Το Eurogroup ενέκρινε το απόγευμα της Κυριακής τη συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της χώρας μας, σε έκτακτη σύνοδο των "15" στις Βρυξέλλες. Γιούνκερ και Τρισέ μίλησαν για πρόγραμμα επώδυνο, αλλά απολύτως αναγκαίο.
Το Eurogroup ενέκρινε το απόγευμα της Κυριακής τη συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της χώρας μας, σε έκτακτη σύνοδο των “15” στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρό του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει “σίγουρος ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο συνυπογράψαμε όλοι μαζί, ένα κατ’ ουσίαν μεγαλεπήβολο πρόγραμμα, δύσκολο και οδυνηρό, αλλά απολύτως αναγκαίο”.
“Χρειάζονται μια σειρά από προσαρμογές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν, οι οποίες θα φτάσουν μέχρι το 2013 για να μπορέσουμε πραγματικά από το 2014 να ξέρουμε πραγματικά ότι το έλλειμμα στην Ελλάδα θα έχει φτάσει στα επίπεδα που όλοι ελπίζουμε και αποσκοπούμε. Θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη εξέλιξη και πάνω απ’ όλα να δούμε ακριβώς τι θα συμβεί σε σχέση με τις αγορές” είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε επίσημα και το ύψος της βοήθειας, λέγοντας ότι θα δοθούν τα 110 δισ. τα οποία έχουν προβλεφθεί, ενώ θα υπάρξει και ένα αποθεματικό της τάξεως των 10 δισ. για έκτακτες ανάγκες. “Πιστεύουμε ότι τα κονδύλια επαρκούν για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτους” επισήμανε.
Την επικύρωση της συμφωνίας από πλευράς ΕΚΤ επιβεβαίωσε ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τόνισε ότι το ζητούμενο είναι “να υπάρξει μεγαλύτερη σταθεροποίηση και μια δυνατότητα να ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία στις προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν”.
Αναφερόμενος στην εμπλοκή του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία, ο κ. Τρισέ επισήμανε ότι ήταν αναγκαία λόγω της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που διαθέτει.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής, ωστόσο επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί.
“Η φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή και οι συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα είναι οι ενδεδειγμένες, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα” σημειώνει η ΕΚΤ, προσθέτει όμως πως “το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ουσιαστικής σημασίας, οι ελληνικές αρχές να είναι έτοιμες να πάρουν πρόσθετα μέτρα τα οποία ίσως αποδειχθούν κατάλληλα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος”.
Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την ανακοίνωση του προγράμματος λιτότητας, η Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας: “Χαιρετίζω την επίτευξη συμφωνίας για το πρόγραμμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης αφενός και αφετέρου της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ η οποία τέθηκε σήμερα και στο ελληνικό υπουργικό συμβούλιο. Μίλησα σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό γι’ αυτό και του κατέστησα σαφές ότι πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα”.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επιχείρησε να δικαιολογήσει την επιμονή της για εμπλοκή του ΔΝΤ στο όλο εγχείρημα. “Δεν το ήθελαν οι συνάδελφοί μου οι Ευρωπαίοι, είπε η Μέρκελ, όμως αποδείχθηκα σωστή διότι πριν από τρεις μήνες θα ήταν αδιανόητο η Ελλάδα θα υιοθετούσε ένα τόσο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας” που όμως -όπως είπε- θα τη βοηθήσει τόσο τα οικονομικά της και την αξιοπιστία της, όσο και το ίδιο το ευρώ. “Η εμπλοκή του είναι εκείνη που εξασφαλίζει παγκοσμίως το μέγιστο της αξιοπιστίας για ένα πρόγραμμα σταθερότητας και αξίας” πρόσθεσε.
Ο απεσταλμένος του ΔΝΤ στην Αθήνα Πολ Τόμσεν χαρακτήρισε το πρόγραμμα “θαρραλέο” και δήλωσε ότι θα υπάρχει συνεχής εποπτεία σε τριμηνιαία βάση από μόνιμους τοποτηρητές.
“Νομίζω -είπε- ότι μετά από τρία χρόνια η ελληνική οικονομία θα παρουσιάζει ανάπτυξη. Θα αφήσει πίσω μερικά πολύ δύσκολα χρόνια. Το εισόδημα θα αρχίσει πάλι να αυξάνει και ο κόσμος θα έχει την αίσθηση ότι έχει αφήσει πίσω τα χειρότερα και ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Θα υπάρχει ένα αίσθημα αισιοδοξίας ότι αντιμετωπίζεται το δημοσιονομικό πρόβλημα και ότι έγιναν δραματικές διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία”.
Ο κ. Τόμσεν ενημέρωσε τηλεφωνικώς το συμβούλιο του ΔΝΤ, απ’ όπου εκφράστηκε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και τονίστηκε η ετοιμότητα του Ταμείου να προσφέρει την οικονομική βοήθεια και την τεχνογνωσία ώστε να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Το συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να προχωρήσει σε ψηφοφορία το αργότερο μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή.