Νέα, επώδυνα μέτρα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, με περικοπές αποδοχών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, θα ανακοινώσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση, ως αντιστάθμισμα για το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που θα φθάσει μέχρι και τα 120 δισ. ευρώ.
Νέα, επώδυνα μέτρα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, με περικοπές αποδοχών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, θα ανακοινώσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση, ως αντιστάθμισμα για το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που θα φθάσει μέχρι και τα 120 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τους κοινωνικούς εταίρους, μετά από πολύωρη σύσκεψη της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, εμφανίστηκε αποφασισμένος να κάνει αυτό που πρέπει, έτσι ώστε η χώρα να βγει από την κρίση.
“Ή χρεοκοπούμε ή παίρνουμε τα μέτρα” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας ότι η προσπάθεια θα είναι δύσκολη και επίπονη.
Ειδικά όσον αφορά στους μισθούς, που βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ιδιωτικό τομέα ο 13ος και ο 14ος μισθός μετατρέπονται σε επίδομα παραγωγικότητας, που σημαίνει ότι δεν θα αποτελούν τακτικές αποδοχές και ότι θα καταβάλλονται πιθανότατα με απόφαση εργοδότη.
Όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις διατηρούνται ως θεσμός, με κατάργηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα χάνουν εξ ολοκλήρου και τον 13ο και τον 14ο μισθό, ενώ οι αποδοχές τους θα παραμείνουν “παγωμένες” καθ’ όλη τη διάρκεια της προσαρμογής. Όσο για τα επιδόματα, είναι υπό εξέταση η περαιτέρω μείωση τους.
Εισοδηματικές απώλειες θα έχουν και οι συνταξιούχοι, αφού καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Υπό μελέτη είναι η δυνατότητα να εξαιρεθούν όσοι λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη.
Οι εισοδηματικές απώλειες εργαζομένων και συνταξιούχων θα διευρυνθούν με τη δρομολογούμενη περαιτέρω αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και συγκεκριμένα κατά μία μονάδα ο χαμηλός, που διαμορφώνεται πλέον από 10% σε 11%, και κατά δύο μονάδες ο υψηλός, που διαμορφώνεται από 21% σε 23%.
Το όριο των απολύσεων αυξάνεται στο 4% για το σύνολο των επιχειρήσεων, ενώ σκληρά μέτρα είναι πιθανόν να ληφθούν για τους νεοπροσλαμβανόμενους, όπως μείωση πρώτου μισθού, καθιέρωση μεγαλύτερης δοκιμαστικής περιόδου πριν από την πρόσληψη και αλλαγή του πλαισίου για την καταβολή αποζημιώσεων.
Υπό την πίεση, μάλιστα, της τρόικας για ταχεία δημοσιονομική απόδοση των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν, δεν αποκλείται τα μέτρα να τεθούν άμεσα σε ισχύ, όπως άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς στο press room εάν η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί ότι τα μέτρα δεν θα εφορμοστούν μέσα στο 2010, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι στην παρούσα φάση “δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς και για τίποτα” και πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας και γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις που έχουν να κάνουν με την προβολή λογικών επιχειρημάτων από την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε όποια απόφαση χρειαστεί να πάρουμε να είναι η πιο επιεικής”.
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν πιθανότατα αφού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την τρόικα, οι οποίες θα συνεχιστούν σίγουρα και την Παρασκευή. Στην κυβέρνηση δεν θα ήθελαν να συνδεθούν οι κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, το Σάββατο, με την ανακοίνωση των νέων σκληρών μέτρων. Γι’ αυτό, ίσως το πακέτο να ανακοινωθεί την Κυριακή, με όλα τα ενδεχόμενα όμως να παραμένουν ανοιχτά.
Οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς
Χρήστος Πολυζωγοπουλος, πρόεδρος ΟΚΕ: “Οι παραγωγικές και οι κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, ανεξαρτήτως από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, δεν έχουν παρά να αθροίσουν προσπάθειες για να αντιμετωπίσει η χώρα τα προβλήματα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η κατάσταση είναι δεδομένη, η χώρα θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα”.
Γιάννη Παναγόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΕ: “Η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής της τουλάχιστον ιστορίας. Οι δανειστές όχι απλά πιέζουν, εκβιάζουν και ούτε καν επιδέχονται διαπραγματεύσεις. Πήραμε γεύση ενός πάρα πολύ σκληρού και άδικου πακέτου μέτρων κυρίως για την κοινωνία, μέτρων αντιαναπτυξιακών, νέων μέτρων που θα οδηγήσουν στην ύφεση… Κοινωνικές αντιδράσεις ήδη υπάρχουν και αντιλαμβάνεστε ότι με τέτοια μέτρα τα συνδικάτα θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους. Όπως είπα και στους κυρίους της τρόικας, είναι σαν να σπέρνεις ανέμους. Και στην Ελλάδα λέμε ότι όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες”.
Σπύρος Παπασπύρος, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ: “Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση που εξαθλιώνει τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων. Η απάντηση θα δοθεί τώρα στο δρόμο. Η κυβέρνηση κάτω από τέτοιες εξελίξεις οφείλει άμεσα να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, για την χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική”.
Ηλίας Ηλιόπουλος, γ.γ. ΑΔΕΔΥ: Η κατάργηση όπως μας είπαν του 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης, τρία χρόνια πάγωμα μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων σε βάρος του καταναλωτή, η αύξηση του ΦΠΑ και όποια άλλα μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά, έρχεται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών. Και μάλιστα μονόπλευρα.
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόεδρος ΣΕΒ: “Σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές είμαστε όλοι συμπαραστάτες στην αναγκαία εθνική προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή απαιτείται πολιτική ευθύνη και κοινωνική σύμπνοια. Ο τόπος μας έχει πραγματικές δυνατότητες, μπορεί να ξαναδεί άσπρη μέρα. Η δική μας βούληση είναι δεδομένη. Ο ιδιωτικός τομέας, οι σύγχρονες επιχειρήσεις μπορούν και θα συμβάλουν ώστε να ξαναϋπάρξει ελπίδα, προοπτική ανάπτυξης, δουλειές”.
Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: “Υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα… Κάθε σκέψη μετακύλισης κόστους στα προϊόντα αυτή τη στιγμή είναι ανεδαφική. Είναι σαν αν είσαι στον Άρη. Άρα, η οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα”.
Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕ: “Τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά πρέπει να το παλέψουμε.
Η αντιπολίτευση
Πάνος Παναγιωτόπουλος: “Καλό θα είναι να μην σπεύδει κανείς να προκαταλάβει τη θέση της ΝΔ, για το τι θα κάνει, εάν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή μια ενδεχόμενη αναμενόμενη συμφωνία, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς τη χώρα μας. Η ΝΔ θα περιμένει πρώτα από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία να δημοσιοποιήσει τη θέση της”.
Αλέκα Παπαρήγα: “Πρέπει να βγει ένα μήνυμα, ότι ο λαός είναι αποφασισμένος να μην υποκύψει στον αισχρό εκβιασμό της κυβέρνησης, στον αισχρό εκβιασμό της τρόικα, της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ”.
Γιώργος Καρατζαφέρης: “Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα είναι να αποκτήσουμε μια κυβέρνηση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προκλήσεις του σήμερα. Δυστυχώς δεν την έχουμε. Εγώ κάνω για άλλη μια φορά έκκληση στον κ. Παπανδρέου να συνειδητοποιήσει ότι το κυβερνητικό σχήμα που έχουμε σήμερα δεν είναι αποδοτικό”.
Αλέξης Τσίπρας: “Η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας άστοχων, εγκληματικών χειρισμών των τελευταίων κυβερνήσεων, της τελευταίας δεκαετίας θα έλεγα, αλλά και εξαιρετικά άστοχων χειρισμών διαχείρισης της κρίσης τους τελευταίους μήνες”.