Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ συνεχίζει να κωλυσιεργεί στέλνοντας συχνά αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Γκ. Βεστερβέλε δήλωσε την Κυριακή ότι "θα αναλάβουμε την ευθύνη μας" αλλά "δεν δίνουμε λευκές επιταγές". Όλα αυτά ενόψει των κρίσιμων εκλογών.
Τις κρίσιμες εκλογές της 9ης Μαιου στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία, έχει στο μυαλό της η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ και συνεχίζει να κωλυσιεργεί στέλνοντας συχνά αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα.
Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Γκουϊντο Βεστερβέλε δήλωσε τηνΚυριακή ότι “είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη μας για το νόμισμά μας….Αλλά δεν εκδίδουμε λευκές επιταγές, κυρίες και κύριοι”.
Τo ελληνικό αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού βοήθειας προκάλεσε έντονους τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο. Οι Φιλελεύθεροι στο συνέδριό τους στην Κολωνία επετέθησαν στον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε ότι βιάστηκε να τάξει βοήθεια στην Ελλάδα. Τον κατηγορούν ότι την ώρα που ανοίγει την κάνουλα για τους Έλληνες, κλείνει τη στρόφιγγα των φοροαπαλλαγών για τους Γερμανούς.
“Δεν είναι απάντηση στην κρίση να πληρώνουν οι φορολογούμενοι στην Ευρώπη για τα λάθη άλλων… Η Ελλάδα θα πρέπει πρωτίστως να κάνει τα μαθήματά της, βοήθεια μπορεί να υπάρξει μόνον ως έσχατη λύση” υποστήριξε ο Γκ. Βεστερβέλε.
H γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθυστερήσει την εκροή των δανείων, όπως αναγκάστηκε να παραδεχθεί και δημόσια, την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών.
“Μίλησα από τηλεφώνου μερικές φορές με τον Έλληνα συνάδελφο και του είπα μήπως θα μπορούσαν καλύτερα να περιμένουν μερικές μέρες, αλλά η Ελληνική κυβέρνηση είπε ότι θέλει να υποβάλει το αίτημα” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Βολφαγκανγκ Σόιμπλε.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραχώρησε εκτενείς συνεντεύξεις στα δύο κρατικά δίκτυα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει στους Γερμανούς την πολιτική της κυβέρνησής του.
Ο υπουργός είναι στο στόχαστρο και του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, ορισμένοι απ’ τους οποίους υποστηρίζουν ακραίες λύσεις.
“Οι Έλληνες κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να σκεφτούν καλά μήπως πρέπει να αποχωρήσουν απ’ την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, αυτό θα τους έδινε τη δυνατότητα να κάνουν υποτίμηση με δικό τους νόμισμα κι έτσι να καταστήσουν ανταγωνιστικότερη την οικονομία τους”. επσήμανε το στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών, Χανς Φρήντριχ.
Οι χειρισμοί της Άγκελα Μέρκελ στο ζήτημα της δανειοδότησης της Αθήνας δέχονται έντονη κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση, που κατηγορεί την καγκελάριο ότι το μόνο που έχει στο μυαλό της είναι οι εκλογές της 9ης Μαΐου.
“Η ημερομηνία των εκλογών ορίζει τα πάντα. “Ο φόβος κατατρώει τις ψυχές”, η διαχείριση της κρίσης ήταν ως εκ τούτου καταστροφική και τώρα τα έκαναν σαλάτα” ανέφερε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός κπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατικών.
Ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων δήλωσε ότι “ο τζόγος της καγκελαρίου οδήγησε στο να αυξηθούν ακόμη γρηγορότερα και ορμητικότερα τα επιτόκια και τα βάρη για την Ελλάδα”.
Να πληρώσουν οι τράπεζες για την Ελλάδα, υποστηρίζει μερίδα του Τύπου και στελέχη της Αντιπολίτευσης, θεωρώντας ότι και γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα επωφελήθηκαν με κερδοσκοπικές επιθέσεις εις βάρος της χώρας μας.
“Δεν γίνεται να πληρώσουν για δεύτερη φορά οι φορολογούμενοι τον τζόγο των τραπεζών. Αυτές θα πρέπει πρώτες να παραιτηθούν από απαιτήσεις τους, προτού κληθεί να προσέλθει στο ταμείο ο Ευρωπαίος φορολογούμενος” τονίσει ο Ζ. Γκαμπριέλ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών.
“Εκείνο που νοιάζει την κυβέρνηση είναι να σώσει τους κερδοσκόπους κι όχι να βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα” επισήμανε η αναπληρωτής κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Αριστερού Κόμματος.
Η αντιπολίτευση προσπαθεί να επωφεληθεί όσο μπορεί απ’ τη διάσταση απόψεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και φαίνεται ότι τα καταφέρνει, αν πιστέψουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον κεντροδεξιό συνασπισμό να μην συγκεντρώνει πλέον πλειοψηφία απέναντι στα τρία κόμματα της Αντιπολίτευσης.