"Κλείδωσαν" οι όροι του πακέτου των σκληρών μέτρων, που λαμβάνονται υπό την ασφυκτική πίεση Βρυξελλών και ΔΝΤ, ώστε να δοθεί στην Ελλάδα η βοήθεια των 120 δισ. ευρώ για τρία χρόνια. Συντάσσεται το σχετικό σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί στη Βουλή την Κυριακή.
“Κλείδωσε” το πακέτο των σκληρών μέτρων, που θα επιδεινώσουν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων τουλάχιστον ως το 2012 και λαμβάνονται υπό την ασφυκτική πίεση Βρυξελλών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να δοθεί στην Ελλάδα η βοήθεια των 120 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια.
Από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη στο υπουργείο Ανάπτυξης σύσκεψη μεταξύ υπουργών και τρόικας, για την επεξεργασία του νομοτεχνικού μέρους της συμφωνίας.
Παρόντες από ελληνικής πλευράς, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με σύσσωμο το οικονομικό του επιτελείο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έχει αναλάβει τη σύνταξη του νομοσχεδίου, η Λούκα Κατσέλη, ο Νίκος Αθανασάκης και ο Χάρης Παμπούκης. Στη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης προσήλθαν και άλλοι υπουργοί με κρίσιμους τομείς ευθύνης, όπως ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή την Κυριακή, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου που έχει συγκληθεί στις 9.30 το πρωί. Τις δημόσιες ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις 5 το απόγευμα στη σύνοδο του Eurogroup, όπου θα επικυρωθεί η συμφωνία από τους “15”.
Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να τον ενημερώσει κατ’ ιδίαν και να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Οι τελευταίες πληροφορίες για τα μέτρα
Έως το παρά ένα της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, έγινε μάχη για τη διάσωση των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι κοινοτικοί επέμειναν στη κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, προκειμένου να ενισχυθεί -σύμφωνα με την άποψή τους- η φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η ελληνική πλευρά κατάφερε τη διάσωση του 13ου και του 14ου μισθού, οι οποίοι είτε θα μετατραπούν σε επίδομα παραγωγικότητας είτε θα ενσωματωθούν στους υπόλοιπους δώδεκα.
Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα χάνουν και τον 13ο και τον 14ο μισθό, θα υποστούν “πάγωμα” μισθών επί τριετία, ενώ υπό εξέταση παραμένει το εάν θα γίνουν και περαιτέρω περικοπές στα επιδόματά τους.
Απώλειες θα έχουν και οι συνταξιούχοι, τόσο στον ιδιωτικό όσο στον δημόσιο τομέα, αφού καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη. Ειδικά όσον αφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους, θα υπάρξει αναπλήρωση των απωλειών υπό τη μορφή επιδόματος που θα δοθεί στο τέλος του έτους.
Τα νέα μέτρα λιτότητας συμπεριλαμβάνουν και αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 10%, κάτι που σημαίνει ότι ο χαμηλός συντελεστής αυξάνεται από 10% σε 11% και ο ανώτερος από 21% σε 23%.
Νέα αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων θα έχουμε και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν καύσιμα, τσιγάρα, ποτά.
Το “πακέτο” συμπληρώνουν η αύξηση του ορίου απολύσεων σε 4% με 5%, αντί 2% που ισχύει σήμερα, όπως επίσης η κατάργηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, καθώς και οι μειωμένες αποζημιώσεις για τους απολυμένους.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, υπάρχει πίεση για επίσπευση των αλλαγών του σχετικού νομοσχεδίου, αλλά και της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει ότι “τα μέτρα λιτότητας θα είναι αρκετά αποτελεσματικά για να αποτρέψουμε τη χρεωκοπία” και προσθέτει: “Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες είναι φυσιολογικές σε μια δημοκρατία. Είναι φυσικό οι άνθρωποι να μην είναι ευτυχισμένοι. Θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε προωθώντας νέες στρατηγικές”.