Ολοκληρώθηκε στην Ουάσινγκτον, η κρίσιμη συνάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον Ολι Ρεν. Από τη Ρόδο ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ήταν η μόνη λύση.
Ολοκληρώθηκε στην Ουάσινγκτον, η κρίσιμη συνάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Στρος Καν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισε και τον Ολι Ρεν.
Δεν είναι ακόμα έτοιμος ο μηχανισμός παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι στην συνάντηση αυτή συζήτησαν το πρόβλημα που δημιουργεί η στάση της Γερμανίας.
Σύμφωνα με αξιωματούχο, στη συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Ντομινίκ Στρος Καν, τον Όλι Ρεν και τον Ζ. Κ. Τρισέ έγινε διεξοδική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και για τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.
Το μόνο πρόβλημα που καθυστερεί την λειτουργία της ενεργοποίησης του μηχανισμού, αναφέρουν αξιωματούχοι, είναι η Γερμανία.
Αγώνας δρόμου γίνεται να συμφωνηθούν οι ημερομηνίες και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τον δανεισμό του Μαΐου.
Ο επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις διαβεβαίωσε, το Σάββατο ότι στις αρχές Μαΐου οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί, την ώρα που η Αθήνα επείγεται να λάβει την πρώτη δόση από τον μηχανισμό βοήθειας πριν από τις 19 Μαΐου που λήγουν ελληνικά ομόλογα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου από τη Ρόδο επανέλαβε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ήταν η μόνη λύση προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο και πρόσθεσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα φύγει με τη βία, αλλά όταν εμείς έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία μας.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο στους πολίτες για έξοδο από την κρίση και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα στην υπερχρέωση.
“Έλεγα στην τότε κυβέρνηση: ‘ξέρετε, μας βάλατε σε επιτήρηση, αυτό είναι ουσιαστικά σαν να παίρνετε ένα μέρος της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας’. Αυτό έχουμε σήμερα. Δεν είναι απλώς επιτήρηση, είναι μία μορφή κηδεμονίας, για να το πούμε πολύ απλά και με ειλικρίνεια. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Εκεί έχουμε φτάσει, δυστυχώς, να πρέπει να ακούμε τους πιστωτές τους δικούς μας” ανέφερε στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου.
Και συνέχισε: “Γι’ αυτό, ο αγώνας μας σήμερα είναι αγώνας για να ανακτήσουμε ξανά την αυτονομία μας, να ανακτήσουμε ξανά την ελευθερία μας, να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε και πάλι την Ελλάδα από την επιτήρηση, στην οποία μας έβαλαν οι δυνάμεις της συντήρησης”.
Κλειδί παραμένει η στάση της Γερμανίας, που προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι τις εκλογές της 9ης Μαΐου. Η Άγκελα Μέρκελ, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πρέπει η ΕΚΤ και το ΔΝΤ να αποφανθούν ότι τίθεται θέμα σταθερότητας του ευρώ.
“Κατέστησα σαφές -δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ- ότι μια απόφαση ως προς το μέγεθος (της βοήθειας), τον τρόπο και άλλα ζητήματα, θα είναι τότε δυνατή όταν θα παρουσιαστεί αυτό το πρόγραμμα και ταυτόχρονα θα υπάρχει μια αξιολόγηση από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που θα καθιστά σαφές ότι πρόκειται για την σταθερότητα της νομισματικής ένωσης στο σύνολό της, δηλαδή του ευρώ”.
Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι τονίζει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα κινδυνεύει να μη διασωθεί εξαιτίας της Γερμανίας.
“Σίγουρα η Γερμανία είναι μέρος της Ευρώπης -ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ- το σχέδιο που συμφωνήθηκε, αποφασίστηκε στις 11/4 με την ευκαιρία της τηλεδιάσκεψης με τις 16 χώρες της Ευρωζώνης και όπως εξυπακούεται η Γερμανία ήταν εν πλω”.
Στη Γερμανίδα καγκελάριο απάντησε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, από την Ουάσινγκτον, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί μέχρις τις αρχές Μαΐου, ενώ τόνισε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι θέμα ολόκληρης της ευρωζώνης.
“Θθέλω να υπογραμμίσω ότι είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την οικονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης αλλά και παγκοσμίως. Γι’ αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να επιτύχουμε σε αυτό το εγχείρημα, πράγμα βέβαιο” υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Έτοιμο για άμεση δράση εμφανίζεται και το ΔΝΤ όπου σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή Εξωτερικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, “έχουμε λάβει το αίτημα της Ελλάδας να είμαστε έτοιμοι για συμφωνία. Συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για την τεχνογνωσία επί αρκετές εβδομάδες. Επισκεφθήκαμε την Αθήνα κα συνεργαστήκαμε με τις Αρχές αλλά και την ΕΕ. Είμαστε προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε τάχιστα στο αίτημα αυτό”.
Οι αγορές πάντως, παραμένουν επιφυλακτικές, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, που έριξε πρόσκαιρα τα επιτόκια δανεισμού της χώρας.
Οι επιφυλάξεις θα αρθούν όταν διευκρινιστεί το ποσό του δανεισμού, ο ακριβής χρόνος ενεργοποίησής του και το ποιοι θα δώσουν τελικά τα χρήματα εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”.
“Οι αγορές -σημείωσε ο κ. Σαχινίδης- εκείνο που είδανε είναι να αίρεται ένα σκέλος της αβεβαιότητας που είχε να κάνει με το ποιες είναι οι προθέσεις της Ελλάδας. Εξακολουθούν να αμφισβητούν δύο πράγματα την δέσμευση της ΕΕ ότι μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα και αν στηρίξει την Ελλάδα”.