Να αναλάβει την ευθύνη που βαρύνει τους δικούς της ώμους κάλεσε την Ευρωζώνη ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού για τον "Καλλικράτη". Τόνισε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει στο ακέραιο το μερίδιο που της αναλογεί και αποδεικνύει καθημερινά τη βούληση της για μια νέα πορεία.
Να αναλάβει την ευθύνη που βαρύνει τους δικούς της ώμους κάλεσε την Ευρωζώνη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει στο ακέραιο το μερίδιο που της αναλογεί και αποδεικνύει καθημερινά τη βούληση της για μια νέα πορεία.
Ανοίγοντας την Τετάρτη τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα το νομοσχέδιο για τον “Καλλικράτη”, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώνονται “πολύ σύντομα”.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξουν “συγκεκριμένα μέτρα, διαρθρωτικά, αναπτυξιακά και οικονομικά, που θα εφαρμοστούν στη χώρα μας για να βγούμε από την κρίση και παράλληλα να εγγυηθούμε ότι η βοηθεία και η στήριξη που θα δοθεί στη χώρα μας από ΕΕ και ΔΝΤ θα πιάσει τόπο”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για “μεγάλη ιστορική ευθύνη” και πρόσθεσε: “Σε ό,τι μας αφορά, αναλαμβάνουμε στο ακέραιο αυτή που μας αναλογεί. Πρέπει και η Ευρωζώνη, με τις δικές της κινήσεις, να αποτρέψει μια φωτιά που φούντωσε από τη διεθνή κρίση να μεταδοθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊακή και διεθνή οικονομία”. “Το βάρος αυτής της ευθύνης είναι βάρος συλλογικό, δεν ανήκει σε μία χώρα” τόνισε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει τη χώρα, την οικονομία της και τους πολίτες. “Εχουμε ήδη καταφέρει να αλλάξουμε πορεία… και συνεχίζουμε αδιάλλειπτα τον αγώνα” δήλωσε.
Τόνισε, μάλιστα, ότι μεγάλο μέρος της προσπάθειας που γίνεται έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς. “Ο προϋπολογισμός -είπε- μέχρι σήμερα εκτελείται καλύτερα από τις προβλέψεις, κι ενώ ακόμη δεν έχουν αποδώσει όλα τα μέτρα, χωρίς όμως αυτό να μας εφησυχάζει”.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αυτή η περίοδος αποτελεί μια δύσκολη και επίπονη φάση στη ζωή όλων, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του ότι “αυτά τα προσωρινά και δύσκολα μέτρα, αλλά και οι μεγάλες και μόνιμες αλλαγές, θα μας βρουν πολύ καλύτερους μετά το τέλος αυτής της πορείας”.
Αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια “καθοριστική πρωτοβουλία για την Ελλάδα και την προοπτική της” και ταυτόχρονα για “μια από τις πιο χαρακτηριστικές αποδείξεις της δικής μας αποφασιστικότητας να προχωρήσουμε ταχύτατα σε βαθειές διαρθρωτικές τομές”.
“Κάνουμε ένα πραγματικό άλμα σήμερα… και είναι μόνον η αρχή” δήλωσε.
Το πρόγραμμα “Καλλικράτης”, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, θα σημάνει μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση για τη χώρα και θα συμβάλει καθοριστικά στη δημοσιονομική της ανάταξη, ενώ -όπως είπε- ενσωματώνει τη βασική φιλοσοφία της κυβέρνησής του για τη διοίκηση, που θέτει στο κέντρο τον πολίτη.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με τις διοικητικές αλλαγές που προωθούνται, μια σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων θα μεταφερθούν από τα υπουργεία στην αυτοδιοίκηση. “Στόχος μας -τόνισε- ένα κεντρικό κράτος που περιορίζεται στις επιτελικές και εποπτικές ευθύνες, σ’ ένα έργο προγραμματικό, αλλά που οι υπηρεσίες είναι δίπλα στον πολίτη, εκεί που τις έχει ανάγκη, στην πόλη του, στο χωριό του…”.