Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις των αγορών μετά το ελληνικό αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, αναλυτών και επενδυτών τώρα εστιάζεται σε τρεις κυρίως ανησυχίες.
Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις επενδυτών και αναλυτών μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, αναλυτών και επενδυτών τώρα εστιάζεται σε τρεις κυρίως ανησυχίες. Η μία αφορά στο εσωτερικό της Ελλάδας και στον ορατό ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής.
Δεύτερος και πιο σοβαρός παράγοντας ανησυχίας είναι ότι η Ευρωζώνη εμφανίζεται πλέον χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα, λόγω των αντιδράσεων του Βερολίνου.
Τρίτος παράγοντας ανησυχίας, λένε αναλυτές, είναι το ενδεχόμενο όσο η κρίση παρατείνεται, το πρόβλημα να επεκταθεί και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που αντιμετωπίζουν μεγάλα ελλείμματα και χρέη.
Σύμφωνα με το δελτίο του Γαλλικού France-2: “Θα χρειαστούν σίγουρα περισσότερα από ένα κερί, για να σωθεί η Ελληνική Οικονομία. Αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται νηφάλιος, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του σε ένα νησί του Αιγαίου. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του, λίγο πριν ανακοινώσει ότι πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ”.
Ο ανταποκριτής του CNN μετέδιδε ότι “η Ελλάδα δέχθηκε εντέλει το αναπόφευκτο και ζήτησε τη βοήθεια του οικονομικού κόσμου. Είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Η Ελλάδα έχει χάσει την αξιοπιστία της και αυτό εκτίναξε τα κόστη δανεισμού της στα ύψη”.
“Τα συνδικάτα ανησυχούν -αναφέρει σε ρεπορτάζ από την Αθήνα ο ανταποκριτής του BBC- για περικοπές στις θέσεις εργασίας, στις συντάξεις και γι’ αυτά διαδηλώνουν. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, υποστηρίζουν, είναι -αντί των μέτρων λιτότητας- να δεχθούν το πλήγμα οι τράπεζες και η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών”.
Από την Ουάσιγκτον, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, εκτόξευσε φραστικά πυρά κατά της κυβέρνησης Μέρκελ υποστηρίζοντας ότι “εάν το σπίτι του γείτονά σου, ακόμη κι εάν είναι μικρό, πάρει φωτιά, σε συμφέρει -εάν το έχεις και το έχουμε- να του δώσεις τον πυροσβεστήρα. Γιατί διαφορετικά η φωτιά θα φτάσει μέχρι τα σπίτια των άλλων, ακόμη και στα όμορφα παλάτια, με υψηλά επίπεδα -μιλώ για τη Γερμανία, για παράδειγμα. Πιστεύω ότι έφθασε η ώρα οι μεγάλες χώρες να επιδείξουν ότι είναι μεγάλες, με όραμα, που θα είναι και προς το δικό τους συμφέρον”.
“Η Ελλάδα δεν έχει μόνον πρόβλημα ρευστότητας, αλλά και πρόβλημα ανάπτυξης και δομικών μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε ο Χανς Πίτερ Φρέντριχ, στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών στο Spiegel, εκτιμώντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να φύγει από την Ευρωζώνη -ένα βήμα, τόνισε, που δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού. Η άποψη αυτή βρίσκει κάθετα αντίθετους την αντιπολίτευση και αρκετούς αναλυτές.
Ο ανταποκριτής του γαλλικού καναλιού France-2 από τις Βρυξέλλες τονίζει ότι “είναι μια κίνηση πολιτικά πολύ δύσκολη για την Αγκελα Μέρκελ, την Γερμανίδα καγκελάριο, όμως η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει την παραμικρή παρεκτροπή, καθώς οι χρηματαγορές δρουν χωρίς έλεος και μόλις αισθανθούν ακόμη και μία υποψία διαφωνίας, επιτίθενται. Θα μπορούσαν στην συνέχεια να επιτεθούν στην Ισπανία, στην Πορτογαλία. Εν συντομία, μέσα σε αυτή τη μάχη, η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι πιο δυνατή, σχεδόν αξιόπιστη”.
Η ευρωζώνη δυσκολεύεται να κινηθεί γρήγορα, υποστήριξε στους Financial Times, ο Ντομένικο Λομπάρντι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και τώρα οι Έλληνες κέρδισαν το πολύ 6 μήνες πριν αρχίσουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους τους.
Αναλυτής υποστήριξε στο France 2 ότι “οι χρηματαγορές δρουν χωρίς έλεος και μόλις αισθανθούν ακόμη και μία υποψία διαφωνίας, επιτίθενται. Θα μπορούσαν στην συνέχεια να επιτεθούν στην Ισπανία, στην Πορτογαλία. Εν συντομία, μέσα σε αυτή τη μάχη, η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι πιο δυνατή, σχεδόν αξιόπιστη”.
Επισημαίνοντας τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η Γερμανία πρέπει να επισπεύσει τις αποφάσεις, παρά το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος για τον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού έτσι κι αλλιώς διακυβεύονται χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων.
Αναλυτής στο ZDF τόνισε ότι “ο κίνδυνος με τα ελληνικά ομόλογα είναι το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας. Αυτό από την μια πλευρά είναι πολιτικά αδιανόητο στην ευρωζώνη, και από την άλλη δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η Γερμανία θα επιτρέψει να συμβεί αυτό, αφού ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας στη Γερμανία είναι η Hypo Real Estate, η οποία ανήκει στο γερμανικό κράτος. Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει διπλό συμφέρον να μην κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών”.