Να συστρατευθούν στον αγώνα να βγει η χώρα από την κηδεμονία και την επιτήρηση κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ, τόσο για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και για την αρνητική στάση της στο κυβερνητικό έργο.
Να συστρατευθούν στον αγώνα να βγει η χώρα από την κηδεμονία και την επιτήρηση κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για ιστορική ευθύνη και ζήτησε τη συμβολή των βουλευτών για να διασφαλισθεί η ηρεμία ώστε να καταστούν εφικτές οι αλλαγές στην οικονομία.
Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία, τόσο για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και για την αρνητική στάση της στο κυβερνητικό έργο.
Μήνυμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
“Οι ευθύνες που έχουμε αναλάβει είναι ιστορικές -επισήμανε ο κ. Παπανδρέου- και οι πολιτικές μας αποφάσεις καθοριστικές, για το μέλλον του Ελληνισμού, τα παιδιά μας, το μέλλον της Ευρώπης. Και αυτά που λέω δεν αποτελούν υπερβολή”.
Ο πρωθυπουργός εξήρε τη στάση των βουλευτών του κόμματος καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Τη χαρακτήρισε “αξιέπαινη”, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ότι άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, καθώς επίσης ότι έδωσαν την ψυχή τους για την πορεία της Ελλάδας τώρα που αλλάζει σελίδα.
“Περπατάμε σε νερά που δεν έχουν εξερευνηθεί αλλά έχουμε ως πυξίδα σταθερή τις αξίες μας και την προσήλωσή μας στα συμφέροντα του λαού, της πατρίδας, οι αποφάσεις είναι η γέφυρα για το καλύτερο” ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Ήρθαμε να τα ανατρέψουμε. Στην πορεία μιας χώρας υπάρχουν στιγμές που καθορίζουν το μέλλον, απαιτούν ηγεσία με αίσθημα της ευθύνης”.
Πυρά κατά ΝΔ
Εξαπολύοντας σκληρή κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: “Η αντιπολίτευση αντί να απολογηθεί, μας κατηγόρησε ότι τα φουσκώσαμε. Οι ίδιοι έκαναν μια άθλια απογραφή παραποιώντας τον τρόπο που καταγράφονταν οι αμυντικές προμήθειες… Και το έκαναν για μικροκομματικούς λόγους. Έπληξαν την αξιοπιστία μας διεθνώς. Γίναμε από μια ισχυρή χώρα οι κουτοπόνηροι. Και σήμερα τολμούν να μας μιλούν για το τι βρήκαμε. Ήθελαν να έχουμε κρύψει τις αμαρτίες τους κάτω από το χαλί, θα ήταν ωρολογιακή βόμβα από κάτω μας”.
“Σήμερα -πρόσθεσε- είμαστε σε επιτήρηση για 2η φορά λόγω των προηγούμενων ετών, λόγω της προσπάθειας της προηγούμενης κυβέρνησης να κρύψει τα στοιχεία και το πληρώνουμε. Δεν μένουμε άπραγοι. Τα μέτρα που πήραμε όσο και να πονάνε ήταν για να διασώσουμε την οικονομία”.
Αναφερόμενος στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η συγνώμη που άκουσε από την πλευρά της, “ήταν ομολογία αμαρτιών, που όμως αφορούσε το παρελθόν και όχι το παρόν και το τι μέλλει γενέσθαι” και σήμερα -όπως είπε- αυτό που έχει σημασία είναι όλοι να δούμε μπροστά.
“Συγνώμη -τόνισε- σημαίνει είμαι έτοιμος να αλλάξω. Και αυτό ούτε το άκουσα ούτε το είδα. Συγνώμη σημαίνει να ψηφίσουν την αξιοκρατία στο Δημόσιο, που δεν έκαναν. Τη ριζική αλλαγή στη διοίκηση, τον Καλλικράτη, ενώ εκείνοι τον πολεμούν. Να ξεκαθαρίσουν με τα σκάνδαλα, ενώ υπεκφεύγουν. Να στηρίξουν ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα υπέρ των ασθενέστερων όχι να συνεχίζουν να προστατεύουν μεγάλα συμφέροντα και συντεχνίες κάθε είδους… Συγνώμη σημαίνει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα και πάλι βρίσκεται υπό κηδεμονία. Και να συνταχθούν μαζί μας στον αγώνα να απελευθερώσουν τις δυνάμεις του τόπου. Συγνώμη σημαίνει να μην αποχωρούν από το διάλογο σε μεγάλα θέματα όπως το ασφαλιστικό”.
Για μηχανισμό και επιτήρηση
Αναφερόμενος στον μηχανισμό στήριξης, ο κ. Παπανδρέου τον χαρακτήρισε ως μια επιτυχία της κυβέρνησής του. “Σκεφτείτε -είπε- αν σήμερα η κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν αναξιόπιστη, όπως η προηγούμενη. Ποιος θα δημιουργούσε έναν μηχανισμό στήριξης; Και ποιος θα δεχόταν να ενεργοποιήσει αυτό τον μηχανισμό υπέρ της Ελλάδας;”
Απευθυνόμενους στους επικριτές είπε:” Όσοι μας κατηγορούν για τον μηχανισμό αυτό που καταφέραμε με σκληρές διαπραγματεύσεις, αγνοούν σκοπίμως ή αφελώς την κατάστασή μας. Ότι δεν θα είχαμε πού την κεφαλήν κλίναι”.
“Σήμερα -τόνισε- μπορούμε να βρούμε συνθήκες ηρεμίας και σταθερότητας, ακριβώς επειδή δημιουργήσαμε αυτόν τον μηχανισμό. Μακριά από την ψυχολογική τρομοκρατία των διεθνών κερδοσκόπων, των τοκογλύφων θα μπορούσε να πει κανείς, που μας βρίσκουν αδύναμους και ευάλωτους”.
Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: “Χρειαζόμαστε τον χρόνο, την ηρεμία και ο μηχανισμός αυτό μας δίνει, μια σιγουριά ένα απάνεμο λιμάνι, να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα”.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι “δεν μας τιμά ως χώρα το γεγονός ότι βρισκόμαστε και πάλι υπό επιτήρηση” και ξεκαθάρισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι να στεφθεί με επιτυχία ο αγώνας “για την απελευθέρωση της Ελλάδας από την κηδεμονία”.
“Στα συνθήματα των διαδηλωτών που λένε ‘έξω το ΔΝΤ’ θα μπορούσε να προσθέσει κανείς έξω και η ‘Ευρωπαϊκή Επιτροπή’. Μπορώ να το προσυπογράψω. Διότι στόχος όλων μας είναι να φύγουμε από την επιτήρηση να φύγουμε από την κηδεμονία. Η διαφορά μας όμως είναι θεμελιακή” είπε.
Και εξήγησε: “Δεν θα φύγουν όσοι σήμερα ουσιαστικά συναποφασίζουν για μας, με πέτρες ούτε με βία, οποιασδήποτε μορφής. Και μάλιστα η βία ενισχύει την εικόνα της αξιοπιστίας της χώρας μας. Θα φύγουν όταν εμείς έχουμε βάλει τάξη στη χώρα μας. Θα φύγουν από κάθε κηδεμονία όταν εμείς έχουμε καθηλώσει τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, έχουμε σοβαρά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, έσοδα που πάνε στην ανάπτυξη, που πάνε στην πρόνοια, που πάνε στην παιδεία, που πάνε στο περιβάλλον”.
Για “Καλλικράτη”
Ο πρωθυπουργός απέδωσε τη σημερινή “κατάντια” -όπως είπε- της χώρας στο πολιτικό σύστημα και σε όσους “δεν τόλμησαν να το αλλάξουν”. “Αυτό εμείς κάνουμε σήμερα. Σε όλους τους τομείς” τόνισε και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα “Καλλικράτης”, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε “ιστορικό” και ως “μια από τις ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους που έγιναν ποτέ”.
“Το πρόγραμμα Καλλικράτης -υπογράμμισε- επαναθεμελιώνει την κρατική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση. Ενσωματώνει όλες τις αξίες και αρχές μας. Πρώτα ο πολίτης, η εξυπηρέτησή του η ενίσχυση των δυνατοτήτων του. Διαφάνεια παντού για κάθε ευρώ που ξοδεύεται. Έλεγχος και λογοδοσία, μια διαρθρωτική αλλαγή ιστορικού χαρακτήρα με τις συγχωνεύσεις εκατοντάδων δήμων και τη δημιουργία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Με τον δραστικό περιορισμό των δομών σε όλα τα επίπεδα, με την συγχώνευση πάνω από 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Είναι η σημαντικότερη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση και είναι μόνο η αρχή”.
Για τον διεθνή Τύπο
Κάνοντας αναφορά στα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, ο πρωθυπουργός είπε: “Μήνες τώρα βρισκόμαστε στις πρώτες σελίδες και στα πρώτα πλάνα των ειδήσεων παντού. Πολλά μας έχουν πληγώσει. Και ο πόνος, η πίκρα δυνατοί όσο ποτέ άλλοτε. Ενώ η μεταχείρισή μας καθημερινά ένα ντουζ κρύο και ζεστό μαζί”.
“Έχουμε διαβάσει -πρόσθεσε- ακούσει και παρακολουθήσει τις πιο ανθρώπινες αντικειμενικές περιγραφές της περιπέτειάς μας από σοβαρούς αναλυτές, όμως και το αντίθετο. Τις πιο άδικες, πιο εξωφρενικές παρουσιάσεις από ανεύθυνους, λαϊκιστές ή και εγκάθετους κερδοσκόπους που βυσσοδομούν ενάντια στην πατρίδα μας”.
Όπως είπε, η Ελλάδα ήταν “άλλοτε το εξιλαστήριο θύμα και άλλοτε το παράδειγμα προς αποφυγήν”. Τόνισε, όμως, ότι “άλλοτε με τις γενναίες μας αποφάσεις γίναμε πρότυπο για το πώς και άλλες χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν παρόμοιες κρίσεις με την ίδια παρρησία, με την ίδια αποφασιστικότητα”.
Μήνυμα στους πολίτες
Ο Γιώργος Παπανδρέου απευθύνθηκε και στους πολίτες και τους κάλεσε, όποιο κόμμα κι αν ψηφίζουν, να αντισταθούν “σε πρακτικές παλιές και νοοτροπίες που μας καθηλώνουν, απέναντι στην ανομία και σε όσα μας οδήγησαν σήμερα εδώ”.
Παράλληλα, τους κάλεσε να αναδείξουν “ό,τι καλύτερο έχει ο Ελληνισμός και ο τόπος”. “Και δόξα τω θεω -τόνισε- η Ελλάδα έχει πολλά. Σε πολιτισμό σε ιδέες, σε περιβάλλον, σε προϊόντα… νέες προτάσεις, ιδέες”.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός δήλωσε “προσωπικά αποφασισμένος” να κάνει ό,τι χρειάζεται και στον χρόνο που χρειάζεται “για να αναγεννηθεί η χώρα και να νιώσουν οι πολίτες ασφαλείς και περήφανοι για την πατρίδα”.
Σήμερα -είπε- είναι ευκαρία “να δούμε κατάματα τα προβλήματα του τόπου και να κάνουμε τις αλλαγές… Πάμε να αναγεννήσουμε την πατρίδα ή τώρα ή ποτέ και θα τα καταφέρουμε “.
Τι είπαν οι βουλευτές
Ο Χρήστος Παπουτσής, εκ μέρους όλων των βουλευτών, δήλωσε την υποστήριξη της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ στις προσπάθειες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Φίλιππου Σαχινίδη.
Οι περισσότεροι βουλευτές που πήραν τον λόγο ζήτησαν να επιταχυνθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης. Η Σοφία Σακοράφα ζήτησε να υπάρξει κόκκινη γραμμή μεταξύ ανθρωπιάς και βαρβαρότητας, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να ξαναδεί το μοντέλο διακυβέρνησης.
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε να μην ανοίξει θέμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα. “Δεν αντέχει το DNA του ΠΑΣΟΚ -είπε- τα μέτρα του ΔΝΤ. Να μην συναινέσουμε στο πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα”.
Οι κ. Μίμης Ανδρουλάκης, Λάμπρος Μίχος και Δημήτρης Καρύδης έθεσαν το θέμα του ανασχηματισμού. “Η αίσθηση είναι ότι εσείς πάτε με 200 και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη απλώς περπατούν” είπε ενδεικτικά ο κ. Καρύδης.