Νέα δεδομένα για τον μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα δημιουργεί ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς την Τετάρτη ο διεθνής οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα και της Ισπανίας.
Νέα δεδομένα για τον μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα δημιουργεί ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς την Τετάρτη ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε -μετά την Πορτογαλία- την πιστοληπτική ικανότητα και της Ισπανίας.
Οι ραγδαίες εξελίξεις προκάλεσαν διεθνή κινητοποίηση προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας και να προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας, και φαίνεται πως τελικά η καγκελάριος Μέρκελ υποχρεώθηκε σε αργοπορημένη στροφή.
Οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έσπευσαν την Τετάρτη στο Βερολίνο, προκειμένου να ενημερώσουν τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους για το πακέτο και να τους πείσουν ότι επείγει να εγκριθεί γρήγορα ο μηχανισμός.
Αμέσως μετά την ενημέρωση του Κοινοβουλίου, αλλά και τις συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η κ. Μέρκελ ζήτησε, για πρώτη φορά, να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης του μηχανισμού, θέτοντας όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση τη λήψη άμεσων μέτρων.
“Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν και το ΔΝΤ πρέπει να επιταχυνθούν” είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε: “Πρόκειται για την σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της και δεν πρόκειται να αποποιηθούμε της ευθύνης μας. Προϋπόθεση, όμως, είναι να αποδεχθεί η Ελλάδα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί ξανά η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα”.
Σύμφωνα, με δηλώσεις του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των πρασίνων, κατά την ενημέρωση ο Ντομινίκ Στρος Καν φέρεται να δήλωσε ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα φθάσει τα 100-120 δισ. ευρώ στην τριετία, ποσό μεγαλύτερο από το αρχικό. Ο ίδιος ο κ. Στρος Καν, πάντως, αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο.
Το ποσό θα είναι σίγουρα πάνω από τα φετινά 30 δισ. ευρώ, διευκρινίζει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.”Εάν είναι αναγκαίο -είπε ο Γερμανός υπουργός- τον πρώτο χρόνο θα είναι 30 δισ. άλλα ποσά δεν έχουμε ως τώρα αναφέρει. Είναι σαφές όμως ότι είναι μια απόφαση για τρία χρόνια. Τα υπόλοιπα είναι εικασίες”.
Παράλληλα, υπό το φόβο του ντόμινο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η διαδικασία επισπεύδεται και μέχρι τις 7 Μαϊου το Κοινοβούλιο θα έχει εγκρίνει τη βοήθεια. “Προτρέπουμε τις κοινοβουλευτικές ομάδες σε μια σύντομη νομοθετική διαδικασία, που θα είναι όμως όσο αναλυτική χρειάζεται ώστε να μπορέσουμε μέχρι την άλλη Παρασκευή να φτάσουμε στη ψήφιση του νόμου” είπε ο κ. Σόιμπλε.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει καλό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με πακέτο μέτρων που πρέπει να λάβει η Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε δύσκολα και επώδυνα τα όσα πρέπει να κάνουν οι Έλληνες, προειδοποιώντας ότι κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση χειροτερεύει. Εάν το πρόβλημα δεν διορθωθεί, όλη η Ευρώπη κινδυνεύει, προειδοποίησε ο Ντομινίκ Στρος Καν.
Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και δυναμικά, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.
Το πρωί, με δηλώσεις του στο Τόκιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Φαν Ρομπάι είχε επιβεβαιώσει ότι στις 10 Μαΐου συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής, όπου όπως όλα δείχνουν θα ανάψει το πράσινο φως για τον μηχανισμό, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
“Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλαδας, αλλά και οιασδηποτε χωρας μελους της ευρωζώνης δεν αποτελεί ενδεχόμενο, γιατί ετσι αποφασισαν τα 15 κρατη-μελη της ευρωζωνης. Αυτή είναι η ξεκαθαρη πολιτική απόφαση” επισήμανε ο κ. Ρομπάι.
Συνεργάσιμες χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν τις ελληνικές αρχές, επισημαίνοντας ότι στις διαβουλεύσεις που κορυφώνονται, δεν υπήρξε σύγχυση ούτε ως προς τη διάγνωση ούτε ως προς τη θεραπεία του ελληνικού προβλήματος.
Με τις συζητήσεις Αθήνας – τρόϊκας για το τριετές πακέτο σκληρών μέτρων να ολοκληρώνονται -όπως όλα δείχνουν- μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της και πως ειναι ώρα και η ευρωζώνη να αναλάβει τις δικές της και να αποτρέψει την “εξάπλωση της φωτιάς”.
Διαβάστε σχετική δημοσίευση
Η νέα υποβάθμιση της χώρας οφείλεται στην καθυστέρηση των Ευρωπαίων να αποφασίσουν για τον μηχανισμό, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από τη Ρόδο. “Οι εταίροι μας κωλυσιεργούν να μας απαντήσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και μερικοί μάλιστα θέτουν νέους σκληρότερους όρους” είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αντιστράφηκαν οι τάσεις στις αγορές
Το “πράσινο” των Γερμανών για εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα αποκλιμάκωσε τους σφοδρούς κραδασμούς στις αγορές.
Στην αγορά ομολόγων η ψαλίδα των επιτοκίων στα ελληνικά 10ετή ομόλογα άνοιξε το πρωί έως και τις 1.022 μονάδες βάσης (απόδοση 13,1%), για να υποχωρήσει στις 5 το απόγευμα στις 690 μονάδες.
Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Δείκτης ξεκίνησε σε αρνητικό έδαφος, για να περάσει στα μέσα της συνεδρίασης σε θετικό, να φτάσει έως και στο +2,93% και στη συνέχεια να περιορίσει τα κέρδη του στα επίπεδα του 0,60%.