Έτοιμοι να κατέβουν στους δρόμους κατά των μέτρων σκληρής λιτότητας εμφανίζονται οι πολίτες στην πλειονότητά τους, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπησεις. Την ίδια στιγμή, πάντως, η πλειοψηφία του κόσμου χαρακτηρίζει αναγκαιότητα την προσφυγή στον μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ.
Έτοιμοι να κατέβουν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους κατά των μέτρων σκληρής λιτότητας εμφανίζονται οι πολίτες στην πλειονότητά τους, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπησεις. Την ίδια στιγμή, πάντως, η πλειοψηφία του κόσμου χαρακτηρίζει αναγκαιότητα την προσφυγή στον μηχανισμό ΕΕ – ΔΝΤ.
Στη δημοσκόπηση της Kappa Research η οποία δημοσιεύεται στο “Βήμα της Κυριακής”, στο ερώτημα εάν έπρεπε να γίνει η προσφυγή στον μηχανισμό ή εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί, το 50,6% των ερωτηθέντων απαντά ότι ήταν αναγκαία, ενώ το 41,9% θεωρεί ότι θα μπορούσαμε να την είχαμε αποφύγει.
Στο ερώτημα “πιστεύετε ότι οι περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων είναι αρκετές για τη μείωση του ελλέιμματος;”, περισσότερες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων βλέπει το 53,4%, ενώ αρκετές τις χαρακτηρίζει το 39,9%.
Την ίδια ώρα, το 79,5% τάσσεται κατά των περικοπών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ώστε να βεκτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, έναντι ποσοστού 18,7% που τάσσεται υπέρ.
Το 84%, πάντως, θεωρεί ότι η κρίση είναι ευκαιρία για ν’ αλλάξει συνολικά το πολιτικό σύστημα και να προοδεύσει η χώρα, ενώ το 12,9% λέει ότι θα απειλήσει το πολιτικό σύστημα και θα πάει πίσω τη χώρα.
Αρνητικά κρίνει τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων το 61,9% των ερωτηθέντων, ενώ θετικά τις κρίνει το 34,1%.
Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με 10,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην καταλλάλοτητα για την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται του Αντώνη Σαμαρά κατά 18,6 μονάδες.
Στις θετικές κρίσεις, την πρώτη πεντάδα μεταξύ των υπουργών σημπληρώνουν οι Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Αlco για το “Πρώτο Θέμα” και στο ερώτημα “ποιος ευθύνεται από το 1974 για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία σήμερα;”:
Το 24,1% απαντούν οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή
Το 21,5% οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου
Το 5,6% οι κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Το 5% η κυβέρνηση Μητσοτάκη και
Το 1,4% η σημερινή κυβέρνηση.
Στην ίδια δημοσκόπηση, το 51,3% δηλώνει ότι αν επιβληθούν νέα μέτρα είναι έτοιμο να κατέβει στους δρόμους, ενώ το 33,1% δηλώνει ότι θα τα αποδεχθεί.