Με πορείες και συνθήματα υπέρ των εργαζομένων τιμήθηκε το Σάββατο η Πρωτομαγιά σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου. Με εξαίρεση τη Γερμανία, σε γενικές γραμμές οι διαδηλώσεις κύλησαν ειρηνικά.
Με πορείες και συνθήματα υπέρ των εργαζομένων τιμήθηκε το Σάββατο η Πρωτομαγιά σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου. Ιδιαίτερα τεταμένη ήταν η κατάσταση στη Γερμανία, σε γενικές γραμμές όμως οι διαδηλώσεις κύλησαν ειρηνικά.
Από τη Ρώμη, το Βερολίνο και το Παρίσι, μέχρι τη Μαδρίτη και τη Λισαβώνα, τα συνθήματα και αιτήματα ήταν κοινά, κατά της μείωσης των συντάξεων και υπέρ της αύξησης των μισθών και της εξασφάλισης της εργασίας.
Μια ιδιαίτερη σημασία είχαν τα αιτήματα των εργαζομένων στην Πορτογαλλία και την Ισπανία, με την ανεργία να καλπάζει και τα μέτρα λιτότητας να έρχονται. Στην Ισπανία, με το ποσοστό της ανεργίας στο 20%, τα συνδικάτα προειδοποίησαν την κυβέρνηση Θαπατέρο ότι η μεταρρύθμιση του εργασιακού τομέα θα αποτύχει εάν δεν συνδυαστεί με μέτρα για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες.
Στη Γαλλία, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, από το Παρίσι μέχρι την Μασαλία. Συνδικάτα και εργαζόμενοι ζήτησαν προστασία των εισοδημάτων τους, αυξήσεις μισθών και συντάξεων και εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Στο Βερολίνο και το Αμβούργο, από το βράδυ της Παρασκευής η ατμόσφαιρα ήταν τεταμμένη: Ακροδεξιοί και ακροαριστεροί προετοιμάζονταν για τις συγκεντρώσεις τους και στη μέση είχαν αναπτυχθεί οι δυνάμεις ασφαλείας. Πάνω από 50 συλλήψεις και 30 τραυματισμοί ήταν το αποτέλεσμα των συγκρούσεων της παραμονής, ενώ και ανήμερα Πρωτομαγιά ξέσπασαν επεισόδια.
Με συναυλία στη Ρώμη και συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη χάραξη σχεδίου για την προστασία της εργασίας.
“Το κόμμα μας εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και η κυβέρνησή μας τους υπερασπίζεται” υποστήριξε στο μήνυμά του ο Μπερλουσκόνι. Ωστόσο τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν αύξηση της ανεργίας στην Ιταλία στο 8,8% και απώλεια 367.000 θέσεων εργασίας τον τελευταίο χρόνο.
Στην Κωνσταντινούπολη, οι αρχές έδωσαν άδεια στα συνδικάτα να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταξίμ, για πρώτη φορά μετά τα αιματηρά επεισόδια του 1977, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 36 άτομα. Πάνω από 100.000 υπολογίζεται ότι ήταν οι συγκεντρωμένοι και το βασικό σύνθημα και εκεί ήταν “δουλειά και ελευθερία”.
Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν παραδοσιακά στη Μόσχα, σε πολλές χώρες της Ασίας και στην Κούβα, όπου η μαζική πορεία εκατονταδων χιλιάδων διοργανώνεται κάθε χρόνο με τις ευλογίες του καθεστώτος.