3,9 δισ. ευρώ απ’ τους Γάλλους μέσα στο 2010. "Πράσινο φως" για 22,4 δισ. ευρώ απ’ το Βερολίνο μέχρι το 2012.
Τη γαλλική συμμετοχή στο πακέτο ευρωστήριξης της Ελλάδας υπερψήφισαν το βράδυ της Δευτέρας στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας η κυβερνώσα δεξιά, αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, σε μια σπάνια πολιτική ομοφωνία που αποδίδεται στην ανάγκη για τη σταθερότητα του ευρώ.
Ο δρόμος για τη χορήγηση των 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν για φέτος στο Παρίσι, αναμένεται ν’ ανοίξει και τυπικά την Παρασκευή, με την σχετική ψηφοφορία στη Γερουσία.
Από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης, η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε την επιτακτική ανάγκη στήριξης της Ελλάδας από ηθικής και οικονομικής άποψης, αλλά κι από πλευράς αλληλεγγύης.
Αίσθηση προκάλεσε η στάση των Κομμουνιστών αλλά κι άλλων κομμάτων της αριστεράς, που δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι, χαρακτηρίζοντας σκέτη κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας το επιτόκιο δανεισμού που ανέρχεται στο 5%. Ο βουλευτής των Κομμουνιστών Ζαν Πιερ Μπράντ ήταν καταπέλτης: “Με σοκάρει γιατί θα κάνουμε κέρδη στην πλάτη των Ελληνων εργαζομένων κι όλα αυτά για να γεμίσουμε τις τσέπες των τραπεζιτών”.
Το “πράσινο φως” για τη δανειοδότηση της Αθήνας με 22,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2012 δόθηκε κι απ’ το υπουργικό συμβούλιο στο Βερολίνο. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί κι απ’ τα δύο σώματα της Βουλής μέχρι την Παρασκευή, ενώ ήδη -σύμφωνα με τους “Finacial Times Deutschland”- έχουν συναινέσει η Deutshe Bank, καθώς και δύο ασφαλιστικοί κολοσσοί, με συνολικό ύψος εισφορών άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Κι όλ’ αυτά την ώρα που η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ξεκαθαρίζει οτι η βοήθεια από τους Γερμανούς εταίρους, δίδεται μόνο και μόνο για τη σταθερότητα του ευρώ. “Το ξαναλέω… Εάν επρόκειτο μόνο για βοήθεια προς τους Έλληνες θα έλεγα κατ’ αρχάς να βοηθηθούν μόνοι τους. Αυτό ήταν σαφές. Αλλά εδώ πρόκειται για τη σταθερότητα του ευρω στο σύνολό του. Κι έδωσα όρκο όταν ανέλαβα τα καθήκοντα μου να μην επιτρέψω να ζημιωθεί ο γερμανικός λαός” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η στάση αυτή ωστόσο έχει κάνει ακόμη πιο έντονες τις φωνές διαμαρτυρίας -εντός και εκτός των “τειχών” της Γερμανίας- αφού πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως οι παλινωδίες της κυβέρνησης Μέρκελ είναι αυτές που προκάλεσαν την αλματώδη αύξηση του πακέτου στήριξης της Αθήνας.
Είναι ενδεικτικό οτι σε μια ειδική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτηρίστηκε από τον ευρωβουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν, “σκέτη καταστροφή ο χειρισμός της κρίσης”, με τις καθυστερήσεις -όπως είπε- “να επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και με τη γερμανική κυβέρνηση να έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης.”
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι κι οι εκτιμήσεις που κάνουν αναλυτές της Barclays Capital, καθώς θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί το πακέτο διάσωσης από τα Κοινοβούλια όλων των ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται οτι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αυτό που θα εκταμιεύσει τα απαραίτητα ποσά για την Ελλάδα, ενδεχόμενο που ίσως απομακρύνει τους επενδυτές από το ευρώ.