Στο δέλτα του ποταμού Μισισιπή, έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους των ΗΠΑ, σπρώχνουν τα κύματα το πετρέλαιο που έχει κατακλύσει τις ακτές της Λουιζιάνα. Σπεύδει ο Ομπάμα στην περιοχή, για "εθνική καταστροφή" κάνει λόγο η υπουργός Εθνικής Ασφάλειας.
Απελπιστική είναι η κατάσταση στις ακτές της Λουιζιάνα από την πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη και βύθιση πλατφόρμας της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού, με την υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο να κάνει λόγο για “εθνική καταστροφή”.
Η κακοκαιρία και τα κύματα σπρώχνουν το πετρέλαιο στο δελτα του ποταμού Μισισιπή, έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους των Ηνωμένων Πολιτειών, και μετά την Λουιζιάνα κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε και η Πολιτεία της Αλαμπάμα.
Η αμερικανική ακτοφυλακή μαζί με την εταιρεία BP, που εκμεταλλευόταν το υποθαλάσσιο κοίτασμα στον κόλπο του Μεξικού, προσπαθούν να περιορίσουν την πετρελαιοκηλίδα με φράγματα μήκους δεκάδων χιλιομέτρων και διαλυτικά. Η διαρροή, όμως, είναι τουλάχιστον 5.000 βαρέλια αργου πετρελαιου ημερησίως.
Ο… εφιάλτης ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα όταν εξερράγη και βυθίστηκε πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν τις αρχές και την εταιρεία ότι δεν είπαν όλη την αλήθεια στον κόσμο από την αρχή και λένε ότι δεν μπορούν να αντέξουν μια δεύτερη καταστροφή μετά τον τυφώνα Κατρίνα.
Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μιας από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφες στην ιστορία των Ηνωμενων Πολιτειών, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι “διακυβεύονται η τοπική οικονομία και η ζωή του πληθυσμού στις ακτές, καθώς και το περιβάλλον της περιοχής”, διαβεβαίωσε ότι ο κρατικός μηχανισμος εργάζεται για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και τόνισε ότι η BP φέρει την τελική ευθύνη βάσει του νόμου για να πληρώσει το κόστος της επιχείρησης καθαρισμού, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, η εταιρεία ΒΡ ανακοίνωσε ότι θα καθαρίσει την περιοχή και θα αποζημιώσει εκείνους που έχουν πληγεί.
Με ειδικό ρομπότ, οι τεχνικοί προσπαθούν να σφραγίσουν το κοίτασμα απ’ όπου γίνεται η διαρροή, αλλά η επιχείρηση είναι εξαιρετικά δύσκολη και όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Χέις, “μπορεί να χρειαστούν 90 ημέρες μέχρι να τοποθετηθεί η βαλβίδα”.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, που είχε αποφασίσει πρόσφατα επανάληψη των υποθαλάσσιων γεωτρήσεων, κάνει τώρα πίσω εσπευσμένα, και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι καμία άδεια δεν θα δοθεί μέχρι να διακριβωθούν τα αίτια της τραγωδίας και εάν θα μπορούσε να είχε αποτραπεί.