Από ενάμιση έως και τέσσερις μισθούς τον χρόνο χάνουν με τα νέα μέτρα οι περίπου 700.000 υπάλληλοι του Δημοσίου, ενώ η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους 100.000 εργαζόμενους σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Από ενάμιση έως και τέσσερις μισθούς τον χρόνο χάνουν με τα νέα μέτρα οι περίπου 700.000 υπάλληλοι του Δημοσίου, ενώ η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους 100.000 εργαζόμενους σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι έχοντες μικρή προϋπηρεσία χάνουν περίπου το 15% του εισοδήματος, ενώ οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι που είναι κοντά στη σύνταξη από 3 έως 4 μισθούς.
Για παράδειγμα, υπάλληλος στο Δημόσιο με λίγα χρόνια προϋπηρεσίας και 1.100 ευρώ καθαρά, χάνει 1.650 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή ενάμιση μισθό. Η περικοπή οφείλεται στην πρόσθετη επιβάρυνση κατά 8% στα επιδόματα, η οποία μαζί με την προηγούμενη του 12% φθάνει πλέον το 20%.
Από την άλλη, κόβονται 13ος και 14ος μισθός και αντικαθίστανται με ένα βοήθημα ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο, εφόσον οι μικτές αποδοχές δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ. Πάνω απο το ποσό αυτό δεν θα δοθεί κανένα βοήθημα ως δώρο.
Η επιβάρυνση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τους μέσους μισθούς στο Δημόσιο, όπως τα 1.600 ευρώ καθαρά. Οι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας χάνουν δύο μισθούς τον χρόνο, δηλαδή 3.100 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι υπάλληλος με τις ίδιες καθαρές αποδοχές σε δημόσια επιχείρηση ή οργανισμό, όπως π.χ. στη ΔΕΗ, χάνει περίπου 3 μισθούς, καθώς εκτός της αντικατάστασης των δώρων με επίδομα 1.000 ευρώ, θα υπάρξει συνολική περικοπή 10% στις μικτές αποδοχές τους.
Στην κατηγορία των υψηλόμισθων υπαλλήλων στο Δημόσιο, των γνωστών “ρετιρέ”, όπως εφοριακοί, τελωνειακοί και δικαστικοί, αλλά και σε εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, η επιβάρυνση κυμαίνεται απο 3-4 μισθούς τον χρόνο.
Για παράδειγμα, εφοριακός με 3.900 ευρώ καθαρά το μήνα, θα χάσει τρισήμιση μισθούς, όπως και υπάλληλος στην ΕΥΔΑΠ με τον ίδιο μισθό. Η περικοπή οφείλεται, εκτός των άλλων, στα πολλά επιδόματα, αλλά και στην πλήρη κατάργηση των δώρων, που αποφασίστηκε για μικτές αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ.
Οι μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ κυμαίνονται από 15% έως 30%, ενώ -όπως ανακοινώθηκε- αυτοί παγώνουν έως το 2014.
Παράλληλα, από το 2011 θα πρέπει να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, με βάση το οποίο υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα και προϋπηρεσία θα πρέπει να έχουν τις ίδιες απολαβές, ανεξαρτήτως σε ποια υπηρεσία απασχολούνται.
Για τον ιδιωτικό τομέα μπορεί μετά από σκληρή διαπραγμάτευση να διασώθηκε ο 13ος και ο 14ος μισθός, ωστόσο οι εκπρόσωποι της τρόικα αναμένουν ότι θα μειωθούν οι μισθοί, και γενικότερα το κόστος εργασίας, τόσο λόγω της ύφεσης, όσο και των άλλων αλλαγών στον εργασιακό τομέα, όπως αυτές που αφορούν σε υπερωρίες και αποζημιώσεις.