Ο πραγματικός πονοκέφαλος για τη Μέρκελ είναι οι εκλογές της 9ης Μαΐου στο κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας. Πρόκειται το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας αλλά και μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί σημαντικά.
Ο πραγματικός πονοκέφαλος για τη Μέρκελ είναι οι εκλογές της 9ης Μαΐου στο κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας. Πρόκειται το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας αλλά και μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί σημαντικά.
40 χρόνια κυβερνούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες το κρατίδιο της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μέχρι το 2005 που η εξουσία πέρασε στους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ. Η οικονομική κατάσταση δεν βελτιώθηκε, η ανεργία ξεπερνά το 9% και ο μέσος Γερμανός τα βγάζει δύσκολα πέρα όπως φαίνεται και σε ρεπορτάζ γαλλικού καναλιού στην πόλη Βούπερταλ.
Οι υποδομές υπάρχουν αλλά το μέτρο δεν λειτουργεί. Το θέατρο της αξέχαστης Πίνα Μπαους κλειστό το ίδιο και το δημοτικό κολυμβητήριο. ενώ η βιβλιοθήκη παραμένει ανοιχτή χάρις σε εθελοντές.
Ο Χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος, Πέτερ Γιουνγκ, λέει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη τονίζοντας ότι “το 2009 είχαμε έλλειμμα 225 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να αντιδράσουμε αν δεν θέλουμε να κατρακυλήσουμε στο χρέος”. Αύξηση φορολογίας στους οίκους ανοχής, αύξηση τελών και για τους γάμους. Ακόμη και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Μέσα σε αυτό το βαρύ οικονομικό και προεκλογικό κλίμα, κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ αλλά και στελέχη του κόμματος της θέτουν ζήτημα εκδίωξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ για παλινωδίες που πλήττουν την ενότητα της Ευρώπης αλλά και το ίδιο το συμφέρον της Γερμανίας.
Οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν την χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα, κατηγορούν όμως την Άγκελα Μέρκελ ότι με τον τρόπο που επιχειρεί την δανειοδότηση της Αθήνας ζημιώνει η φερεγγυότητα της Γερμανίας.
“Θα ήθελα πολύ να γνωρίζω εάν το πακέτο αυτό βοήθειας είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό δίκαιο και με το γερμανικό συνταγματικό δίκαιο”, δήλωσε από την πλευρά του στο Spiegel ο ηγέτης της γερμανικής συντηρητικής ομάδας CDU και CSU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Βέρνερ Λάνγκεν.
Σύμφωνα με τον Λάνγκεν, η βοήθεια αυτή δεν θα αποτελέσει μια διαρκή λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και “η πραγματική εναλλακτική” είναι “να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη ζώνη ευρώ και να ξαναγίνει ανταγωνιστική με σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.