Η κατάργηση ή συγχώνευση τουλάχιστον 75 οργανισμών του Δημοσίου δρομολογήθηκε τη Δευτέρα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Ακολουθούν άλλοι 600. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι ΔΕΚΟ, με πρώτο τον ΟΣΕ.
Η κατάργηση ή συγχώνευση τουλάχιστον 75 οργανισμών του Δημοσίου δρομολογήθηκε τη Δευτέρα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή και του Θόδωρου Πάγκαλου, ενώ ακολουθούν άλλοι 600, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι ΔΕΚΟ, με πρώτο τον ΟΣΕ, όπου μετά τη συγχώνευση των πέντε εταιρειών σε τρεις εκατοντάδες εργαζόμενοι θα μεταταγούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ώστε να μειωθεί το υπέρογκο χρέος του Οργανισμού, που ξεπερνά τα 9,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για πλεονάζον προσωπικό -κυρίως με διοικητικά καθήκοντα- η μετάταξη του οποίου, σε συνδυασμό με τη συνταξιοδότηση τα επόμενα δύο χρόνια 2.000 εργαζομένων, θα οδηγήσει στη μείωση των ελλειμμάτων του σιδηροδρόμου.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, του πλέον υπερχρεωμένου Οργανισμού, θα αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων στις κεντρικές αρτηρίες, θα προχωρήσει διαδικασία διαγωνισμού για την εκμετάλλευση από ιδιώτες γραμμών που σήμερα θεωρούνται άγονες και θα καταργηθούν ζημιογόνα δρομολόγια.
Από το υπουργείο δηλώνουν ανοιχτοί σε συμμαχίες στρατηγικού χαρακτήρα με ιδιώτες, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται αν στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και η εκχώρηση του management.
Επίσης, ο υπουργός Υποδομών ενημέρωσε τη Δευτέρα το κλιμάκιο ελεγκτών του ΔΝΤ και της ΕΕ ότι αντίστοιχες συγχωνεύσεις θα γίνουν για τις τρεις κατασκευαστικές εταιρείες του υπουργείου, αλλά και όλων των οργανισμών στις αστικές συγκοινωνίες.
Σαρωτικές θα είναι οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, καταργούνται 55 αγροτικά τοπικά κέντρα και η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., ενώ 9 οργανισμοί -όπως ο ΕΦΕΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ- συγχωνευονται σε 3.
Ανάλογες καταργήσεις οργανισμών θα γίνουν στα υπουργεία Παιδείας, Οικονομίας, Οικονομικών, Πολιτισμού, Υγείας και Εργασίας.
Οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς που καταργούνται θα μεταταγούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά θα αμείβονται με το εκεί μισθολογικό καθεστώς.
Όσοι συμβασιούχοι υπηρετούν σήμερα σε οργανισμούς που πρόκειται να καταργηθούν θα αποχωρήσουν ενδεχομένως ακόμη και πριν από τη λήξη της σύμβασής τους.