Ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν μίλησε στο MEGA για τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας τη δική του εκδοχή για όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν μίλησε τη Δευτέρα στο κεντρικό δελτίο του MEGA για τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας τη δική του εκδοχή για όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν.
Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο κ. Τόμσεν αποκάλυψε στη δημοσιογράφο Σοφία Δήμτσα ότι η χώρα μας θα λάβει την πρώτη δόση της βοήθειας την επόμενη εβδομάδα και το ύψος του ποσού θα είναι περίπου 20 δισ. ευρώ.
Ανοίγοντας τα χαρτιά του, ο Δανός τεχνοκράτης ξεκαθάρισε ότι το θέμα του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ετέθη από το κλιμάκιο των ελεγκτών, όμως τελικά έγιναν δεκτά τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης ότι το εργασιακό κόστος θα πέσει με τα υπόλοιπα μέτρα, κυρίως στο μέτωπο των εργασιακών.
“Όταν έχεις να εφαρμόσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα, συζητάς όλα τα θέματα. Συζητήσαμε για τον 13ο και τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να κοπούν, διότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που υπάρχει οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαρθρωτική ακαμψία του οικονομικού συστήματος. Γι’ αυτό και χρειάζονται μέτρα για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα. Συμφωνήσαμε με αυτό” είπε ο κ. Τόμσεν.
Και πρόσθεσε: “Το πρόγραμμα είναι γεμάτο από τέτοια μέτρα. Δεν νομίζω ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα είναι πρόβλημα στο εγγύς μέλλον, διότι η οικονομία, όπως εξηγήσαμε, θα περάσει από περίοδο αρνητικής ανάπτυξης, από ύφεση. Είμαι σίγουρος ότι αυτή την περίοδο δεν θα υπάρξει πίεση για περικοπή των μισθών”.
Ερωτηθείς εάν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, ο ελεγκτής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι ίσως χρειαστούν μικρές προσαρμογές, τόνισε όμως τα πιο δύσκολα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν χρειάζεται, θεωρεί όμως ότι το ποσοστό εκείνων που αποχωρούν σε σχέση με όσους προσλαμβάνονται θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.
“Πραγματικά -είπε- πιστεύουμε ότι ο δημόσιος τομέας είναι ‘παραφουσκωμένος’ και ότι η απασχόληση στον δημόσιο τομέα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Γι’ αυτό και το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να προσλαμβάνει μόνον έναν για κάθε πέντε που αποχωρούν. Είναι αναγκαίο να μειωθούν οι θέσεις εργασίας. Πρέπει κανείς να προχωρήσει περισσότερο και να μειωθούν δραστικά οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Είναι πολύ μεγάλος”.
Όπως προέκυψε και από τα λεγόμενα του Δανού τεχνοκράτη, αυτό που προβληματίζει ΔΝΤ και Κομισιόν είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και το γεγονός ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Ζητούν, μάλιστα, οι φοροφυγάδες να μπουν φυλακή.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στο MEGA o κ. Τόμσεν, “ακόμη και με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, εάν κάποιος έχει ακριβό αμάξι, έχει πισίνα, μεγάλο σπίτι και δεν δηλώνει εισόδημα, τότε μπορείς να τον διώξεις νομικά και να τον βάλεις φυλακή εάν χρειαστεί”.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ενώ εκτίμησε ότι οι αντιδράσεις δεν θα είναι μεγάλες, καθώς η κοινή γνώμη έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Κλείνοντας τη συνέντευξή του στο MEGA, μάλιστα, έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, λέγοντας πως “όταν ολοκληρωθεί το τριετές πρόγραμα, οι Έλληνες θα αρχίσουν να βλέπουν να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, το ίδιο και τα εισοδήματά τους και στο τέλος η εικόνα την ελληνικής οικονομίας θα είναι πολύ καλύτερη”.