Αντιδράσεις στην Αττική και την περιφέρεια προκαλούν οι επικείμενες αλλαγές στον χάρτη της αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης", που μειώνει κατα τα δύο τρίτα τον αριθμό των υφιστάμενων δήμων.
Αντιδράσεις στην Αττική και την περιφέρεια προκαλούν οι επικείμενες αλλαγές στον χάρτη της αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή του σχεδίου “Καλλικράτης”, που μειώνει κατα τα δύο τρίτα τον αριθμό των υφιστάμενων δήμων.
Το πρωί της Πέμπτης, δημότες του Υμηττού, επέλεξαν τo συνέδριο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής για να διαμαρτυρηθούν με πανό κατά της ενσωμάτωσης του δήμου τους στον δήμο Δάφνης.
Στο Ελληνικό, ο δήμαρχος προχώρησε σε απεργία πείνας, αρνούμενος να δεχθεί τη συνένωση του δήμου με την Αργυρούπολη.
Σε σύνολο 66 νέων δήμων στην Αττική, έντονες διαμαρτυρίες εντοπίζονται και στο Νέο Ψυχικό που θα υπαχθεί στη Φιλοθέη, στους Θρακομακεδόνες που θα υπαχθούν στο Μενίδι, στο Ρέντη για τη συνένωση με τη Νίκαια και στη Δραπετσώνα για τη συνένωση με το Κερατσίνι.
Στη Βόρεια Ελλάδα, νομάρχης και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισαν ως αποτυχία τον “Καλλικράτη” καταλογίζοντας σκοπιμότητες στις συνενώσεις για τους νέους δήμους.
Στη Χαλκιδική, οι κάτοικοι της Αρναίας που είχαν αποδοκιμάσει με αυγά και γιαούρτια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, αντιδρούν στην μεταφορά της έδρας του δήμου στην Ιερισσό.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στο συνέδριο, έκανε λόγο για έναν νέο αυτοδιοικητικό χάρτη με τεράστιες ελλείψεις, αφήνοντας όμως “παράθυρο” ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις. Όπως είπε, εάν υπάρξουν ομόφωνες θέσες σε δήμους για συγκεκριμένες αλλαγές, αυτές θα γίνουν “κόκκινη γραμμή” και θα τεθούν στο υπουργείο.
Το σχέδιο “Καλλικράτης” μειώνει κατά δύο τρίτα, τον αριθμό των σημερινών δήμων, απο 1.034 σε 333 έως 343, με στόχο να υπάρξει εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο, καθώς 65.000 αμειβόμενοι, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, πάνε πλέον σπίτι τους.