Νέο κύμα ανησυχίας για επέκταση της οικονομικής κρίσης και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξέσπασε την Τρίτη, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βρίσκονται στο κόκκινο και την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου να πέφτει κάτω από το 1,31, για πρώτη φορά μετά από 13 μήνες.
Νέο κύμα ανησυχίας για επέκταση της οικονομικής κρίσης, μετά την Ελλάδα, και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξέσπασε την Τρίτη, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βρίσκονται στο κόκκινο και την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου να πέφτει κάτω από το 1,31, για πρώτη φορά μετά από 13 μήνες.
Το χρηματιστήριο της Λισαβόνας κατέγραψε απώλειες 3,8%, ενώ στο 5,4% έφθασε η πτώση στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο -2,6%, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε επίσης κατά -2,6%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατά -3,2%.
Στη μεγαλύτερη ποσοστιαία ημερήσια πτώση των τελευταίων 17 μηνών οδηγήθηκε την Τρίτη και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, εν μέσω ανησυχιών για διάχυση της κρίσης. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,68%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κάμψη των τελευταίων 20 ετών, με τις απώλειες στο 10,3%.
Στις αγορές ομολόγων, τα spread των ελληνικών 10ετών τίτλων ανέβηκαν την Τρίτη στις 625 μονάδες βάσης, της Πορτογαλίας στις 242 και της Ισπανίας στις 117.
Όλα αυτά, εν μέσω φημών ότι επίκειται υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας αλλά και ευρω-διάσωση και της ισπανικής οικονομίας με 280 δισ. ευρώ, καθώς και εκτιμήσεων αναλυτών ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα της ευρωζώνης που θα ζητήσει οικονομική στήριξη από την ευρωζώνη υψους 100 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη φημολογία για την Ισπανία, τα περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας διέψευσαν οι διεθνείς οίκοι, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο απέρριψε τα σενάρια περί ευρω-διάσωσης, χαρακτηρίζοντάς τα “καθαρή τρέλα”.
Δημόσια παρέμβαση έκανε και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο οποίος διαχώρισε την περίπτωση της Ελλάδας από αυτές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, λέγοντας: “Η σύγκριση της Ελλάδας με την Ισπανία και την Πορτογαλία δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο υπεύθυνοι προκειμένου να αποφεύγουμε συγκρίσεις που δεν μπορεί να γίνονται”.
Στην Ελλάδα, οι ανησυχίες μεταφέρονται τώρα στην πραγματική οικονομία, καθώς οι αναλυτές φοβούνται ότι τα πολύ σκληρά μέτρα θα οδηγήσουν σε παρατεταμένη ύφεση, ενώ και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις για τα επόμενα τρία έτη επιδείνωσε το ήδη κακό κλίμα.
Ανησυχία υπάρχει και για τις κοινωνικές αντιδράσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανατροπή του προγράμματος. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του την Τρίτη, προειδοποιεί ότι εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε, τότε θα σταματήσει και η καταβολή της βοήθειας και η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη στάση πληρωμών.
Την πτωτική πορεία των επιτοκίων δανεισμού της χώρας ανέκοψε και η φημολογία ότι η Lazard, εταιρεία που ειδικεύεται σε συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους, έχει αναλάβει το ρόλο συμβούλου του ελληνικού Δημοσίου. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Lazard προσελήφθη για να δώσει συμβουλές στις ελληνικές αρχές χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, διέψευσε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Μιλώντας στο Reuters, ο Γιώργος Παπακωσνταντίνου τόνισε: “Δεν τίθεται θεμα οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης χρέους. Δεν έχουμε προσλάβει κανέναν για να μας παράσχει συμβουλές για το θέμα αυτό”.