Μείωση του προσωπικού, αύξηση των εισιτηρίων -για τα οποία υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για 60%- και περικοπές δρομολογίων προβλέπουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ, που έχει συσσωρευμένο έλλειμμα 9,5 δισ. ευρώ.
Τoυλάχιστον 2.000 εργαζόμενοι του ΟΣΕ αναμένεται να βγουν στη σύνταξη μέχρι το τέλος του 2012, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να μεταταγούν εάν κριθεί ότι αποτελούν πλεονάζον προσωπικό μετά τις συγχωνεύσεις των 5 εταιρειών σε 3.
Οι νεοπροσλαμβανόμενοι, πάντως, δεν θα απολαμβάνουν τις ίδιες οικονομικές απολαβές που έχουν αυτή τη στιγμή οι παλιοί υπάλληλοι, κάτι που σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θα βοηθήσει στη μείωση του τεράστιου ελλείμματος, που φτάνει τα 9,5 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των υψηλών νυχτερινών προσαυξήσεων, οι μηναίες αποδοχές ενός νυχτοφύλακα μπορεί σήμερα να φτάσουν και τις 7.000 ευρώ το μήνα.
Αυτό που αποκλείει το υπουργείο Υποδομών, είναι να γίνουν απολύσεις ή πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Αυτό που επίσης έχει αποφασισθεί, προκειμένου να καταπολεμηθεί το έλλειμμα είναι η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε κάποιες γραμμές. Στο τραπέζι έχουν πέσει ποσοστά από 30% έως 60%.
Δεν αποκλείεται το εισιτήριο Αθήνα – Θεσσαλονίκη του απλοί Intercity να φτάσει τα 65 ευρώ από 50 που κοστίζει σήμερα, ενώ το κόστος της διαδρομής Λαμία – Λάρισα μπορεί από τα 5 ευρώ ν’ ανέβει στα 8.
Επισης υπαρχει εισηγηση να καταργηθουν πολλες απο τις κατηγοριες των δωρεαν εισιτηριων.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της κατάργησης κάποιων ζημιογόνων δρομολογίων, όπως και της μείωσης της συχνότητας κάποιων άλλων.
Στο μικροσκόπιο βρίσκονται τα δρομολόγια Πελοποννήσου, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, ως πιο ζημιογόνα.
Για κάποια δρομολόγια με κοινωνικό χαρακτήρα δεν αποκλείτεαι να υπάρξει επιδότηση μέσω διαγωνισμού, κατά τα πρότυπα των άγονων γραμμών στις αερομεταφορές.
Στο υπουργείο Υποδομών αναζητούν και κάποια στρατηγική συνεργασία, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το θέμα της εκχώρησης του management.
Πάντως, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, θα δοθεί έμφαση στις εμπορευματικές μεταφορές, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η κατασκευή εμπορευματικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κατά πληροφορίες, Γάλλοι και Κινέζοι κοιτάζουν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.