Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με φόντο την ελληνική οικονομία. Επισπεύδονται οι διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 10/5, καθώς εντείνονται οι φόβοι για ντόμινο στον ευρωπαϊκό νότο. Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου στο MEGA. Στο φως τα σχέδια της Γερμανίας.
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με φόντο την ελληνική οικονομία. Στην αγορά ομολόγων, μετά τις παλινωδίες της Γερμανίας, που αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά της για το πότε θα εκταμιεύσει τη βοήθεια, ήρθε νέα υποβάθμιση-σοκ από τη Standard & Poors, που “ρίχνει” τη χώρα μας στην κατηγορία junk ΒΒ+ διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές.
Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας εκτινάχθηκαν την Τρίτη σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 700 μονάδες βάσης, με το τελικό επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα να ξεπερνά το 10%, ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας έφθασε να υποχωρεί πάνω από 7%, για να κλείσει τελικά με απώλειες 6%, στις 1.696,68 μονάδες. Οι μετοχές των τραπεζών υποχωρήσαν έως και 11%.
Η επίθεση των κερδοσκόπων αρχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο, με τα spreads της Πορτογαλίας να εκτινάσσονται στις 264 μονάδες βάσης και το τελικό επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου στο 5,7%. Ακολούθησε ανακοίνωση της Standard & Poor’s ότι επίσης υποβάθμισε τη χώρα κατά δύο μονάδες.
Διαβάστε σχετική δημοσίευση
Μπροστά και στο “εφιαλτικό” ενδεχόμενο να υπάρξει φαινόμενο ντόμινο, οι διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι επισπεύδονται, με έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών του Eurogroup στις 10 Μαϊου.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε κατηγορηματικά ότι αποκλείεται η Ελλάδα ή άλλο κράτος της Ευρωζώνης να κηρύξει στάση πληρωμών και σπεύδει την Τετάρτη στη Γερμανία μαζί με τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία όλων των πλευρών για το νέο τριετές πακέτο μέτρων θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών και αναμένεται να “κλειδώσει” στην έκτακτη ευρω-σύνοδο, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει νωρίτερα προκαταβολή δανειοδότησης προς την Ελλάδα, εάν αυτό απαιτηθεί.
Παπακωνσταντίνου στο MEGA
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΕ στο κοινό πρόγραμμα θα έχει επιτευχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, γεγονός που θα επιτρέψει στη χώρα να λάβει χρήματα προκαταβολικά, ώστε να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του Μαϊου.
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών και αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας και εμφανίσθηκε απόλυτα καθησυχαστικός για τις καταθέσεις. Λίγο νωρίτερα, το ίδιο είχε πράξει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.
Ερωτηθείς για τις πιέσεις της τρόικας για μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, ως αντίδοτο στη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας αντιμετωπίζεται κυρίως με διαρθρωτικά μέτρα, συμπληρώνοντας ότι μια συγκράτηση μισθών θα επιβάρυνε τα ασφαλιστικά ταμεία και θα επέτεινε την ύφεση.
Όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι και την επόμενη χρονιά θα υπάρξει μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους, αλλά όχι λόγω νέων περικοπών στις αποδοχές.
Ερωτηθείς πώς απαντά η κυβέρνηση στις πιέσεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, και ειδικότερα για το πλαίσιο που διέπει αφενός τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αφετέρου στις προϋποθέσεις των απολύσεων, ο υπουργός απάντησε: “Η Ελλαδα έχει μια ιδιαίτερη αγορά εργασίας, η οποία σε κάποια κομμάτια είναι πολύ προστατευμένη και σε κάποια εντελώς ασύδωτη. Το ζητούμενο δεν είναι να διευρύνουμε την ασυδοσία, αλλά νμα προστατεύσουνμε τον εργαζόμενο, δίνοντας ταυτόχρονα και την ευελιξία που χρειάζεται, αλλά με συντεταγμένο τρόπο”.
Δείτε τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στο MEGA
Στο φως το σχέδιο της Γερμανίας
Όπως αποκαλύπτουν οι “Financial Times” και το πρακτορείο Reuters, το σχέδιο νόμου για τη γερμανική βοήθεια στην Ελλάδα είναι έτοιμο.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το κείμενο τιτλοφορείται “Νόμος για τη διατήρηση της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης” και περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα το οποίο πρέπει να ψηφίσουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης μέχρι τις 10 Μαϊου, οπότε θα γίνει η σύνοδος κορυφής.
Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι οι συνομιλίες με το ΔΝΤ και την επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 2 Μαΐου. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 4 Μαΐου, ενώ η Αθήνα θα πρέπει να υιοθετήσει το τριετές πρόγραμμα λιτότητας ως τις 7 Μαΐου.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι η βοήθεια θα χορηγηθεί μέσω της επενδυτικής γερμανικής τράπεζας KfW, ενώ για πρώτη φορά αναφέρεται ότι τα 30 δισ. ευρώ θα αφορούν μόνο στο δάνειο για τον πρώτο χρόνο, στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, με συνέντευξή του στη “Ηandelsblatt” (φύλλο Τετάρτης) δηλώνει ότι πρέπει να σταλεί ένα σαφές σήμα ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να καταρρεύσει.
Με δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι το συμβόλαιο της Ελλάδας με το ΔΝΤ πρέπει να υπογραφεί μέχρι την Κυριακή προκειμένου να προλάβει να περάσει εγκαίρως από το Κοινοβούλιο, ενώ η Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση, επανέλαβε ότι θα απαιτήσει σκληρά μέτρα πριν εκταμιεύσει τη βοήθεια.