνόρων”.
“Η συνεργασία της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σηματοδοτεί κλιμάκωση του πολέμου των μονοπωλίων κατά του λαού. Όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα οξύνει τα προβλήματα και θα εμπλέξει ακόμα πιο πολύ τη χώρα στους ανταγωνισμούς κεφαλαίων και κυβερνήσεων που οξύνονται μέσα και έξω από την ΕΕ. Ο λαός πρέπει να διδαχθεί από την εμπειρία του. Όπως χθες με την ΟΝΕ, έτσι και τώρα οι θυσίες που θέλουν να του επιβάλουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, για να γίνει πιο ισχυρό και ανταγωνιστικό το ελληνικό κεφάλαιο, δεν θα έχουν κανένα όφελος για αυτόν. Αντίθετα τον οδηγούν σε έναν όλεθρο χωρίς τέλος” τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.
“Είναι ώρα ευθύνης για τους εργαζόμενους και το λαό. Είναι ώρα για ταξική λαϊκή ενότητα και συστράτευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Πατριωτισμός είναι η λαϊκή ενότητα και αντεπίθεση στα μονοπώλια. Να μην πτωχεύσει ο λαός αλλά η πλουτοκρατία. Ο λαός δεν χρωστάει, του χρωστάνε. Οι μόνες θυσίες που μπορούν να πιάσουν τόπο είναι οι θυσίες του αγώνα. Υπάρχει λύση προς όφελος του λαού και της χώρας. Λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς” καταλήγει η ανακοίνωση του Κομουνιστικού κόμματος.
Η πρώτη αντίδραση, λίγο νωρίτερα, ήρθε από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε από το ακριτικό Καστελόριζο να ομολογήσει -όπως είπε- “την ήττα της Ελλάδος αλλά και τη δική του, στη μάχη με την οικονομική κρίση”.
Και πρόσθεσε: “Συστήνω προς κάθε κατεύθυνση αυτοσυγκράτηση. Οι εξαλλότητες σε λόγια ή πράξεις τώρα θα ζημιώσουν επιπλέον τον τόπο. Δυστυχώς αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης και του κ. Παπανδρέου. Ομολογούμε ότι ήταν ένα εξαιρετικά πικρό δώρο, την ημέρα της εορτής του”.
Για “έγκλημα εκ προμελέτης” έκανε λόγο στην δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
“H κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός -υποστήριξε ο κ. Τσίπρας- αφού έξι μήνες τώρα έκαναν ακριβώς ό,τι δεν έπρεπε να κάνουν και μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού, με τη σημερινή τους απόφαση μας σπρώχνουν στην άβυσσο του ΔΝΤ. Πρόκειται για ένα εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα σε απάνεμα λιμάνια, η αλήθεια δεν κρύβεται. Και η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ρίχνεται αβοήθητη στη φουρτούνα της ανασφάλειας, της ανεργίας και της φτώχειας”.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι “ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του δεν έχουν απολύτως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε τέτοιες επιλογές. Άλλα είπαν στον ελληνικό λαό για να εκλεγούν και άλλα κάνουν. Και τώρα ούτε καν τολμούν για μια τόσο κρίσιμη απόφαση να πάρουν την έγκριση του Κοινοβουλίου, την έγκριση της δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας”.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο λαός είναι αντίθετος με την απόφαση αυτή και τόνισε ότι “όσο μακριά όμως και να πάει ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποφύγει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αντίθετη μ’ αυτές τις επιλογές. Και με το λαό απέναντι κανείς δεν μπορεί να πάει μακριά. Και ο λαός πρέπει να ερωτηθεί για το αν επικυρώνει αυτή τη βίαιη μεταπολίτευση, για το αν αποδέχεται τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας του σε υπερεθνικούς οργανισμούς”.
“Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο. Εμείς επιμένουμε ότι η επιλογή της κοινωνικής χρεοκοπίας δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει άλλος δρόμος. Τον προτείνουμε στην κοινωνία και την καλούμε να αγωνιστεί για να τον επιβάλλει” κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.