Στη δραματική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Κυριακής, ο πρωθυπουργός όρισε ως "κόκκινη γραμμή" την αποφυγή της χρεοκοπίας και ξεκαθάρισε ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Δήλωσε ότι αναγνωρίζει το μέγεθος των θυσιών που καλούνται να κάνουν οι πολίτες και κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν το παράδειγμα και να παραιτηθούν απο τα δώρα τους.
Στη δραματική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Κυριακής, ο πρωθυπουργός όρισε ως “κόκκινη γραμμή” την αποφυγή της χρεοκοπίας και ξεκαθάρισε ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Δήλωσε ότι αναγνωρίζει το μέγεθος των θυσιών που καλούνται να κάνουν οι πολίτες και κάλεσε τους υπουργούς να δείξουν συλλογικότητα και τους βουλευτές να δώσουν το παράδειγμα και να παραιτηθούν απο τα δώρα τους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να μην θιγούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται θίγουν τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον “μεγάλο ασθενή”.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για “μεγάλες θυσίες” που ζητούν πιστωτές και εταίροι και καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός, επισήμανε όμως ότι “η εναλλακτική πορεία θα ήταν η καταστροφή και ο πόνος μεγαλύτερος”.
“Οι θυσίες είναι αναγκαίες -είπε- μόνο έτσι θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τα 300 δισ. του χρέους μας, αλλιώς θα χρεοκοπούσαμε… μας επιτρέπουν να βρούμε τον απαραίτητο χρόνο και ηρεμία για να κάνουμε τις ιστορικές αλλαγές για τις οποίες ο λαός εμπιστεύτηκε το ΠΑΣΟΚ”.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μερικά από τα μέτρα είνα απολύτως θεμιτά, γιατί θα καταστήσουν την οικονομία της Ελλάδας ανταγωνιστική και βιώσιμη, κάτι που είναι ζητούμενο, ανέφερε ωστόσο ότι κάποια θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει αν είχαμε χρόνο και οι συνθήκες ήταν ομαλές.
Αναφερόμενος στον μηχανισμό στήριξης, τον χαρακτήρισε και πάλι ως επιτυχία της κυβέρνησής του, που -όπως είπε- μέσα από τα πρώτα μέτρα και τις δράσεις που έλαβε και από έναν μαραθώνιο επαφών κατάφερε να κερδίσει τη μάχη της αξιοπιστίας και να πείσει τους εταίρους ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ευρύτερα την ΕΕ και το κοινό νόμισμα.
“Δεν αποποιήθηκα ποτέ τις ευθύνες της χώρας μου, αλλά επέμεινα ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα” τόνισε και χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕ της 25ης Μαρτίου “καθοριστική και ιστορική και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη”.
“Χωρίς τον μηχανισμό -δήλωσε- σήμερα τα προβλήματα θα ήταν ανυπέρβλητα… Στήριξη δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε λόγω της προηγούμενης αναξιοπιστίας μας, μόνη πιθανή βοήθεια θα ήταν 10 – 20 δισ. από το ΔΝΤ, τη στιγμή που το κράτος που παραλάβαμε έχει δανειακές ανάγκες 60 δισ. το χρόνο”.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι ήλπιζαν ότι η υπαρξη του μηχανισμού θα ήταν αρκετή. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, πρόσθεσε και αφήνοντας αιχμές για τη στάση κυρίως της Γερμανίας σημείωσε: “Οι αμφισημίες που υπήρξαν έδωσαν σήμα στην αγορά ότι υπήρχε έλλειψη αποφασιστικότητας… Η Ελλάδα έγινε ο αδύναμος κρίκος και πειραματόζωο, εύκολη λεία κερδοσκόπων… Σήμερα το πρόβλημα έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, η φωτιά απειλεί να εξαπλωθεί και το κόστος της κατάσβεσης αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, όπως μεγαλύτερο είναι και το βάρος για τον ελληνικό λαό”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται την οργή του πολίτη που -όπως είπε- πληρώνει για αμαρτίες άλλων, και ευχαρίστησε τον λαό για το αίσθημα ευθύνης που δείχνει σε αυτές τις δύσκολες ώρες.
Στο σημείο αυτό, είπε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το πολιτικό σύστημα “να δώσει το παράδειγμα”, και ανακοίνωσε ότι έδωσε γι’ αυτό εντολή στον πρόεδρο της Βουλής ώστε το Κοινοβούλιο να τεθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, οι βουλευτές να μετάσχουν στα βάρη και να παραιτηθούν των δώρων τους.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή ώστε να προωθηθούν ταχύτατα οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, επί του δικαιότερου.
Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα στους υπουργούς, στην πορεία της συνεδρίασης, καλώντας τους να επιδείξουν συλλογικότητα και να είναι φειδωλοί και προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.
“Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία και τις προσπάθειες που καταβάλλετε. Θέλω συλλογικότητα και αποφασιστικότητα. Καραδοκούν αδυσώπητες δυνάμεις που προσπαθούν να επωφεληθούν από τον οποιοδήποτε σχολιασμό κάνουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, είναι εθνικό χρέος” είπε χαρακτηριστικά στα μέλη του υπουργικού.
Σε όσους μιλούν για πολιτικό κόστος για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι θητείες, μόνον η προσφορά για να παραδώσει στο τέλος της θητείας του -όπως ανέφερε- μια καλύτερη Ελλάδα, αναγεννημένη και όχι χρεοκοπημένη.
“Δεν υποσχόμαστε ότι θα περάσουμε εύκολα το επόμενο διάστημα, αλλά υπόσχομαι ότι θα κάνω το κάθετι για να προστατεύσω τους αδύναμους, για να εμπεδοθεί η αίσθηση δικαίου που έχει χαθεί… και υπόσχομαι να παλέψω ώστε αυτή η κρίση να γίνει μια ευκαιρία για να αλλάξουμε, να αποτελέσει μια νέα αρχή για την Ελλάδα” επισήμανε.
“Έχουμε -πρόσθεσε- να φέρουμε σε πέρας έναν άθλο, θα περάσουμε δύσκολα χρόνια, αλλά θα τα καταφέρουμε, κανοντας μια νέα αρχή σε όλα” δήλωσε ο πρωθυπουργός. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο ελληνικός λαός μέσα από τις δυσκολίες έβγαινε πάντα πιο δυνατός. “Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ελληνικού λαού” είπε.