Πράσινο φως υπό αυστηρούς όρους αναψε τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος για την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας διαρκείας τριών ετών, με τη σφραγίδα του ΔΝΤ.
Πράσινο φως υπό αυστηρούς όρους αναψε τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος για την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η Άγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, θέτοντας όμως ως απαραίτητες προϋποθέσεις την υπογραφή συμφωνίας με το ΔΝΤ για ένα σκληρό πρόγραμμα τριετίας, αλλά και τη γνωμοδότηση Κομισιόν και ΕΚΤ ότι ο μηχανισμός είναι η ύστατη λύση. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η διαδικασία είναι θέμα ημερών.
“Όταν θα εχει ολοκληρωθεί η διαπραγματευση ενός τετοιου προγραμματος και καταστεί σαφες ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, δηλαδή ότι είναι μια κατάσταση ultima ratio, τότε και η Γερμανία θα λάβει τις ανάλογες υπουργικές αποφάσεις και θα κινήσει τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες” δήλωσε η Μέρκελ.
Και πρόσθεσε: “Λεω, λοιπον, ξεκάθαρα ότι η Γερμανία θα βοηθήσει όταν έχουν εκπληρωθεί οι σχετικές προϋποθεσεις. Αυτό διαρκεί ακόμη μερικές μερες. Θα πρεπει να γίνουν διαπραγματευσεις με ησυχία, φρόνηση και αποφασιστικότητα. Γιατί μονο αν αυτό το προγραμμα είναι λειτουργικό θα εχουμε μια ευκαιρία από κοινού να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα το ευρώ”.
Για άλλη μια φορά, η Γερμανίδα καγκελάριος, απευθυνόμενη και στο εσωτερικό της χώρας της, δήλωσε ότι για να εκταμιεύσει το ποσό, οι Ελληνες πρέπει να πάρουν σκληρά μέτρα και μάλιστα όχι για ένα αλλά για πολλά χρόνια.
“Αντιλαμβανομαι πολύ καλά -είπε- τις ανησυχίες των ανθρωπων στη Γερμανία και γι’ αυτό δίνω τόσο βάρος στην υπαρξη ενός βιώσιμου, καλά επεξεργασμένου προγράμματος… Εάν αυτό στεφθεί με επιτυχία, εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποδεχτεί σκληρά μέτρα, όχι μόνο για ένα χρόνο αλλά για περισσότερα, τότε εχουμε μια καλή ευκαιρία να διατηρησουμε για όλους μας το ευρώ ως σταθερό νόμισμα”.
Των δηλώσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου είχε προηγηθεί η ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών στους ηγέτες των κομμάτων, όπου ζήτησε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την έγκριση της βοήθειας στην Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ζητεί την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων της Ελλάδας με το ΔΝΤ ως την Κυριακή 2 Μαϊου, ενώ την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΔΝΤ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ενημερώσουν το γερμανικό Kοινοβούλιο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Οι πιέσεις προς τη Γερμανία το τελευταίο διάστημα είναι ασφυκτικές από το σύνολο των Eυρωπαίων αξιωματούχων. Ο επίτροπος Όλι Ρεν, που συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι το κοινό πρόγραμμα ΔΝΤ και ΕΕ θα είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές Μαϊου, ενώ Νικολά Σαρκοζί και Ζοζέ Μπαρόζο έκαναν από κοινού έκκληση για άμεση και αποφασιστική δράση κατά της κερδοσκοπίας που έχει στόχο την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.
Πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και διαρθρωτικών μέτρων, ζητεί και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνοντας όμως ότι η βοήθεια θα έχει εγκριθεί μέχρι τις 7 Μαϊου.