Ο Δημήτρης Τσάτσος "έφυγε" το Σάββατο από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Ο συνταγματολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και σε ηλικία 27 ετών ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής.
Ο Δημήτρης Τσάτσος “έφυγε” το Σάββατο από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1933 και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στη Χαϊδελβέργη. Σε ηλικία μόλις 27 ετών ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ της Νομικής σχολής.
Το 1968 ανακηρύχθηκε Υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου αλλά η δικτατορία δεν του επέτρεψε τη διδασκαλία. Την ίδια χρονιά έγινε υφηγητής του Συνταγματικού, Διοικητικού και Συγκριτικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης, όπου δίδαξε από το 1969 έως το 1974. Το 1969 εκλέγεται στην έδρα του Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όμως η δικτατορία αρνείται να τον διορίσει.
Το 1973 συλλαμβάνεται λόγω της συμμετοχής του στην κατάληψη της Νομικής και φυλακίζεται επί τέσσερις μήνες στο ΕΑΤ/ΕΣΑ.
Στη μεταπολίτευση συμμετέχει στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ως Υφυπουργός Παιδείας και πραγματοποιεί την κάθαρση των Πανεπιστημίων από τους χουντικούς καθηγητές, ενώ ως βουλευτής ορίζεται εισηγητής της μειοψηφίας για τη σύνταξη του νέου συντάγματος.
Τον Ιούνιο του 1994 εκλέγεται ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και το 1999 επανεκλέγεται, ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κυβερνώντος κόμματος. Στο ευρωκοινοβούλιο ανέπτυξε πλούσια δράση και συμμετείχε στις αξιολογήσεις των συνθηκών του Άμστερνταμ της Νίκαιας και του ευρωπαϊκού συντάγματος.
Το 1995 του απονεμήθηκε το “Βραβείο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού”, για τις προσπάθειές του για τη θεσμική ανανέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 1998 στη Γερμανία ο “Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Αξίας” για τους αγώνες του κατά της δικτατορίας.
Για τον διαπρεπή Έλληνα τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
“Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα ότι έφυγε ο Δημήτρης Τσάτσος. Οι αγώνες του για την Δημοκρατία, η ανιδιοτελής του αγάπη για την πατρίδα και η επιστημονική του προσφορά είναι πολύτιμες παρακαταθήκες που κληροδοτεί τόσο σε εκείνους που είχαν την τύχη όπως και εγώ, να τον γνωρίσουν προσωπικά, αλλά και σε όλους. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια” αναφέρει στην δήλωσή του ο Κ. Παπούλιας.
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, δήλωσε για τον θάνατο του Δημήτρη Τσάτσου ότι “με ιδιαίτερη λύπη πληροφορηθήκαμε όλοι την απώλεια του Δημήτρη Τσάτσου. Ελάχιστοι στην Ελλάδα συνέβαλαν με τόσο καταλυτικό τρόπο στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και στην εξέλιξη της επιστήμης, της διανόησης και του πολιτικού λόγου, όσο ο Δημήτρης Τσάτσος. Η προσωπικότητα και το έργο του, άλλωστε, ξεπέρασαν εδώ και δεκαετίες τα σύνορα της χώρας μας και αναγνωρίστηκαν από το σύνολο της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας”.
“Η δημοκρατική παράταξη -συνεχίζει στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός- θρηνεί έναν γνήσιο αγωνιστή υπέρ των ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Οι προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις έναν από τους πιο καταρτισμένους υπερασπιστές της πολιτικής και δημοκρατικής εμβάθυνσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Όλοι μας, όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε προσωπικά αλλά και όσοι τον γνώρισαν μέσα από το έργο του, έχουμε πλήρη επίγνωση της απώλειάς του. Το έργο του, μια πραγματική Βίβλος δημοκρατικών αξιών, θα αποτελεί πάντα πυξίδα στην πορεία του πολιτικού βίου της χώρας. Στην οικογένειά του εκφράζω την βαθιά λύπη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια”.
Τη θλίψη της για τον θάνατο του Δ. Τσάτσου εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία συνδέθηκε φιλικά μαζί του τα χρόνια της χούντας.
“Ο Δημήτρης Τσάτσος -αναφέρει η βουλευτής της ΝΔ- ήταν σε όλη του τη ζωή, τόσο στην πολιτική του δράση όσο και στην επιστημονική του εργασία, πρωτοπόρος, δημιουργικός και καινοτόμος. Πολιτική και ακαδημαϊκή προσωπικότητα, με διεθνή προσφορά και αναγνώριση, με το έργο του στο χώρο της νομικής επιστήμης, στο Ευρωπαϊκό και Εθνικό Κοινοβούλιο, αλλά και στο χώρο της αυτοδιοίκησης συνέβαλε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Ο χαμός του είναι μια μεγάλη απώλεια για τον πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας. Και για μένα μια απώλεια ενός σπάνιου φίλου, από τις δύσκολες εποχές της δικτατορίας. Εκφράζω στην οικογένεια του τα θερμά μου συλλυπητήρια”.