Η επικύρωση της συμφωνίας για τη βοήθεια στην Ελλάδα θα σφραγισθεί από πρόσθετα, επώδυνα μέτρα, για τουλάχιστον μία τριετία. Ήδη, η τρόικα των ελεγκτών πιέζει για συνέχιση των μισθολογικών περικοπών και τα επόμενα δύο χρόνια, με πάγωμα μισθών και συντάξεων και περαιτέρω περικοπή επιδομάτων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επώδυνα μέτρα για όλους κυρίως όμως για τους εργαζόμενους στο δημόσιο προβλέπει η συνταγή του πακέτου Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ για την σωτηρία της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων οι εμπειρογνώμονες πιέζουν για μείωση συντάξεων, περικοπή επιδομάτων, περιορισμό των εργαζομένων στο δημόσιο, ενω ζητούν και περικοπή του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα.
Ο επίτροπος Όλι Ρεν, ζήτησε από την Ουάσινγκτον την εξειδίκευση των μέτρων σε ορίζοντα τριετίας.
Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ υπάρχει περιθώριο και για νέα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, όπως νέες αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, τέλη κυκλοφορίας, μείωση προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται σε χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ, κατάργηση των απαλλαγών από ΦΠΑ και αύξηση των χαμηλών συντελεστών, κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και περιορισμό των απαλλαγών από το φόρο ακίνητης περιουσίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κόκκινες γραμμές.
Επώδυνες αλλαγές έρχονται και στο ασφαλιστικό με υπολογισμό της σύνταξης στο σύνολο του εργασιακού βίου και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις.
Στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας οι βασικές κατευθύνσεις είναι η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, το άνοιγμα κλειστών αγορών και επαγγελμάτων και η πάταξη της γραφειοκρατίας.
Για τον ιδιωτικό τομέα, συζητούνται πλέον οι μειώσεις μισθών, η απελευθέρωση των απολύσεων, αλλά και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θίγουν χιλιάδες εργαζόμενους.
Κοινοτικοί και ΔΝΤ πιέζουν για κατάργηση του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα από φέτος, μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με απελευθέρωση των απολύσεων και μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης.
Η κυβέρνηση λέει “όχι” στο αίτημα του ΔΝΤ για κατάργηση του 14ου μισθού, γιατί αυτό θα σήμαινε δραστική περικοπή των εσόδων των ταμείων. Κατά του αιτήματος του ΔΝΤ και οι εργοδότες.
Αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η αντικατάστασή τους από ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ η κυβέρνηση απαντά ότι αυτό είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσσει σαν αίτημα την απελευθέρωση των απολύσεων, κάτι που βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση που λέει “όχι” στην οποιαδήποτε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.